Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza



























Compusi carbonilici

Chimie











ALTE DOCUMENTE

Sistemul periodic al elementelor chimice
Simboluri chimice
Importanta metanului
Marie Curie si Pierre Curie
PROTECTIA CATODICA A METALELOR CU ANOZI DE SACRIFICIU
Aluminiu si aliaje din aluminiu
ALCANI
Metale si nemetale
Amino-acizi naturali
Azotul




Compusi carbonilici

1*. Care este afirmatia incorecta?

            a) formula moleculara a unui compus monocarbonilic saturat aciclic este CnH2nO;

            b) formaldehida este primul termen din seria aldehidelor;

            c) propanalul formeaza prin reducere n-propanol;

            d) benzaldehida nu poate fi componenta carbonilica;

            e) cloralul este o halogenoaldehida.

2*. Care este denumirea stiintifica a citralului?

a) 2,6-dimetil-2,6-octadienal;

b) 6-izopropiliden-3-metil-2-hexen-1-al;

c) 3,7-dimetil-2,6-octadien-1-al;

d) 1-formil-3,7-dimetil-2,6-octadiena;

e) geranial.

3*. Ce se obtine īn urma reactiei de oxi 23523o146x dare cu dicromat de potasiu īn mediu acid din urmatorul compus?

a) acetona, acid butandioic, acid propandioic;

b) acetona, acid butandioic si acid oxalic;

c) acetona, acid propandioic, dioxid de carbon si apa;

d) acetona, acid propandioic si glioxal;

e) acid butandioic, acid acetic, dioxid de carbon si apa.

4*. Fata de propanona, propenalul da reactii specifice de :

a) condensare aldolica;

b) condensare crotonica;

c) formare de cianhidrine;

d) reducere;

e) oxidare.

5*. Īn ce conditii se poate realiza transformarea acroleinei īn acidul corespunzator?

a) oxidare cu K2Cr2O7 īn mediu acid;

b) oxidare cu KMnO4 īn mediu slab alcalin;

c) oxidare cu KMnO4 īn mediu de acid sulfuric;

d) reactia cu reactivul Fehling;

e) toate reactiile anterioare.

6*. Numarul compusilor carbonilici cu formula C7H14O care nu pot functiona drept componenta metilenica īn reactia de condensare aldolica este:

a) 2;     b) 1;     c) 4;     d) 3;     e) 5.

7*. Fenil-metil-cetona se poate obtine prin hidroliza: 1) stirenului; 2) clorurii de benziliden; 3) 1,1-dicloro-1-feniletanului; 4) clorurii de benzil; 5) feniltriclorometanului?

a) 4;  b) 2;  c) 1 si 3;  d) 2 si 5;  e) 3.

8*. Care este afirmatia adevarata referitoare la compusul cu structura:

CH3-CH2-CH=CH-CO-CH3?

a) se oxideaza cu reactivul Fehling;

b) prin oxidare cu K2Cr2O7/H2SO4 formeaza acid etanoic si acid lactic;

c) prin reducere cu NaBH4 se formeaza 2-pentanol;

d) se obtine prin condensarea crotonica a propanalului cu propanona;

e) se autooxideaza.

9*. Nu formeaza acetona prin oxidare cu K2Cr2O7/H+ :

a) 2,3-dimetil-2-butena;

b) 2-metil-1,4-hexadiena;

c) 1-fenil-2-metilpropena;

d) 2-metil-2,4-heptadiena;

e) 2-metil-2,3-pentadiena.

10*. Aldehidele se denumesc uzual luānd īn consideratie:

a)      compusii rezultati prin reducerea acestora;

b)      numele hidrocarburii cu acelasi numar de atomi de carbon la care se adauga sufixul
-al;

c)      compusii rezultati prin condensarea aldolica cu cetonele;

d)      alcoolii formati prin reducere;

e)      compusii rezultati prin condensarea crotonica cu cetonele.

11*. Denumiti compusul:

a)      4-etil-3-metilheptanal;

b)      3,4-dietilheptanal;

c)      3,4-dimetilheptanal;

d)      3-etil-4-metilheptanal;

e)      3-metil-4-propilhexanal.

12*. Fie compusul:

Care este denumirea sa corecta?

a)      2,5-dimetil-3-n-propil-4-heptanona;

b)      2-metil-4-n-propil-3-heptanona ;

c)      4-izopropil-2-metil-3-octanona;

d)      izopropil-(2-metil-3-heptil)-cetona;

e)      nici una din denumirile date nu este corecta.

13*. Compusii carbonilici se pot obtine prin hidroliza bazica a compusilor:

a)      trihalogenati vicinali;

b)      monohalogenati;

c)      dihalogenati vicinali;

d)      trihalogenati geminali;

e)      dihalogenati geminali.

14*. Reactia specifica aldehidelor este:

a) condensarea aldolica;

b) reducerea;

c) substitutia;

d) oxidarea;

e) condensarea crotonica.

15*. Indicati compusii ce reprezinta al V-lea termen din seria de omologi din care fac parte: pentan (1), 1-pentena (2), 1-pentanol (3), 2-pentanona (4), pentanal (5).

a)      numai 2 si 3;

b)      numai 4 si 5;

c)      numai 1 si 2;

d)      1, 3 si 5;

e)      toti compusii.

16*. Prin oxidarea 3,4-dimetil-3-hexenei cu K2Cr2O7/H2SO4 rezulta:

a)      2 moli butanona;

b)      1 mol butanona 1 mol butanal;

c)      1 mol butanona, 1 mol CO2 si 1 mol H2O;

d)      2 moli acid propionic;

e)      1 mol acetona si 1 mol butanona.

17*. Numarul compusilor carbonilici cu formula moleculara C5H10O este:

a)      9;  b) 7;  c) 6;  d) 8;  e) 4.

18*. Din benzen si clorura de propionil, īn prezenta clorurii de aluminiu, rezulta:

a)      benzofenona;

b)      acetofenona;

c)      fenilbenzilcetona;

d)      fenilpropilcetona;

e)      propionatul de fenil.

19*. Aldehida benzoica se poate obtine prin:

a)      hidroliza īn mediu bazic a feniltriclorometanului;

b)      hidroliza īn mediu acid a diclorofenilmetanului

c)      hidroliza īn mediu bazic a diclorofenilmetanului;

d)      hidroliza īn mediu bazic a clorurii de benzil;

e)      reducerea acidului benzoic.

20*. Prin tratarea clorurii acidului propandioic cu 2 moli de benzen, īn prezenta clorurii de aluminiu, se formeaza:

a)      benzoiletan;

b)      dibenzoilmetan;

c)      1,2-dibenzoiletan;

d)      benzoilmetan;

e)      nu reactioneaza.

21*. Din ce derivat halogenat se poate obtine compusul de mai jos?

a)      1,1,4,4-tetracloro-1-butena;

b)      1,1,3,3-tetraclorobutan;

c)      1,1-diclorobutan;

d)      1,1,4,4-tetraclorobutan;

e)      1,4-diclorobutan.

22*. Compusul cu formula moleculara C6H10O ce are un atom de carbon primar, 4 atomi de carbon secundari si un atom de carbon tertiar este:

a)      ciclohexanona;

b)      hexanalul;

c)      2-metilciclohexancarbaldehida;

d)      ciclopentancarbaldehida;

e)      ciclohexanolul.

23*. Prin oxidarea unui mol de 3-hidroxi-2-metil-1-butena cu dicromat de potasiu si acid sulfuric se poate obtine:

a)      3-hidroxi-2-butanona;

b)      acid 3-hidroxi-butanoic;

c)      3-metil-2-butanona;

d)      butandiona;

e)      2-metilbutanal.

24*. Referitor la etanal, alegeti afirmatia incorecta:

a)      este gaz;

b)      este solubil īn apa;

c)      temperatura sa de fierbere este mai mica decāt a etanolului;

d)      are caracter reducator;

e)      prin oxidare se transforma īn acid acetic.

25*. Compusul,

se obtine prin condensarea aldolica dintre:

a)      doi moli de propanona;

b)      doi moli de propanal;

c)      propanal si propanona ;

d)      etanal si 2-butanona;

e)      etanal si butanal.

26*. Care este compusul ce nu poate fi componenta metilenica īn reactiile de condensare aldolica?

a)      2-metilbutanal;

b)      3,3-dimetilbutanal;

c)      2,2-dimetilbutanal;

d)      3-dimetilbutanal;

e)      2-metilpropanal.

27*. Prin condensarea crotonica a doua molecule de propanal, urmata de hidrogenarea catalitica a crotonderivatului, rezulta:

a)      2-metil-1-pentanol;

b)      3-metil-1-pentanol;

c)      4-metil-1-pentanol;

d)      hexanol;

e)      2-hexanol.

28*. Ce se obtine īn urma reactiei de condensare crotonica a benzaldehidei cu
2,2-dimetilbutanal?

a)      3,3-dimetil-1-fenil-1-butena;

b)      1-fenil-3-metil-1-butena;

c)      3,3-dimetil-1-fenil-2-butena;

d)      3,3-dimetil-2-fenil-1-butena;

e)      reactia nu are loc.

29*. Care este crotonderivatul rezultat prin condensarea a doua molecule de propanona?

a)      4-metil-3-penten-2-ona;

b)      3-metil-3-penten-2-ona;

c)      2-metil-3-penten-2-ona;

d)      4-metil-3-pentenal;

e)      2-metil-3-pentenal.

30*. 2-Etil-2-hexenalul se obtine prin condensarea crotonica a doua molecule de:

a)      butanal;

b)      acetona;

c)      propanona;

d)      acroleina;

e)      propanal.

31*. Fie reactiile:

I.                    condensarea propanalului (2 moli);

II.                 condensarea difenilcetonei (2 moli);

III.               condensarea etanalului (2 moli);

IV.              condensarea 2,2-dimetilbutanal (2 moli);

V.                 condensarea benzaldehidei cu propanal.

Indicati condensarile posibile:

a)      I, II, III;

b)      I, III, V;

c)      II, III, IV;

d)      I, II, IV;

e)      III, IV, V.

32*. Care din compusii carbonilici de mai jos se poate condensa cu aldehida benzoica?

a)      benzofenona;

b)      difenilcetona;

c)      propanal;

d)      2,2-dimetilpropanal;

e)      2,2-dimetilbutanal.

33*. Prin condensarea crotonica a  doi moli de difenilcetona se formeaza:

a)      benzilciclohexanona;

b)      dibenzilidenciclohexanona;

c)      ciclohexilidenacetofenona;

d)      benzilidenciclohexanona;

e)      reactia nu are loc.

34*. Prin reactia 2-butenal cu hidrura de litiu si aluminiu se formeaza:

a)      1-butanol;

b)      3-buten-2-ol;

c)      alcool izobutilic;

d)      2-buten-1-ol;

e)      nici unul din compusii mentionati.

35*. Cāti moli de hidrogen se consuma la hidrogenarea unui mol de 3-buten-2-onei īn prezenta Pd/C?

a) 2;  b) 2,5;  c) 2;  d) 3;  e) 4.

36*. Raportul molar de combinare dintre acetaldehida si reactivul Fehling este:

a)      2:1;

b)      1:2;

c)      1:3;

d)      1:2,5;

e)      1:1.

37*. Prin reducerea butandialului se formeaza:

a)      2-butenal;

b)      1,4-butandiol;

c)      2-butanol;

d)      acid butandioic;

e)      reactia nu are loc.

38*. Daca un amestec de acetofenona si reactiv Tollens este īncalzit usor, se observa:

a)      formarea unui precipitat alb;

b)      degajarea unui gaz;

c)      formarea unui precipitat rosu caramiziu;

d)      formarea unei oglinzi de argint pe peretii eprubetei;

e)      nu se observa nimic.

39*. Īn urma īncalzirii unei solutii de izovaleraldehida cu reactiv Fehling, se observa:

a)      formarea unui precipitat rosu;

b)      formarea unui precipitat alb;

c)      degajarea unui gaz;

d)      formarea unei oglinzi de argint pe peretii eprubetei;

e)      nu se observa nimic.

40*. Numarul compusilor dicarbonilici izomeri, cu formula moleculara C8H6O2, ce reduc reactivul Fehling este:

a)      4;  b)3;  c) 5; d) 2; e) 1.

41*. Alegeti afirmatia incorecta referitoare la compusii carbonilici:

a)      īntre moleculele acestora se exercita interactiuni dipol-dipol;

b)      termenii inferiori sunt solubili īn apa;

c)      dau reactii de aditie si condensare ;

d)      starea de agregare depinde de masa lor moleculara;

e)      termenii inferiori sunt insolubili īn apa.

42*. Prin condensarea crotonica a aldehidei propionice cu acroleina se obtine compusul A cu nesaturarea echivalenta 3. Compusul A este supus urmatoarelor transformari chimice:

Care este compusul D?

a)      hexena;

b) 2-metil-2-pentena;

c) 3-metil-2-pentena;

d) 2-metil-1-pentena;

e) 2-hexena.

43*. Un compus monocarbonilic saturat cu masa moleculara 58 se gaseste sub forma a doi izomeri A si B. Care sunt cei doi izomeri, stiind ca numai A reactioneaza cu reactivul Fehling?

a)      A-propanalul; B-acetona;

b)      A-acetaldehida; B-acetona;

c)      A-acetaldehida; B-etil-metil-cetona;

d)      A- butanalul; B-butanona;

e)      A-acetaldehida; B-butanona.

44*. Īn secventa de reactii:

A este o alchena cu masa molara 42. Care este substanta E?

a) 3-metil-3-penten-2-ona;

b) 4-metil-3-penten-2-ona;

c) 2-metil-3-penten-2-ona;

d) 4-metil-3-pentenal;

e) 2-metil-3-pentenal.

45. Care din formulele de mai jos corespund unui compus carbonilic cu radical nesaturat?

a)      C3H4O;

b)      C6H10O;

c)      C7H14O;

d)      C5H12O;

e)      C6H7O.

46. Referitor la propanona, alegeti afirmatiile corecta:

a)      are caracter reducator;

b)      nu se oxideaza;

c)      este bun solvent;

d)      este lichid volatil;

e)      este miscibila cu apa.

47. Formula acetilacetonei este:

a) CH3-CO-CH2-CO-CH3;

b) C5H10O2;

c) C5H8O2;

d) CH3-CH2-CO-CH2-CO-CH3;

e) C11H12O2.

48. Butanona se poate obtine, īn conditii adecvate, plecānd de la:

a) CH3-CCl2-CH2-CH3;

b) CH3-CH(OH)-CH2-CH3;

c) CH3-CH2-CH2-CHCl2;

d) CH3-CHCl-CH2-CH3;

e) CH3-CH2-CH(CH3)=CH2.

49. Afirmatiile adevarate referitoare la 2-metilciclohexancarbaldehida sunt:

a) are N.E.=2;

b) are toti atomii de carbon secundari;

c) are formula moleculara C8H12O;

d) are formula moleculara C8H14O;

e) are N.E. = 3.

50. Caracteristicile comune butanalului si butanonei sunt:

a) au caracter reducator;

b) dau reactii de reducere;

c) au puncte de fierbere mai mari decāt ale alcoolilor cu masa moleculara comparabila;

d) au puncte de fierbere mai mici decāt ale alcoolilor cu masa moleculara comparabila;

e) sunt componente carbonilice la fel de reactive īn reactia de condensare.

51. Afirmatiile corecte referitoare la cea mai simpla aldehida aciclica īn care toti atomii de carbon au hibridizare sp2 sunt:

a) raportul dintre electronii π si cei neparticipanti este 1:2.;

b) are 3 atomi de carbon;

c) raportul dintre electronii π si cei neparticipanti este 1:1

d) prin hidrogenare totala formeaza un compus fara atom de carbon asimetric;

e) are N.E.=2

52. Fie compusii:

a) denumirile compusilor sunt 3-metilbutanona, respectiv pentanal;

b) sunt substante izomere;

c) sunt compusi carboxilici;

d) reactioneaza la fel atāt cu reducatorii cāt si cu oxidantii;

e) prin reducere se transforma īn acelasi compus.

53. Se pot obtine compusi carbonilici prin:

a) aditia apei la alchine;

b) hidroliza bazica a derivatilor monohalogenati;

c) hidroliza bazica a derivatilor dihalogenati geminali;

d) hidroliza bazica a derivatilor dihalogenati vicinali;

e) aditia apei la alchene.

54. Vanilina, cu formula structurala de mai jos, poate reactiona cu:

a) apa;

b) hidroxidul de sodiu;

c) propanalul;

d) sodiul;

e) reactiv Tollens.

55. Referitor la benzaldehida, sunt corecte afirmatiile?

a) se autooxideaza;

b) se obtine prin hidroliza bazica a clorurii de benziliden;

c) are N.E. = 6;

d) are miros de migdale amare;

e) este materie prima īn industria farmaceutica.

56. Formaldehida:

a) are miros de migdale amare;

b) este solubila īn apa;

c) solutia apoasa 35-40% se numeste formol;

d) este toxica;

e) este un lichid.

57. Propanona se poate obtine prin:

a) aditia apei la propina, īn prezenta HgSO4/H2SO4;

b) oxidarea izopropanolului, īn prezenta K2Cr2O7/H2SO4 ;

c) aditia apei la propena, īn prezenta H2SO4;

d) hidroliza bazica a 2,2-dicloropropanului;

e) hidroliza bazica a 2,3-dicloropropanului.

58. N.E. = 2 prezinta:

a) ciclopentanul;

b) ciclopentancarbaldehida;

c) acroleina;

d) etandialul;

e) β-metilbutiraldehida.

59. Ce rezulta prin reducerea catalitica a compusilor carbonilici?

a) aldehidele se transforma īn alcooli secundari;

b) aldehidele se transforma īn alcooli primari;

c) aldehidele si cetonele nu se hidrogeneaza;

d) cetonele se transforma īn alcooli primari;

e) cetonele se transforma īn alcooli secundari.

60. Aldehida benzoica se poate condensa, īn conditii corespunzatoare, cu:

a) propanal;

b) butanal;

c) 2,2-dimetilpropanal;

d) etanal;

e) 2,2-dimetilbutanal.

61. Acetofenona poate reactiona cu:

a) hidrogenul, īn prezenta de Ni, cānd se formeaza alcool benzilic;

b) clorura de acetil, īn prezenta de AlCl3;

c) HNO3/H2SO4, obtināndu-se m-nitroacetofenona;

d) reactivul Tollens si rezulta acid benzoic;

e) reactivul Fehling si rezulta acid fenilacetic.

62. Compusul de mai jos se obtine prin condensarea crotonica a:

a) aldehidei propionice;

b) propanonei;

c) propanalului;

d) butanalului;

e) acetonei.

63. Substantele ce formeaza la ardere numai dioxid de carbon si apa sunt:

a) etan, etena si clorura de etil;

b) etilamina, acetilena si benzen;

c) acetona, benzen, anilina;

d) etanol, propan, acetona;

e) metanol, etan, glioxal.

64. Sunt incorecte afirmatiile?

a) benzofenona reactioneaza cu reactivul Tollens;

b) aditia apei la alchine este metoda de obtinerea a compusilor carbonilici;

c) prin aditia H2/LiAlH4 la aldehida acrilica se formeaza 1-propanol;

d) cetonele se obtin prin oxidarea alcoolilor secundari cu dicromat de potasiu si acid sulfuric;

e) acetofenona reactioneaza cu reactivul Fehling.

65. Sunt incorecte afirmatiile?

a) compusii carbonilici dau reactii de aditie;

b) reactiile de oxidare sunt specifice aldehidelor, indiferent de natura radicalului hidrocarbonat;

c) aldehidele sunt componente carbonilice mai reactive decāt cetonele;

d) compusii carbonilici dau reactii de oxidare;

e) cetonele sunt componente carbonilice mai reactive decāt aldehidele.

66. Cu reactivul Tollens reactioneaza: 

a) etanalul;

b) formilbenzenul,

c) etina;

d) propanona;

e) butanona.

Raspunsuri:


  1. d

  2. c

  3. a

  4. e

  5. d

  6. d

  7. e

  8. d

  9. b

10. b

11. a

12. c

13. e

14. d

15. d

16. a

17. b

18. d

19. c

20. b

21. d

22. d

23. d

24. a

25. b

26. c

27. a

28. e

29. a

30. a

31. b

32. c

33. e

34. d

35. a

36. b

37. b

38. e

39. a

40. a

41. e

42. d

43. a

44. b

45. a, b

46. b, c, d, e

47. a, c

48. a, b, e

49. a, d

50. b, d

51. b, c, d, e

52. a, b

53. a, c

54. b, c, d, e

55. a, b, d, e

56. b, c, d

57. a, b, d

58. b, c, d

59. b, e

60. a, b, d

61. b, c

62. a, c

63. d, e

64. a, c, e

65. d, e

66. a, b, c



Document Info


Accesari: 22625
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.

 


Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2014 )