Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Obiectul dreptului administrativ; definitia si trasaturile dreptului administrativ

administratie
Obiectul dreptului administrativ; definitia si trasaturile dreptului administrativ


Obiectul dreptului administrativ
Discutiile cu privire la continutul si sfera administratiei publice nu pot fi separate de cele care privesc obiectul dreptului administrativ.

In doctrina postbelica sau formulat mai multe puncte de vedere in aceasta problema care permit delimitarea a trei curente de opinii.

Teza unicitatii sustine ca dreptul administrativ este singura ramura de drept aplicabil administratiei publice.

Teza dublei naturi juridice conduce la concluzia ca, dre 717d35h ptul administrativ se aplica administratiei publice alaturi de norme apartinand altor ramuri de drept.

Teza subsidiaritatii considera ca dreptul administrativ se aplica nu doar activitatilor desfasurate de autoritatile administratiei publice, ci si actiunilor de natura administrativa realizate de alte autoritati publice.

Obiectul dreptului administrativ este privit intr-o opinie, fata de regimul constitutional actual ca fiind constituit din acel grup de norme juridice care reglementeaza anumite relatii sociale din sfera de administrare a treburilor statului si unitatilor administrativ-teritoriale exercitate prin autoritatile lor, alte categorii de relatii sociale din aceeasi sfera fiind reglementate prin norme juridice din cadrul altor ramuri de drept (drept constitutional, dreptul civil, dreptul financiar, etc).

Cu alte cuvinte, normele dreptului administrativ se aplica administratiei publice si impreuna cu alte norme juridice, apartinand altor ramuri de drept.

Se apreciaza ca trebuie facuta distinctia dupa cum normele dreptului administrativ se intersecteaza cu normele altor ramuri ale dreptului public, respectiv cu normele altor ramuri ale dreptului privat.

Pentru a defini obiectul de reglementare al dreptului administrativ sunt identificate deci doua situatii: reglementarea relatiilor sociale din sfera administratiei publice impreuna cu alte ramuri ale dreptului public si reglementarea relatiilor sociale din sfera administratiei publice impreuna cu alte ramuri ale dreptului privat.

In ceea ce priveste reglementarea relatiilor sociale din sfera administratiei publice impreuna cu alte ramuri ale dreptului public pot fi identificate trei ipoteze:

In primul rand este vorba despre raporturile reglementate de dreptul administrativ subsecvent altei ramuri de drept public, cum ar fi dreptul constitutional. Astfel, in dreptul constitutional domina teza dublei naturi juridice a unor raporturi sociale ce porneste de la ideea da toate relatiile sociale reglementate de normele constitutionale sunt raporturi de drept constitutional, calitate ce nu exclude ci dimpotriva ingaduie calificarea unor raporturi juridice si din perspectiva altor ramuri ale dreptului, cum este spre exemplu, dreptul administrativ. Astfel, dispozitiile din Constitutie care se refera la Guvern, administratie publica centrala de specialitate sau locala, contencios administrativ, functie publica, etc. au o dubla natura juridica, de drept constitutional si in subsidiar, de drept administrativ.

In al doilea rand, poate fi vorba despre raporturi reglementate de dreptul administrativ ca drept comun altor ramuri ale dreptului, cum ar fi de plida, dreptul financiar, dreptul funciar, dreptul urbanismului, etc. In aceasta ipoteza dreptul administrativ are rol de factor structurant, determinant in raport cu celelalte ramuri ale dreptului. Un asemenea rol de drept comun ii revine dreptului administrativ datorita desprinderii in timp a unor institutii ale sale in veritabile ramuri ale dreptului, ca urmare a evolutiei sale din secolul trecut, tot mai diversificate, efect firesc al cresterii sarcinilor administratiei publice.

In al treilea rand, poate fi vorba despre raporturi reglementate de dreptul administrativ in colaborare cu alte ramuri ale dreptului, cum ar fi de exemplu, dreptul international public. Relatiile externe ale unui stat neputand fi scoase din sfera administratiei publice, dreptul administrativ reglementeaza “ administratia exterioara” in cooperare cu dreptul international public.

