Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home ExploreazaSTANDARDUL INTERNATIONAL DE RAPORTARE FINANCIARA IFRS 1 - ADOPTAREA PENTRU PRIMA DATA A IFRS

ContabilitateALTE DOCUMENTE

BILANTUL CONTABIL
EXPERTIZA CONTABILA 2008
Calculul si inregistrarea amortizarii mijloacelor fixe
EXPERTIZA - EXPERTIZA CONTABILA
DOCUMENTAREA - PROCEDEU AL METODEI CONTABILITATII
Exercitarea profesiei de expert contabil
Deontologia expertului contabil
STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE NR. 39 (IAS 39) - INSTRUMENTE FINANCIARE - RECUNOASTERE SI EVALUARE
Elaborarea si analiza bilantului contabil la S.C. "ICERP" S.A Ploiesti
PARTICULARITATI ALE ORGANIZARII CONTABILITATII DE GESTIUNE LA S.C. TINO S.A. BRASOV
STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE RAPORTARE FINANCIARĂ IFRS 1 - ADOPTAREA PENTRU PRIMA DATĂ A IFRS

A. Obiectiv

Standardul IFRS 1 are drept obiectiv prioritar asigurarea comparabilitatii datelor, care se realizeaza de urmatoarea maniera:

a)      pentru o īntreprindere, īntre exercitiile prezentate anterior;

b)      pentru utilizatorii conturilor, īntre diferite societati care adopta pentru prima data si īn acelasi timp standardele IFRS. 

  

B. Aria de aplicabilitate

IFRS 1 sau prima adoptare a standardelor IFRS se aplica entitatilor care īsi prezinta primele situatii financiare anuale, care contin o mentiune explicita si fara rezerve de conformitate cu standardul IFRS. Asadar, IFRS 1 se aplica societatilor care:

a) au prezentat situatiile financiare cele mai recente īn conformitate cu reglementarile nationale care nu sunt conforme cu standardele IFRS din toate punctele de vedere;

b) au emis situatii financiare īn conformitate cu standardele IFRS din toate punctele de vedere, cu exceptia faptului ca situatiile financiare nu au continut o declaratie explicita si fara rezerve ca acestea sunt conforme cu standardele IFRS;

c) au inclus īn situatiile financiare o declaratie de conformitate cu IFRS partiala, si nu totala;

d) au elaborat situatiile financiare īn conformitate cu reglementarile nationale, utilizānd unele standarde IFRS luate individual, pentru a īnregistra īn contabilitate elemente pentru care nu existau reglementari nationale;

e) au īntocmit situatii financiare conforme cu standardele IFRS numai pentru uz intern, fara sa le puna la dispozitia proprietarilor sau utilizatorilor externi;

f) au īntocmit un set de rapoarte conform standardelor IFRS īn scopul consolidarii, fara sa īntocmeasca un set complet de situatii financiare conform standardului IAS 1 "Prezentarea situatiilor financiare";

g) nu au prezentat situatii financiare pentru perioadele anterioare.

 

Conform IFRS 1, bilantul contabil de deschidere este baza pentru contabilitatea ulterioara.

Bilantul contabil de deschidere nu trebuie publicat īn primele situatii financiare.

C. Elemente cheie - Definitii

Standardele internationale de raportare financiara sunt acele standarde emise de Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB).

Primele situatii financiare īntocmite īn conformitate cu IFRS sunt primele situatii financiare anuale īn care o entitate adopta IFRS-urile si īn care face o declaratie de conformitate cu IFRS-urile explicita si fara rezerve.

Cel care adopta pentru prima data IFRS-uri este acea entitate care adopta pentru prima data standardele IFRS ca referential de elaborare a situatiilor financiare.

Costul istoric prin conventie desemneaza valoarea utilizata īn locul costului, pentru determinarea unei evaluari la cost istoric, atunci cānd acesta nu poate fi reconstituit cu usurinta.

Bilantul de deschidere īntocmit īn baza IFRS-urilor reprezinta bilantul elaborat īn conformitate cu cerintele IFRS 1, cu īncepere de la data adoptarii IFRS. Īn IFRS 1 se stipuleaza ca cel care adopta pentru prima data standardele IFRS sa elaboreze un bilant de deschidere si, desi nu este obligat sa publice acest bilant, se va considera īn continuare ca fiind un bilant de deschidere īntocmit īn conformitate cu IFRS.

Referentialul precedent se refera la orice baza de contabilizare (de exemplu, standardele nationale) pe care un adoptant pentru prima data o aplica anterior adoptarii standardelor IFRS.

Data de adoptare a IFRS-urilor se refera la īnceputul primei perioade pentru care o entitate prezinta informatii comparative complete īn conformitate cu IFRS-urile, īn cadrul "primelor situatii financiare īntocmite īn conformitate cu IFRS".

Data de īnchidere este data de sfārsitul ultimei perioade acoperita de catre situatiile financiare intermediare sau anuale.

  

D. Aspecte principale

1.      Principiul general al IFRS 1

Standardul IFRS 1 se bazeaza pe un principiu general care prevede ca ansamblul de standarde si interpretari sa fie aplicate bilantului de deschidere si perioadelor comparative prezentate īn standarde IFRS de o maniera retrospectiva, īn versiunea lor cea mai recenta.

Īn aplicarea princiului general al standardului, trebuie sa se tina cont de regulile de recunoastere si regulile de derecunoastere.

Regulile de recunoastere īn retratarea situatiilor financiare conform IFRS prevad ca activele si datoriile care nu au fost recunoscute ca active sau ca datorii īn referentialul contabil folosit anterior, dar care īndeplinesc criteriile de recunoastere cerute de standardele IFRS, trebuie sa fie incluse īn bilantul de deschidere īntocmit conform IFRS si īn situatiile financiare ulterioare. 

Regulile de derecunoastere aplicabile situatiilor financiare conform IFRS prevad ca activele si datoriile recunoscute anterior, care cu raspund conditiilor de recunoastere (constatare īn bilant), trebuie sa fie derecunoscute (eliminate din bilant). Astfel vor fi eliminate din bilant:

- provizioanele pentru care nu exista o obligatie legala sau implicita;

- activul de impozit amānat, īn cazul īn care recuperarea este improbabila;

- imobilizarile necorporale create de īntreprinderi, care nu īndeplinesc criteriile de recunoastere prevazute de IAS 38 "Imobilizari necorporale".

 

Aplicarea retrospectiva a standardelor IFRS.

Impactul schimbarii referentialului este imputat asupra capitalurilor proprii de deschidere, la data adoptarii IFRS. Se face exceptie īn cazul imobilizarilor necorporale achizitionate īntr-o grupare de īntreprinderi si care nu satisfac cerintele standardului IAS 38, ce sunt reclasificate la fondul comercial.  

 

2.      Reguli de clasificare

Conform regulilor definite de IAS 1, activele si datoriile trebuie clasificate ca fiind active si datorii curente, respectiv active si datorii necurente (pe termen lung).

Instrumentele financiare trebuie clasificate īn conformitate cu IAS 39 "Instrumente financiare: recunoastere si evaluare" si subventiile īn conformitate cu IAS 20 "Contabilizarea subventiilor guvernamentale si prezentarea informatiilor legate de asistenta guvernamentala".

3.      Reguli de evaluare

Evaluarea activelor, datoriilor, veniturilor si cheltuielilor trebuie efectuata conform metodelor definite de referentialul IASB.

 De exemplu, standardul IAS 11 "Contracte de constructii" prevede ca toate contractele de constructii sa fie evaluate pe baza "procentajului de avansare a lucrarilor". O īntreprindere care īnregistrase anterior veniturile generate de contractele de constructii pe baza "metodei terminarii lucrarilor" trebuie sa le reestimeze tinānd cont de stadiul de avansare a lucrarilor, īncepānd de la data de deschidere a bilantului IFRS.

Deprecierea activelor este evaluata īn conformitate cu standardul IAS 36 "Deprecierea activelor".

Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli constituie cea mai buna estimare a costurilor necesare stingerii obligatiilor curente, la data bilantului, conform IAS 37 "Provizioane, datorii si active contingente".

Provizioanele pentru pensii trebuie evaluate conform IAS 19 "Avantajele salariatilor".

Instrumentele financiare sunt evaluate la valoarea justa sau la costul amortizat conform "IAS 39".

 

4.      Exceptii obligatorii īn adoptarea pentru prima data a standardelor IFRS

Standardul IFRS 1 impune patru exceptii obligatorii de la principiul aplicarii retrospective, si anume:

a) Derecunoasterea instrumentelor financiare

IFRS 1 precizeaza ca este interzis unei entitati care adopta pentru prima data standardele IFRS sa recunoasca din nou active financiare sau datorii financiare care fusesera derecunoscute anterior datei de 1 ianuarie 2004.

b) Recunoasterea elementelor contabilitatii de acoperire

Pentru ca o operatie sa poata fi īncadrata īn "contabilitatea de acoperire" si contabilizata ca atare, trebuie sa fie īndeplinite patru conditii:

- o declaratie prealabila;

- o justificare prospectiva a eficacitatii acoperirii;

- un control al eficacitatii reale;

- o documentare permanenta.

Īn aceste circumstante, standardul IFRS 1 acorda prioritate intentiei declarate. El precizeaza ca este interzis entitatii care adopta pentru prima data standardele IFRS sa modifice modul de calificare a operatiilor de acoperire. Operatiile calificate drept operatii de acoperire īn referentialul precedent trebuie sa-si mentina o astfel de calificare īn bilantul de deschidere IFRS. Īn caz contrat, operatiile care nu au fost declarate anterior operatii de acoperire, la data bilantului de deschidere IFRS nu pot fi declarate ca apartinānd acestei categorii, de o maniera retrospectiva.

c) Mentinerea estimarilor anterioare

Standardul IFRS 1 precizeaza ca datele si ipotezele utilizate pentru evaluarea activelor, datoriilor, veniturilor si cheltuielilor conform referentialului precedent, trebuie sa fie mentinute daca politicile contabile erau conforme cu dispozitiile standardelor IAS-IFRS. Asadar, trecerea la standardele IFRS nu trebuie sa prezinte un prilej de schimbare a estimarilor, altele decāt cele explicit antrenate de aplicarea acestor standarde. Corectarile de erori trebuie sa fie tratate īn numele exercitiului de revizuire si nu īn cel al datei estimarii initiale.

d) Activele necurente destinate cedarii si abandonuri de activitati

O societate care aplica pentru prima data referentialul IFRS, trebuie sa aplice standardul IFRS 5 "Activele necurente detinute īn vederea vānzarii si activitati īntrerupte" de o maniera retrospectiva, cu exceptia cazului īn care se aplica prevederile tranzitorii din standardul IFRS 5.

Aplicarea retrospectiva a standardului IFRS 5 presupune ca societatea sa anuleze deprecierea activelor necurente destinate cedarii, īn momentul īn care activele respective īntrunesc conditiile pentru o asemenea calificare. Totusi, o societate care are o data de adoptare a standardelor anterioara lui 1 ianuarie 2005 nu trebuie sa anuleze deprecierile anterioare ale activelor necurente destinate cedarii, deoarece ea aplica standardul IFRS 5 prospectiv.

5.      Exceptii facultative īn adoptarea pentru prima data a standardelor IFRS

O entitate care adopta pentru prima data standardele IFRS poate sa recurga la toate exceptiile facultative sau numai la unele dintre ele. Acestea sunt:

a) Utilizarea costului istoric prin conventie

La data adoptarii standardelor IFRS, reconstituirea costului (amortizat) al unor active sau datorii poate prezenta unele dificultati. De aceea, standardul IFRS 1 autorizeaza evaluarea lor, īn cadrul bilantului de deschidere IFRS, la o alta baza decāt costul istoric.

Exceptia de la regula costului istoric amortizat se aplica imobilizarilor corporale aferente exploatarii, investitiilor imobiliare si imobilizarilor necorporale.

Regula derogatorie permite īntreprinderilor sa utilizeze īn locul costului istoric (amortizat) una dintre urmatoarele evaluari:

- valoarea justa la data bilantului de deschidere; aceasta masura nu poate fi retinuta decāt īn masura īn care pentru bunurile respective exista o piata activa;

- marimea reevaluata anterior datei de tranzitie la standardele IFRS; reevaluarea poate sa fi fost efectuata printr-o estimare directa a valorii juste, la data reevaluarii, sau prin aplicarea unui indice al variatiei de pret;

- marimea reevaluata la valoarea justa cu ocazia introducerii la bursa, privatizarii entitatii sau unui alt eveniment specific, anterior datei de adoptare a standardelor IFRS.

Valoarea unui bun īnscrisa īn bilantul de deschidere va servi apoi drept baza de calcul al amortizarilor si deprecierilor, conform dispozitiilor actuale ale standardelor aplicabile bunului respectiv.

b) Gruparile de īntreprinderi

O entitate care adopta pentru prima data standardele IFRS este posibil sa nu aplice standardul IFRS 3 "Grupari de īntreprinderi" retroactiv pentru gruparile de īntreprinderi care au avut loc anterior datei de trecere la standardele IFRS. Totusi, daca o entitate care aplica pentru prima data standarde IFRS retrateaza gruparile de īntreprinderi conform IFRS 3, aceasta va retrata toate gruparile de īntreprinderi ulterioare. Daca se aplica scutirea, trebuie respectate urmatoarele reguli:

- Entitatea care aplica pentru prima data standardele IFRS va pastra aceeasi clasificare, respectiv achizitie sau uniune de interese, utilizata īn situatiile financiare īntocmite conform reglementarilor contabile utilizate anterior;

- Entitatea care aplica pentru prima data standarde IFRS va recunoaste toate activele si datoriile la data trecerii la IFRS, care au fost achizitionate sau preluate dintr-o grupare de īntreprinderi anterioara, cu exceptia cazului īn care standardele IFRS nu permit recunoasterea;

- Costul estimat al activelor si datoriilor achizitionate, īnscrise īn bilantul de deschidere IFRS, reprezinta valoarea contabila conform reglementarilor contabile utilizate anterior;

- Activele si datoriile care sunt evaluate la valoarea justa, conform standardelor IFRS, sunt retratate īn bilantul contabil de deschidere IFRS;

- Activele si datoriile care nu au fost recunoscute īn situatiile financiare ale entitatii īntocmite conform dispozitiilor reglementarilor contabile anterioare, imediat dupa gruparea de īntreprinderi sunt recunoscute īn bilantul contabil de deschidere IFRS, doar daca trebuie recunoscute īn bilantul contabil IFRS separat al entitatii achizitionate.

Chiar daca o entitate aplica scutirea aferenta gruparilor de īntreprinderi, valoarea contabila a fondului comercial, calculata conform reglementarilor contabile utilizate anterior, trebuie ajustata īn urmatoarele cazuri:

- pentru imobilizarile necorporale care sunt recunoscute pentru prima data īn conformitate cu standardele IFRS;

- pentru imobilizarile necorporale care au fost recunoscute conform reglementarilor contabile utilizate anterior, dar nu īndeplinesc criteriile pentru a fi recunoscute conform standardelor IFRS;

- ajustarile prevazute de standardele IFRS īn cazul datoriilor eventuale.

La data trecerii la aplicarea standardelor IFRS, fondul comercial este testat din perspectiva deprecierii conform prevederilor IAS 36 "Deprecierea activelor", indiferent daca exista sau nu vreun indiciu de depreciere a fondului comercial.

Scutirea referitoare la gruparile de īntreprinderi poate fi aplicata si īn cazul īntreprinderilor asociate sau al asocierilor īn participatie.

c) Avantajele angajatilor; aducerea la zero a diferentelor actuariale

Standardul IAS 19 "Avantajele personalului" obliga īntreprinderea sa evalueze si sa provizioneze marimea angajamentelor īn numele avantajelor angajatilor. Standardul IAS 19 lasa posibilitatea de a nu se contabiliza imediat diferentele actuariale, ci de a le esalona īn timp, mai ales cānd este vorba despre avantaje posterioare activitatii de angajat.

Ca exceptie de la aceasta dispozitie generala, cu ocazia primei aplicari a standardelor IFRS, diferentele actuariale calculate conform IAS 19 vor putea fi contabilizate integral, cu o contrapartida īn ajustarea capitalurilor proprii, fara ca entitatea sa piarda posibilitatea pe viitor de a esalona noi diferente actuariale.

d) Investitia neta īn entitatile straine: aducerea la zero a diferentelor de conversie cumulate

IAS 21 "Efectele variatiilor cursurilor monedelor straine" prevede ca o entitate sa clasifice unele diferente de schimb valutar ca o componenta separata a capitalurilor proprii si sa transfere īn momentul vānzarii unei filiale straine diferentele de conversie cumulative aferente respectivei filiale īn contul de profit si pierdere, ca parte a cāstigului sau pierderii aferente vānzarii. Totusi, o entitate care aplica pentru prima data standardele IFRS nu trebuie sa īndeplinesca aceste cerinte īn cazul diferentelor cumulative de conversie care au existat la data trecerii la standardele IFRS.

Daca o entitate care aplica pentru prima data standardele IFRS utilizeaza aceasta exceptie:

- diferentele cumulative de conversie pentru toate operatiunile externe sunt considerate sero la data trecerii la standardele IFRS;

- cāstigul sau pierderea aferent(a) unei vānzari ulterioare a unei filiale straine vor exclude diferentele de conversie care au rezultat īnainte de trecerea la standardele IFRS si vor include diferentele de conversie ulterioare.

e) Titlurile hibride: nereclasificarea componentei "capitaluri proprii"

Īn conformitate cu standardul IAS 32 "Instrumente financiare: informatii de furnizat si prezentare", o entitate trebuie sa clasifice separat partile componente ale unui instrument financiar compus īn componente de datorii si componente de capital propriu. Īn cazul īn care componenta de datorii este stinsa, aplicarea retroactiva a standardului IAS 32 impune clasificarea capitalurilor proprii īn doua categorii, respectiv prima este inclusa īn rezultatul reportat si reprezinta dobānda acumulata aferenta componentei de datorii, iar cea de-a doua reprezinta componenta de capital propriu initiala. Exceptia prevede ca, īn cazul īn care componenta "datorii" a unui titlu hibrid emis de o entitate care adopta pentru prima data standardele IFRS este achitata la data bilantului de deschidere, īntreprinderea sa nu mai reclasifice īn capitaluri proprii si actiuni titlul respectiv. Ea poate fi mentinuta la rezerve, daca asa era clasificata conform referentialului precedent.

f) Activele si datoriile filialelor, īntreprinderilor asociate si asociatiilor īn participatie

Adoptarea standardelor IFRS de catre societatea-mama si de catre īntreprinderile controlate este posibil sa aiba loc la date diferite.

Exceptia permite filialei care adopta standardele IFRS ulterior societatii-mama sa evalueze activele si datoriile fie la valorile contabile incluse īn situatiile financiare consolidate ale societatii-mama, īn functie de data trecerii la IFRS a societatii-mama, fie pe baza standardului IFRS 1, aplicat la data de trecere a filialei la utilizarea referentialului IFRS.

g) Desemnarea instrumentelor financiare recunoscute anterior

Standardul IAS 39 prevede ca societatile sa desemneze activele si datoriile disponibile pentru vānzare la valoarea justa, prin intermediul rezultatului sau prin intermediul capitalurilor proprii. Aceasta desemnare ar trebui realizata cu ocazia recunoasterii initiale.

IFRS 1 prevede īnsa, ca la data trecerii la standardele IFRS sa se desemneze activele si datoriile disponibile pentru vānzare la valoarea justa, fie prin intermediul rezultatului, fie prin intermediul capitalurilor proprii. Motivul acestei exceptii īl constituie faptul ca o entitate care adopta pentru prima data standarde IFRS a aplicat, cu ocazia recunoasterii initiale, reglementari contabile nationale si nu a putut beneficia de alegerea dispobila societatilor care aplica deja standarde IFRS.

h) Plati asimilate īn actiuni

O entitate care adopta pentru prima data referentialul IFRS poate sa nu aplice standardele IFRS pentru instrumentele de capital emise pe 7 noiembrie 2002 sau īnainte de aceasta data. De asemenea, standardul IFRS 2 poate sa nu fie aplicat retroactiv pentru instrumentele emise dupa 7 noiembrie 2002, care au fost investite cel mai tārziu la data trecerii la standardele IFRS sau la data de 1 ianuarie 2005.

i) Contractele de asigurare

La data trecerii la standardele IFRS, o entitate care a emis contracte de asigurare trebuie sa aplice prevederile tranzitorii din IFRS 4. Aceste prevederi cer unui asigurator sa aplice standardul IFRS 4 prospectiv pentru perioadele de raportare care īncep la 1 ianuarie 2005 sau dupa aceasta data. Cu alte cuvinte, un asigurator care adopta standardele IFRS pentru prima data īn 2005 nu trebuie sa aplice standardul IFRS 4 īn informatiile comparative ale anului 2004.

j) Schimbari care afecteaza datoriile existente referitoare la costurile de darāmare, de reamenajare a zonei si alte datorii similare

Īn conformitate de IFRIC 1 "Schimbari care afecteaza datoriile existente referitoare la costurile de darāmare, de reamenajare a zonei si alte datorii similare", schimbarile īn valoarea si momentul iesirilor de resurse purtatoare de avantaje economice cerute pentru stingerea datoriilor privind darāmarea, reamenajarea zonei si alte datorii similare trebuie adaugate sau deduse din costul activelor legate de datoriile respective. Suma depreciabila ajustata a activului se aloca duratei sale de utilizare ramase.

Standardul IFRS 1 permite unei entitati care adopta pentru prima data referentialul IFRS sa opteze pentru:

- masurarea datoriei īn conformitate cu IAS 37 "Provizioane, datorii si active contingente", la data trecerii la standardele IFRS;

- estimarea sumei care va fi inclusa īn costul activului legat de datoria respectiva, la data la care a aparut datoria, utilizānd cea mai buna estimare a ratei istorice de ajustare a riscului, care s-ar fi aplicat pentru aceasta datorie pe perioada de interventie;

- calcularea deprecierii cumulate, pe baza estimarilor curente privind durata de utilizare a activului, folosind politica de depreciere adoptata de entitate conform cu standardele IFRS.   

6.      Cerinte de prezentare si publicare

Primele situatii financiare IFRS trebuie sa fie īntocmite si prezentate īn conformitate cu cerintele de prezentare si publicare ale standardului IAS 1 "Prezentarea situatiilor financiare" si ale altor standarde si interpretari IFRS.

Totodata, primele situatii financiare IFRS ale unei entitati vor include o serie de reconcilieri īntre reglementarile contabile anterioare si reglementarile contabile IFRS. Acestea sunt:

·        reconcilieri īntre capitalurile proprii ale entitatii prezentate conform reglementarilor contabile anterioare si capitalurile proprii conform IFRS la urmatoarele date:

- la data trecerii la IFRS;

- la sfārsitul ultimei perioade acoperita de catre situatiile financiare sau anuale ale entitatii īntocmite conform reglementarilor contabile anterioare.

·        reconcilierea contului de profit si pierdere conform reglementarilor contabile anterioare, pentru ultima perioada acoperita de situatiile financiare anuale īntocmite conform reglementarilor contabile anterioare, cu contul de profit si pierdere conform standardelor IFRS, pentru aceeasi perioada.

·        reconcilierea īntre recunoasterea sau anularea pierderilor din deprecierea activelor conform prezentarilor standardului IAS 36 "Deprecierea activelor" si recunoasterea sau anularea respectivelor pierderi din depreciere la īntocmirea bilantului de deschidere IFRS.

Exemple de calcul si īnregistrare a diferitelor elemente de activ sau datorii, conform IFRS 1:

Exemplul 1 - Regulile de recunoastere

         Īntreprinderea CORONA produce si comercializeaza aparatura electrocasnica. Īn exercitiul N s-a constatat ca un lot de 50 de masini de spalat prezentau un defect la sistemul electronic de programare a spalarii. Cumparatorii celor 50 de bucati au fost informati asupra defectiunii respective si au fost invitati sa se adreseze unui service agreat de producator pentru repararea gratuita a defectiunii. Se estimeaza ca se vor angaja cheltuieli cu reparatiile īn valoare de 1.250 Euro.

         Īn conformitate cu referentialul contabil national, īntreprinderea nu a recunoscut nici un provizion pentru cheltuielile estimate a se angaja cu reparatiile, deoarece nu exista nici o obligatie legala. Īnsa, conform IAS 37 exista o obligatie prezenta, ca rezultat al unui eveniment trecut, obligatie pe care īntreprinderea si-a asumat-o īn mod public anuntānd cumparatorii despre defectiune si care devine obligatie implicita. Pe de alta parte, este probabila o iesire de resurse generatoare de avantaje economice viitoare, respectiv cheltuielile cu reparatiile estimate a fi angajate.

         Concluzie: Conform IFRS 1, la data trecerii la standardele IFRS societatea trebuie sa recunoasca provizionul īn suma de 1.250 Euro pentru contravaloarea reparatiilor.

           

Exemplul 2 - Regulile de derecunoastere

         O societate īsi desfasoara activitatea īn domeniul transportului auto de persoane. Prin lege, ea este obligata ca la fiecare 10.000 Km sa procedeze la revizia mijloacelor de transport.

         Īn conformitate cu referentialul contabil national, la īnchiderea exercitiului N, societatea a contabilizat un provizion īn valoare de 4.000 RON, pentru cheltuielile estimate a se angaja cu ocazia urmatoarei revizii.

         Conform IAS 37 īnsa, societatea nu are o obligatie actuala, deoarece nu exista o obligatie de a face revizia independenta de actiunile viitoare ale societatii. De exemplu, aceasta poate proceda la vānzarea mijloacelor de transport, evitānd astfel cheltuielile viitoare.

         Concluzie: La data trecerii la IFRS, societatea trebuie sa elimine din bilant provizionul īn suma de 4.000 RON pentru riscuri si cheltuieli, deoarece acesta nu īndeplineste cheltuielile de recunoastere prevazute de referentialul international.  

            Exemplul 3 - Corectarea erorilor

            Societatea X publica primele situatii financiare īn conformitate cu standardele IFRS pentru īncheierea exercitiului N-1 si prezinta informatii comparative aferente exercitiului N-2.

            Īn situatiile financiare īntocmite conform reglementarilor nationale, la 31.12.N-3 s-au efectuat estimari ale provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli īn functie de informatiile existente la acea data.

            Īn bilantul de deschidere IFRS, de la 01.01.N-1, societatea nu ajusteaza estimarile anterioare referitoare la provizioane, chiar daca se dovedeste ca unele provizioane au fost supraevaluate sau subevaluate. Exceptie se face doar īn situatia īn care exista dovezi obiective ca respectivele estimari sunt eronate.

            Exemplul 4 - Gruparile de īntreprinderi

            Societatea MIRA S.A. publica primele situatii financiare īn conformitate cu standardele IFRS pentru īnchiderea exercitiului 2006 si prezinta informatii comparative aferente exercitiului 2005. La 1 septembrie 2003, societatea MIRA a achizitionat 70% din filiala P.O.R.

            Īn situatiile financiare īntocmite conform reglementarilor contabile anterioare, Grupul MIRA a recunoscut imobilizari corporale create de P.O.R. īn valoare de 1.200 u.m. si o datorie de impozit amānat de 230 u.m. (baza de impozitare nula; cota de impozit = 16%). Imobilizarile respective nu īndeplinesc īnsa criteriile de recunoastere prevazute de IAS 38. Interesele minoritare au fost evaluate pe baza partii atribuite actionarilor minoritari din valoarea justa a activelor si datoriilor identificabile achizitionate.

            La data trecerii la standardele IFRS, valoarea contabila a imobilizarilor necorporale īn conformitate cu standardele contabile utilizate anterior era de 580 u.m., iar datoria de impozit amānat era : 580 u.m. x 16% = 92,8 u.m.

            Interesele minoritare reprezinta: 30% x (580 - 92,8) = 146,16 u.m.

            Deoarece, conform IAS 38, imobilizarile necorporale nu pot fi recunoscute ca active separate, grupul MIRA le va īnregistra īn fondul comercial īmpreuna cu datoria de impozit amānat si cu interesele minoritare.

            Īn consecinta, valoarea fondului comercial creste cu: 580-(92,8+146,16) = 341,04 u.m.

                        %                                             =          Imobilizari corporale                             580

            Fond comercial                                                                                                 341,04

            Impozit amānat                                                                                                   92,8

            Interese minoritare                                                                                                        146,16

 

            Exemplul 5 - Filiala adopta IFRS īnaintea societatii-mama

            Societatea-mama ARA publica primele situatii financiare consolidate īn conformitate cu standardele IFRS pentru īnchiderea exercitiului financiar 2007. Filiala straina F prezinta primele situatii financiare IFRS (separate) īn anul 2006. Pāna īn 2007, filiala pregateste informatii pentru consolidarea interna īn conformitate cu reglementarile contabile aplicate de societatea ARA.

            La 1 ianuarie 2006, valorile contabile ale activelor si datoriilor filialei F sunt aceleasi atāt īn bilantul de deschidere (consolidat) al grupului ARA, cāt si īn situatiile financiare separate ale filialei F, cu exceptia ajustarilor de consolidare si iau īn considerare data de trecere a filialei F la standardele IFRS. Faptul ca grupul ARA aplica standarde IFRS pentru prima data īn 2007 nu modifica valoarea contabila a activelor si datoriilor.


Document Info


Accesari: 7622
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.

 


Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2014 )