Deoarece art. 20 alin. 2 din Constitutia Romaniei din 1991 consacra prioritatea reglementarilor internationale in raport cu reglementarile interne in materia dreptului omului, rezulta ca in acest domeniu, normele dreptului international public au preeminenta fata de normele interne ale dreptului administrativ, fiind vorba despre un raport de subsecventa intre dreptul administrativ si dreptul international public.

Astfel, regimurile juridice de drept civil, dreptul familiei, etc. intregesc reglementarile referitoare la competenta autoritatilor administratiei publice, aflandu-se cel mai adesea intr-un raport de subsecventa fata de normele dreptului administrativ.Pe de alta parte, dreptul administrativ are ca obiect de reglementare si acel “fascicol” de relatii sociale care garanteaza producerea efectelor de “drept civil”, instituind un sistem complex de masuri de constrangere administrativa, cu sau fara caracter sanctionator.

In sfarsit, mai distingem raporturile sociale ce fac obiectul administratiei publice realizate de alte structuri organizatorice decat cele ale administratiei publice, caz in care regimul administrativ e subsecvent altro regimuri juridice.


Definitia si trasaturile dreptului administrativ

Doua categorii de raporturi sociale intra sub incidenta normelor de drept administrativ si anume: cele care privesc aplicarea legii si prestarea de servicii publice, in limitele legii precum si cele care privesc solutionarea litigiilor dintre autoritatile administratiei publice ( autoritatile publice in general, potrivit art. 48 din Constitutie) si cei vatamati in drepturile lor recunoscute de lege sau chiar in interesele lor legitime (administratie contencioasa).

Dreptul administrativ poate fi definit ca ramura a dreptului public care reglementeaza relatiile sociale din sfera administratiei publice precum si pe cele de natura conflictuala dintre autoritatile publice sau persoanele juridice de drept privat care exercita atributii de putere publica, pentru realizarea unui interes public, asimilate autoritatilor publice, pe de-o parte si cei vatamati in drepturile lor prin acte administrative ale acestor autoritati, pe de alta parte.

In ce priveste trasaturile dreptului administrativ, doctrina actuala nu a reusit adoptarea unei pozitii comune. Vom retine urmatoarele caracteristice fundamentale.

In primul rand, dreptul administrativ este calificat in mod unanim ca fiind o ramura a dreptului de public.

In al doliea rand, dreptul administrativ este dominat de principiul legalitatii, in sensul ca, activitatea autoritatilor administratiei publice se desfasoara pe baza legilor si in conformitate cu acestea, urmarindu-se in principal, punerea lor in aplicare. Acest principiu este prevazut si in art. 51 din Constitutie conform caruia “Respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.”

In al treilea rand, dreptul administrativ se caracterizeaza prin existenta unui ansamblu de reguli specifice activitatilor administrative, distincte de cele care reglementeaza raporturile dintre particulari, constituind regimul juridic administrativ, ce deosebeste dreptul administrativ de dreptul privat, mai reglementeaza relatiile sociale ce formeaza obiectul administratiei publice reprezinta

“ dreptul aplicabil administratiei publice”.

In principiu, problemele care apar in activitatea administrativa difera de problemele nascute din raporturile aparute intre particulari, tocmai datorita prerogativelor de putere publica ce revin autoritatilor administratiei publice.

Astfel, exista o tehnica juridica de actiune proprie administratiei publice atat in ce priveste emiterea actelor administrative cat si in ce priveste incheierea unor contracte administrative cu particularii, supuse unui regim juridic diferit de cel aplicabil contractelor civile sau comerciale.

De asemenea, organizarea si functionarea serviciilor publice sunt stabilite unilateral de autoritatile administratiei publice.

In al patrulea rand, normele dreptului administrativ sunt mai mobile fata de normele dreptului privat, aspect ce decurge din specificul activitatii administrative si din transformarile rapide care au loc in administratie.

In al cincilea rand, in dreptul administrativ, interesul public are prioritate fata de interesul particular, pornindu-se de la ideea ca, in statul de drept, interesele statului sunt ale colectivitatii, deci trebuie sa fie prioritare in raport cu cel ale individului. Tocmai datorita acestei pozitii a administratiei publice fata de cetateni, Constitutia a instituit drpturile garantii prevazute la art. 51 si art. 52 din Constitutie.Document Info


Accesari: 20722
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

Meghanexp-632424
Great article. Would highly recommend anyone reading it. v https://expanish.com/school-buenos-aires/

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )