Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
REGULAMENTUL INTERNATIONAL PENTRU PREVENIREA COLIZIUNILOR PE MARE

diverse
REGULAMENTUL INTERNATIONAL PENTRU PREVENIREA COLIZIUNILOR PE MARE


PARTEA A

Regula 1


DOMENIU DE APLICARE:


a)      prezentele reguli se aplica tuturor navelor aflate in largul marii si pe toate apele invecinate,accesibile navelor maritime.

b)      nici o dispozitie a prezentelor reguli nu trebuie sa impiedice aplicarea prescriptiilor speciale, stabilite de catre autoritatea competenta, cu privire la navigatia in rada, porturi, pe fluvii, lacuri sau caile de navigatie interioara comunicand cu marea si accesibile navelor maritime. Asemenea prescriptii speciale trebuie sa fie cat mai conforme posibil cu prezentele reguli.

c)      nici o dispozitie din prezentele reguli nu trebuie sa impiedice aplicarea prescriptiilor speciale stabilite de guvernul unui stat cu privire la marirea nr. Luminilor de pozitie, a semnalelor luminoase, a semnelor sau semnalelor cu fluierul utilizate de catre navele de razboi si navele in convoi.Regula 2


RASPUNDERE


a)      nici una dintre pozitiile prezentelor reguli nu scuteste o nava sau pe proprietarul ei, pe comandantul sau echipajul sau de consecintele unei neglijente oarecare, atat in ceea ce priveste aplicarea prezentelor reguli, cat si in ceea ce priveste luarea oricaror masuri de prevedere cerute de o buna practica marinareasca sau de imprejurari deosebite, in care se gaseste nava.

b)      in interpretarea si aplicarea prezentelor reguli se va tine seama in mod deosebit de toate pericolele de navigatie si de riscurile de coliziune, precum si de toate imprejurarile deosebite.Regula 3


DEFINITII GENERALE


In intelesul prezentelor reguli, in afara de dispozitii contrare rezultand din context:

a)      termenul "nava" inseamna orice constructie sau orice aparat de orice natura, inclusiv constructiile fara pescaj si hidroavioanele, folosita sau susceptibila de a fi folosita ca mijloc de transport pe apa.

b)      expresia "nava cu propulsie mecanica" inseamna orice nava pusa in miscare de catre o masina.

c)      expresia "nava cu vele" inseamna orice nava care naviga cu vele, chiar daca are o masina de propulsie, cu conditia ca aceasta sa nu fie folosita.

d)      expresia"nava in curs de pescuit" , inseamna orice nava care pescuieste cu plasa, traule sau orice alte scule de pescuit, care-I reduc capacitatea de manevra, dar nu se aplica navelor care pescuiesc cu carlige remorcate sau cu alte scule de pescuit care nu le reduc capacitatea de manevra.

e)      termenul "hidroavion" inseamna orice aeronava conceputa sa manevreze pe apa.

f)        expresia"nava care nu este stapana pe manevra sa", inseamna o nava care, din cauza unor imprejurari exceptionale, nu este in masura sa manevreze conform prezentelor reguli si nu poate sa se indeparteze din drumul altei nave.

Expresia "nava cu capacitate de manevra redusa" trebuie sa includa urmatoarele nave, fara a se limita la :

navele ocupate cu punerea/scoaterea/intretinerea unui reper de navigatie, a unui cablu sau a unei conducte submarine.

navele aflate in curs de a executa operatiuni de dragaj, ridicari hidrografice, ori lucrari sub apa.

navele care aflandu-se in mars fac alimentare cu combustibil sau trasbord de persoane, provizii sau marfa.

navele care sunt in curs de executare a operatiilor de deminare.

navele in curs de a executa operatiuni de remorcare care prin natura lor permit cu greutate remorcherului si remorcii sale sa-si modifice drumul.

h)     expresia "nava stanjenita de pescajul sau" inseamna orice nava cu propulsie mecanica care din cauza pescajului sau si adancimii apei poate sa-si modifice cu greu dr 545b14f umul.

i)       expresia "in mars" se aplica oricarei nave care nu este nici la ancora, nici legata la mal, nici esuata.

j)       termenii "lungimea si latimea unei nave" inseamna lungimea peste tot si latimea maxima.

k)     doua nave sunt considerate ca fiind in vedere , numai cand una dintre ele poate fi observata de cealalta vizual.

expresia "vizibilitate redusa" inseamna orice situatie in care vizibilitatea este redusa din cauza cetii ,burnitei,ninsorii , averselor puternice de ploaie sau a furtunilor de nisip, ori din orice alte cauze asemanatoare.PARTEA B


REGULI DE GUVERNARE SI DE DRUM

SECTIUNEA 1-a.CONDUCEREA NAVEI IN ORICE CONDITII DE VIZIBILITATE


Regula 4


DOMENIU DE APLICARE


Regulile presentei sectiuni se aplica in orice conditii de vizibilitate.


Regula 5


VEGHEA


Orice nava trebuie sa asigure in permanenta o veghe vizuala si auditiva corespunzatoare , folosind in acelasi timp toate mijloacele disponibile potrivit cu imprejurarile si conditiile existente in asa fel incat sa permita o apreciere completa a situatiei si a pericolului de coliziune.


Regula 6


VITEZA DE SIGURANTA


Orice nava trebuie sa navige tot timpul cu o viteza de siguranta, astefel incat sa poata actiona corect si eficace pentru prevenirea unei coliziuni si pentru a fi oprita pe o distanta corespunzatoare imprejurarilor si conditiilit existente.

Pentru determinarea vitezei de siguranta trebuie luati in considerare urmatorii factori:

a)     de catre toate navele:

vizibilitatea;

densitatea traficului si mai ale concentrarile de nave de pescuit sau a oricaror alte nave;

capacitatea de manevra a navei si mai ales distanta de oprire si calitatile de giratie in conditiile existente;

noaptea, existenta unui fundal luminos ca acela produs de luminile de pe coasta sau de lumina difuza a propriilor lumini;

starea vantului, a marii si a curentilor, precum si apropierea de pericole pentru navigatie;

pescajul navei in raport cu adancimea apei accesibile;

b)     In plus , pentru navele care folosesc un radar;

caracteristicile, eficacitatea si limitele de folosire ale echipamentului radar;

limitarile rezultate din scala distantelor folossite la radar;

efectul stariimmarii, conditiile meteorologice si a altor surse de bruiaj asupra detectiei prin radar;

faptul ca ambarcatiunile mici, gheturile si alte obiecte plutitoare nu pot fi detectate cu radarul la o distanta suficienta;

numarul, pozitia si miscarea navelor detectate cu radarul;

faptul ca este posibil sa se aprecieze mai exact vizibilitatea atunci cand radarul este folosit pentru determinarea distantei la nave si alte obiecte aflate in vecinatate.Regula 7


PERICOLUL DE COLIZIUNE

a)      orice nava trebuie sa foloseasca toate mijloacele disponibile corespunzatoare imprejurarilor si conditiilor existente pentru a stabili aca exista un pericol de coliziune.

Daca exista indoiala, in ceea ce priveste pericolul de coliziune , trebuie sa se considere ca acest pericol exista.

b)     daca la bord exista un echipament radar in functiune, acesta trebuie folosit in mod corespunzator, incluzand explorarea la distanta mare ,cu scopul de a descoperi din timp un pericol de coliziune, efectuare de radar ploting sau orice alta observare sau detectare sistematica de obiecte echivalenta.

c)     se va evita tragerea de concluzii din informatii insuficiente.

d)     la aprecierea unui pericol de coliziune trebuie sa se tina seama de:

Regula 8


MANEVRE PENTRU EVITAREA COLIZIUNILOR


a)      orice manevra ce se face pentru evitarea unei coliziuni trebuie,daca imprejurarile permit,sa fie executata din timp ,hotarat conform cu o buna practica marinareasca.

b)      orice schimbare de drum sau de viteza,sau amandoua deodata,in scopul evitarii unei coliziuni ,trebuie sa fie destul de mare,pentru a fi perceputa imediat de orice nava care observa vizual radarul;trebuie evitata schimbarile succesive de drum,viteza,sau ambele concomitent.

c)      daca nava are suficient spatiu,numai simpla schimbare a drumului poate fi manevra cea mai eficace pentru a se evita o situatie de foarte mare apropiere,cu conditia ca manevra sa fie facuta cu mult timp inainte,sa fie substantiala si sa nu conduca la o alta situatie de foarte mare apropiere.

d)      manevrele pentru evitarea coliziunii cu o alta nava,trebuie sa fie astfel facute incat sa permita trecerea la o distanta de siguranta.

e)      daca este nevoie ,ca sa se evite coliziunea,nava trebuie sa reduca viteza sau sa opreasca complet,stopand masinile ori punanadu-le inapoi.Regula 9


TRECERI INGUSTE


a)      navele in mars printr-un senal sau cale de acces ingusta trebuie,atunci cand aceasta se poate face fara pericol,sa navige cat mai aproape de marginea exterioara din dreapta senalului sau caii de acces respective.

b)      navele cu o lungime mai mica de 20m si navele cu vele,nu trebuie sa stanjeneasca trecerea navelor care nu pot naviga in deplina siguranta decat prin senal,sau pe calea de acces ingusta.

c)      navele aflate in curs de pescuit nu trebuie sa stanjeneasca trecerea altor nave care naviga prin senal sau printr-o cale de acces ingusta.

d)      o nava trebuie sa evite sa traverseze un senal sau o cale de acces ingusta daca,prin aceasta ,stanjeneste trecerea navelor care nu pot naviga in deplina siguranta decat prin interiorul acestui senal .Aceste din urma nave pot folosi semnalul sonor prescris de regula 34 d/ ,daca se indoiesc de intentiile navei care traverseaza senalul sau calea de acces ingusta.

e)      1- intr-un senal sau intr-o cale de acces ingusta ,cand depasirea nu se poate face decat daca nava ajunsa din urma manevreaza pentru a permite celeilalte nave sa o depaseasca in deplina siguranta,nava care ajunge din urma trebuie sa faca cunoscuta intentia sa emitand semnalul sonor descris de regula 34 c/ 2 si sa manevreze astfel incat sa permita o depasire in deplina siguranta.Daca este in dubiu nava poate sa emita semnalele sonore prescrise de regula 34 d/.

prezenta regula nu scuteste nava care ajunge din urma de obligatia de a se conforma dispozitiilor din regula 13.

f)       o nava care se apropie de un cot sau de un loc aflat intr-un senal sau cale de acces ingusta,in care alte nave pot fi marcate de prezenta unor obstacole,trebuie sa navige cu prudenta si vigilenta deosebita si sa emita semnalul corespunzator prescris de regula 34 e/.

g)     orice nava trebuie sa evite ancorarea intr-o trecere ingusta.
Regula 10


SCHEME DE SEPARARE A TRAFICULUIa)      prezenta regula se aplica schemelor de separare a traficului adoptate de Organizatie.

b)      navele care naviga in interiorul unei scheme de separatie a traficului trebuie :

sa navige pe ruta de circulatie corespunzatoare in directia generala a traficului pentru aceasta ruta.

sa se indeparteze in masura posibilului de linia sau de zona de separare a traficului.

c)     navele trebuie sa evite pe cat posibil sa intretaie rutele de circulatie ,dar daca sunt obligate sa o faca,ele trebuie pe cat posibil sa traverseze perpendicular pe directia generala a traficului.d)     zonele de trafic costier nu trebuie folosite in mod normal de traficul direct,care poate utiliza in deplina siguranta ruta de circulatie corespunzatoare din schema adiacenta de separare a traficului.

e)     o nava care se angajeaza sau iese dintr-o ruta de circulatie,nu trebuie sa intre intr-o zona de separare sau sa intretaie o linie de separatie cu exceptia:

in caz de urgenta pentru evitarea unui pericol imediat.

pentru a pescui intr-o zona de separare.

f)       navele care naviga in zone vecine cu extremitatile unei scheme de separare a traficului,trebuie sa navige cu o atentie deosebita.

g)     navele trebuie sa evite ancorarea in interiorul unei scheme de separare a traficului sau in zone vecine cu extremitatile acestuia.

h)     navele care nu folosesc o schema de separare a traficului,trebuie sa se indeparteze de aceasta cat mai mult posibil.

i)       navele cu o lungime mai mica de 20 m sau navele cu vele ,nu trebuie sa stanjeneasca trecerea navelor cu propulsie mecanica,care naviga pe o ruta de circulatie.

j)       navele in curs de pescuit nu trebuie sa stanjeneasca trecerea navelor care naviga pe o ruta de circulatie.

k)     o nava cu capacitate de manevra redusa ,atunci cand se afla angajata intr-o operatiune pentru mentinerea sigurantei navigatiei intr-o schema de separare a traficului,este scutita de a se conforma prezentei reguli in masura necesara executarii operatiei.

l)       o nava cu capacitate de manevra redusa ,atunci cand este angajata intr-o operatiune pentru instalarea ,intretinerea sau inlaturarea unui cablu submarin,intr-o schema de separare a traficului,este scutita de a se conforma prezentei reguli in masura necesara executarii operatiunii.

SECTIUNEA A -II-A


COMPORTAREA NAVELOR CARE SE VAD UNA PE ALTA.Regula 11


DOMENIU DE APLICARE


regulile prezentei sectiuni se aplica navelor care se vad una pe alta.


Regula 12


NAVE CU VELE.


a)   cand doua nave cu vele se apropie una de alta astfel incat exista pericol de coliziune una dintre ele trebuie sa se abata din drumul celeilalte astfel:

cand navele primesc vantul din borduri diferite,nava care primeste vantul din babord trebuie sa se abata din drumul celeilalte.

cand cele doua nave primesc vantul din acelasi bord,nava din vant trebuie sa se abata din drumul navei de sub vant.

daca o nava care primeste vantul din babord vede o alta nava in vant si nu poate stabili cu certitudine daca aceasta nava primeste vantul din babord sau din tribord , prima nava trebuie sa se abata din drumul celeilalte.

b)     in intelesul aplicarii prezentei reguli, bordul din care vine vantul trebuie socotit ca fiind bordul opus celui in care este bratata vela mare sau, in cazul navelor cu vele patrate, bordul opus celui in care este bratata cea mai mare vela aurica (sau triunghiulara).


Regula 13


NAVA CARE AJUNGE DIN URMA ALTA NAVA


a)     oricare ar fi dispozitiile regulilor din partea B sectiunile I si II, orice nava care ajunge din urma o alta nava trebuie sa se abata din drumul navei ajunsa din urma.

b)     va fi considerata nava care ajunge pe o alta din urma, acea nava care se apropie de o alta, venind dintr-o directie mai mare de 22 ,5 dinapoia traversului celeilalte nave, adica aceea care se gaseste intr-o astfel de pozitie fata de nava ajunsa din urma incat noaptea, ar putea vedea numai din pupa a navei ajunse, fara sa vada nici una din luminile din borduri.

c)     daca o nava nu poate stabili cu siguranta ca ajunge din urma o alta nava, ce trebuie sa se socoteasca ca fiind nava care ajunge din urma si sa manevreze in consecinta.

d)     nici o schimbare ulterioara de relevment dintre cele doua nave nu poate face ca nava care ajunge din urma o alta nava sa se considere drept nava care taie drumul acesteia din urma in sensul prezentelor reguli si nici nu o absolva de obligatia de a se abate din drumul navei ajunse din urma, pana cand aceasta nu a fost definitiv evitata si depasita.


Regula 14


NAVE AVAND DRUMURI OPUSE


a)     cand doua nave cu propulsie naviga pe drumuri direct opuse, sau aproape opuse in asa fel incat exista pericolul de coliziune, fiecare dintre ele trebuie sa se abata la tribord pentru a trece prin babordul celeilalte.

b)     trebuie sa se considere ca o astfel de situatie exista atunci cand o nava vede o alta nava drept in prova ei, sau aproape drept in prova ei, in asa fel incat, noaptea, va vedea luminile de catarg ale celeilalte nave pe aceeasi verticala sau aproape p aceeasi verticala si/sau amandoua luminile din borduri, iar ziua, va vedea cealalta nava sub unghi corespunzator.

c)     cand o nava nu poate determina cu siguranta ca o astfel de situatie exista, ea va trebui sa considere ca aceasta situatie exista si sa manevreze in consecinta.


Regula 15


NAVE ALE CAROR DRUMURI SE INCRUCISEAZA


cand doua nave cu propulsie mecanica au drumuri care se incruciseaza in asa fel incat exista pericol de coliziune, nava care vede cealalta nava prin tribord, tebuie sa se abata din drumul celeilalte si, daca imprejurarile permit acest lucru, sa evite sa-I taie drumul prin prova.


Regula 16


MANEVRA "NAVEI NEPRIVILEGIATE"


orice nava care este obligata sa se abata din drumul unei alte nave, trebuie, pe cat este posibil, sa manevreze din timp, hotarat si in asa fel incat sa se indeparteze la o distanta apreciabila.


Regula 17


MANEVRA"NAVEI PRIVILEGIATE"


a) 1- cand o nava este obligata sa sse abata din drumul altei nave, aceasta din urma trebuie sa-si mentina drumul si viteza.

2- aceasta din urma nava poate sa actioneze in scopul evitarii coliziunii numai prin manevra sa, de indata ce i se pare evident ca nava care are obligatia de a se abate din drumul sau nu face manevra corespunzatoare prevazuta de prezentele reguli.

b)     cand, dintr-o cauza oarecare, nava obligata sa-si mentina directia si viteza se gaseste atat de aproape de cealalta incat coliziunea nu poate fi evitata numi prin singura manevra a navei neprivilegiate, se va executa manevra cea mai indicata pentru a ajuta la evitarea coliziunii.

c)     o nava cu propulsie mecanica, care manevreaza pentru a evita o coliziune cu o alta nava cu propulsie mecanica al carui drum incruciseaza drumul sau in conditiile prevazute de aliniatul a/2) din prezenta regula, nu trebuie, daca imprejurarile permit acest lucru, sa se abata la babord daca cealalta nava se afla in babordul sau.

d)     prezenta regula nu poate scuti nava neprivilegiata de obligatia de a se abate din drumul celeilalte nave.


Regula 18


RESPONSABILITATI RECIPROCE ALE NAVELOR


cu exceptia prevederilor contrare din regulile 9, 10 si 13:

a)     o nava cu propulsie mecanica aflata in mars trebuie sa se abata din drumul:

unei nave care nu este stapana pe manevra sa;

unei nave cu capacitate de manevra redusa;

unei nave care este in curs de pescuit;

unei nave cu vele.

b)     o nava cu vele aflata in mars trbuie sa se abata din drumul:

unei nave care nu este stapana pe manevra sa;

unei nave care are capacitate de manevra redusa;

unei nave in curs de pescuit.

c)     o nava care este in curs de pescuit si care este in mars trebuie, in masura posibilului, sa se abata din drumul:

unei nave care nu este stapana pe manevra sa;

unei nave care are capacitate de manevra redusa.

d)     1- orice nava, alta decat o nava care nu este stapana pe manevra sau o alta nava a carei capacitate de manevra este redusa, trebuie, daca imprejurarile permit, sa nu impiedice libera trecere a unei nave stanjenita de pescajul sau, care arata semnalele prevazute de regula 28;

2- o nava sanjenita de pescajul sau trebuie sa navige cu o prudenta deosebita tinand seama de situatia sa speciala.

e)     un hidroavion amerizat trebuie, ca regula generala, sa se tina cat mai departe de toate celelalte nave si sa evite de a le stanjeni navigatia. Totusi cand exista pericolul de coliziune, acest hidroavion trebuie sa se conformeze regulilor din prezenta parte.

SECTIUNEA A III-A


CONDUCEREA NAVELOR PE VIZIBILITATE REDUSA


Regula 19


CONDUCEREA NAVELOR PE TIMP CU VIZIBILITATE REDUSA


a)     prezenta regula se aplica navelor care nu se vad una pe alta si care naviga inauntrul sau in apropierea zonelor cu vizibilitate redusa.

b)     orice nava trebuie sa navige cu o viteza de siguranta adaptata imprejurarilor existente si conditiilor de vizibilitate redusa. Navele cu propulsie mecanica trebuie sa aiba masinile gata pentru a manevra imediat.

c)     orice nava, atunci cand se conformeaza regulilor din sectiunea "I" din prezenta parte, trebuie sa tina neaparat seama de imprejurarile exuistente si de conditiile de vizibilitate redusa.

d)     o nava care detecteaza numai cu radarul prezenta unei alte nave trebuie sa stabileasca daca exista posibilitatea unei situatii de foarte mare apropiere si/sau pericol de coliziune. In acest caz, nava trebuie sa ia cu mult timp inainte masuri pentru evitarea acestei situatii; totusi daca aceste masuri constau intr-o schimbare de drum, este necesar sa se evite, in masura posibilului , urmatoarele manevre:

o schimbare de drum catre babord in cazul unei nave care se afla inaintea traversului, cu exceptia cazului cand aceasta nava este ajunsa din urma;

o schimbare de drum in directia unei nave care se afla la travers sau inaintea traversului.

e)     cu exceptia cazului incare s-a stabilit ca nu exista pericol de coliziune, orice nava care aude dintr-o directie care pare a fi inaintea traversului, semnalul de ceata al unei nave, sau care nu poate evita o situatie de foarte mare apropiere cu o alta nava aflata inaintea traversului, trebuie sa reduca viteza sa la minimum necesar mentinerii drumului. Daca este necesar, va trebui sa opreasca si in toate imprejurarile sa navige cu atentie extrema pana cand a trecut pericolul de coliziune.


PARTEA C


LUMINI SI SEMNE


Regula 20


DOMENIU DE APLICARE


a)     regulile prezentei parti trebuie respectate pe orice vreme.

b)     regulile privitoare la lumini de la apusul la rasaritul soarelui. In acest interval de timp, nu trebuie sa se arate nici o alta lumina care sa poata fi confundata cu luminile prescrise de prezentele reguli si care pot stanjeni vizualizarea sau caracterul distinctiv al acestora sau care pot impiedica efectuarea unei veghe satisfacatoare.

c)     luminil prevazute de prezentele reguli, atunci cand ele exista, trebuie sa fie purtate deasemenea de la rasaritul la apusul soarelui pe timp cu vizibilitate redusa si pot fi purtate in toate celelalte imprejurari in care aceasta masura este socotita necesara.

d)     regulielreferitoare la semne trebuie respectate in timpul zilei.

e)     luminile si semnele prescrise de prezentele reguli trebuie sa fie conforme cu dispozitiile din Anexa I a prezentelor reguli.


Regula 21


DEFINITII


a)     expresia "lumina de catarg" inseamna o lumina alba asezata deasupra axului longitudinal al navei, aratand o lumina neintrerupta pe un arc de orizont de 225 grade astfel incat sa arate lumina incepand de la prova pana la 22,5 grade inapoia traversului in fiecare bord.

b)     expresia "lumina din bord" inseamna o lumina verde asezata la tribord si o lumina rosie la babord, aratand fiecare o lumina neintrerupta pe un arc de orizont de 112,5 grade si asezata astfel incat sa arate aceasta lumina incepand de la prova pana la 22,5 grade inapoia traversului in bordul respectiv. La bordul navelor cu o lungimemai mica de 20 m, luminile din borduri pot fi combinate intr-un singur felinar asezat in axul longitudinal al navei.

c)     expresia"lumina de pupa" inseamna o lumina alba asezata cat mai aproape de pupa, aratand o lumina neintrerupta pe un arc de orizont de 135 grade si asezata astfel incat sa arate lumina pe un sector de 67,5 grade la fiecare bord incepand de la pupa.

d)     expresia "lumina de remorcaj" inseamna o lumina galbena avand aceleasi caracteristici ca si lumina de pupa definita la paragraful c).

e)     expresia "lumina vizibila pe intreg orizontul" inseamna o lumina care arata o lumina neintrerupta pe un arc de orizont de 360 grade.

f)       expresia"lumina cu sclipiri" inseamna o lumina cu sclipiri regulate a caror frecventa este de 120 de sclipiri sau mai multe pe minut.
Regula 22


DISTANTA DE VIZIBILITATE A LUMINILOR


Luminile prescrise prin prezentele Reguli trebuie sa aiba intensitatea specificata la sectiunea a 8-a din Anexa I in asa fel incat sa fie vizibile la urmatoarele distante minime:

a)     pentru navele cu o lungime de 50 m sau mai mare:

- lumina de catarg: 6 mile marine;

- luminile din borduri: 3 mile marine;

- lumina de pupa: 3 mile marine;

- lumina de remorcaj: 3 mile marine;

- lumina alba, rosie, verde sau galbena vizibila pe tot orizontul: 3 mile

marine.

b)     pentru navele cu o lungime de 12 metri, sau mai mare, dar mai mica de 50 metri:

- lumina de catarg: 5 mile marine; daca lungimea navei este mai mica   de 20 metri:3 mile

- luminile din borduri: 2 mile marine;

- luminile de pupa: 2 mile marine;

- lumina de remorcaj: 2 mile marine;

- lumina alba, rosie, verde sau galbena vizibila pe intreg orizontul: 2 mile marine;

c)     pentru navele cu o lungime mai mica de 12 metri:

- lumina de catarg: 2 mile marine;

- luminile din borduri: 1 mila marina;

- lumina de pupa: 2 mile marine;

- lumina de remorcaj: 2 mile marine;

- lumina alba, rosie, verde sau galbena vizibila pe intreg orizontul: 2 mile marine.

d) pentru navele sau obiectele remorcate care sunt in imersiune si greu observabile:

- o lumina alba vizibila pe intreg orizontul: 3 mile marine.


Regula 23


NAVELE CU PROPULSIE MECANICA AFLATE IN MARS


a)     o nava cu propulsie mecanica aflata in mars trebuie sa poarte:

o lumina de catarg la prova;

o a doua lumina de catarg aflata inapoia primei lumini de catarg si mai sus decat aceasta; totusi, navele a caror lungime este mai mica de 50 metri nu sunt obligate sa poarte aceasta lumina, dar o pot purta;

luminile din borduri;

o lumina de pupa.

b)     o nava cu perna de aer exploata fara pescaj, in afara luminilor prevazute la paragraful a) din prezenta Regula, trebuie sa poarte o lumina galbena cu sclipiri vizibile pe intreg orizontul.

c)     1- o nava cu propulsie mecanica, cu o lungime mai mica de 12 metri,   poate arata in locul luminilor prescrise in paragraful a) a prezentei Reguli, o lumina alba vizibila pe intreg orizontul si luminile din borduri;

o nava cu propulsie mecanica mai mica de 7 metri si a carei viteza maxima nu depaseste 7 noduri, poate, in locul luminilor prescrise la paragraful a) din prezenta regula , sa poarte o lumina albastra vizibila pe intreg orizontul. De asemenea, aceasta nava, trebuie daca este posibil, sa poarte luminile din borduri.

lumina de catarg sau lumina alba vizibila pe intreg orizontul a unei nave cu propulsie mecanica cu lungime mai mica de 12 metri poate fi deplasata de pe axa longitudinala a navei daca montarea pe axa longitudinala nu este posibila, cu conditia ca luminile din borduri sa fie combinate intr-un felinar dispus pe axa longitudinala a navei, sau cat mai aproape posibil de aceiasi axa longitudinala a navei ca si lumina de catarg sau lumina alba viibila pe intreg orizontul.


Regula 24


REMORCARE SI IMPINGERE


a)     o nava cu propulsie mecanica care remorcheaza, trebuie sa poarte:

1- in locul luminii prescrise in Regula 23 a) 1) sau a) 2), doua lumini de catarg dispuse pe linie verticala;

Cand lungimea remorcii masurata de la pupa navei care remorcheaza pana la extremitatea pupa a convoiului remorcat este mai mare de 200 metri, nava care remorcheaza va purta la prova trei astfel de lumini de catarg;

luminile din borduri;

o lumina de pupa;

o lumina de remorcaj asezata deasupra luminii de pupa;

in locul cel mai vizibil, cand lunigmea convoiului remorcat este mai mare de 200 metri, un semn biconic;

b)     o nava care remorcheaza prin impingere si o nava impinsa legate printr-o legatura rigida astfel incat alcatuiesc o unitate compusa, trebuie considerate ca o nava cu propulsie mecanica si sa poarte luminile prescrise de regula 23.

c)     o nava cu propulsie mecanica care impinge inainte sau remorcheaza cuplat, cu exceptia cazului unei unitati compuse, trebuie sa poarte:

in locul luminii inscrise la regula 23 a) 1), la prova, doua lumini de catarg pe linie verticala;

luminile din borduri;

lumina de pupa.

d)     o nava cu propulsie mecanica careia i se aplica prevederile de la paragrafele a) si c) de mai sus, trebuie de asemenea sa se conformeze dispozitiilor de la Regula 23 a) 2).

e)     o nava sau un obiect remorcat, altele decat cele mentionate in paragraful (g) al prezentei reguli, trebuie sa poarte:

luminile din borduri;

lumina de pupa;

in locul cel mai vizibil, cand lungimea convoiului remorcat este mai mare de 200 metri, un semn biconic;

f)       luminile mai multor nave remorcate cuplat sau impinse in grup, trebuie sa corespunda cu acelea ale unei singure nave:

o nava impinsa, care nu face parte dintr-o unitate compusa, trebuie sa poarte la extremitatea sa prova, luminile din borduri;

o nava remorcata cuplat trebuie sa poarte o lumina de pupa si la extremitatea sa dinspre prova, luminile din borduri.

g)     o nava sau un obiect remorcat care este partial in impersiune si greu de observat, sau o combinatie de astfel de nave sau obiecte trebuie sa arate:

daca latimea este mai mica de 25 metri, o lumina alba vizibila pe intreg orizontul, la sau langa extremitatea prova si una la sau langa pupa, exceptie facand dracoanele care nu sunt obligate sa arate o lumina la sau langa extremitatea prova;

daca latimea este de 25 metri sau mai mult, doua lumini albe, suplimentare, vizibile pe intreg orizontul,la sau langa extremitatile latimii sale;

daca lungimea depaseste 100 metri, lumini albe suplimentare, vizibile pe intreg orizontul intre luminile prescrise in aliniatele 1) si 2), astfel incat distanta dintre lumini sa nu depaseasca 100 metri;

un semn biconic la sau langa extremitatea pupa a ultimului obiect remorcat si daca lungimea remorcii depaseste200 metri, un semn bi conic suplimentar in locul cel mai vizibil, sau cat mai aproape posibil spre prova.

h)     in cazul in care, indiferent din ce cauza, o nava sau un obiect remorcat este in imposibilitate de a arata luminile sau semnele prescrise in paragraful e) sau g) al prezentei reguli, trebuie luate toate masurile pentru a lumina nava sau obiectul remorcat sau cel putin pentru a indica prezenta unei astfel de nave sau obiect.

i)       atunci cand pentru un motiv justificat este impracticabil pentru o nava, care nu este in mod obisnuit angajata in operatiuni de remorcaj, sa arate luminile continute in paragraful a) sau c) ale prezentei reguli, o asfel de nava nu este obligata sa arate luminile prescrise pentru cazul cand remorcheaza o alta nava in pericol sau care necesita ajutor.

Trebuie luate toate masurile posibile pentru a indica natura relatiei dintre nava remorcher si nava remorcata, conform prevederilor din Regula 36 in special prin iluminarea paramei de remorcaj.


Regula 25


NAVE CU VELE IN MARS SI NAVE CU RAME

a)     o nava cu vele in mars trebuie sa poarte:

1- luminile din borduri;

b)la o nava cu vele,cu lungimea sub 20 m,luminile pot fi reunite intru-un felinar combinat situat la sau langa marul de la catarg,la locul cel mai vizibil.

c)     o nava care se deplaseaza in acelasi timp cu vele si cu ajutorul unui aparat propulsor,trebuie sa poarte la prova in locul cel mai vizibil,un semn de forma conica,cu varful in jos.


Regula 26


NAVE DE PESCUIT

a)     o nava in curs de pescuit,atat in mars cat si la ancora,nu trebuie sa poarte decat luminile si semnele prescrise de prezenta regula.

b)     o nava care trauleaza ,adica trage prin apa un traul sau o alta unealta de pescuit,trebuie sa poarte:  

doua lumini pe verticala vizibile pe tot orizontul ,lumina superioara fiind verde iar cea inferioara fiind alba,sau unn semn alcatuit din doua conuri unul deasupra altuia cu varfurile unite.

o lumina de catarg asezata la o inaltime mai mare decat cea a lumini verzi vizibila pe intreg orizontul si inapoia acesteia.Navele cu o lungime mai mica de 50m nu sunt obligate sa poarte aceasta lumina.

cand navele se deplaseaza prin apa in afara de luminile prescrise de prezentul paragraf,luminile din borduri si lumina din pupa.

c)     o nava care pescuieste altfel decat prin traule ,trebuie sa poarte:

doua lumini suprapuse vizibile pe intreg orizontul,lumina supeioara fiind rosie si lumina inferioara fiind alba sau un semn alcatuit din doua conuri suprapuse la varf.

daca uneltele sale de pescuit se intind pe o distanta orizontala mai mare de 150 m incepand de la nava,o lumina alba vizibila pe tot orizontul sau un con cu varful in sus,in directia uneltelor de pescuit.

cand se deplaseaza prin apa in afara de luminile prescrise in prezentul paragraf ,luminile din borduri si lumina din pupa.

d)     o nava care pescuieste in apropierea altor nave care pescuiesc poate semne suplimentare descrise in anexa II.

e)     o nava care nu este in curs de pescuit trebuie sa poarte luminile si semnele prescrise pentru o nava de lungimea sa.


Regula 27


NAVE CARE NU SUNT STAPANE PE MANEVRA SI NAVE CARE AU CAPACITATEA DE MANEVRA REDUSAa)     o nava care nu este stapana pe manevra trebuie sa poarte:

in locul cel mai vizibil, doua lumini rosii pe linie verticala, vizibile pe intreg orizontul;

in locul cel mai vizibil, doua bule sau semne asemanatoare pe linie verticala;

cand se deplaseaza prin apa, in afara de luminile prescrise in prezentul paragraf, luminile din borduri si o lumina de pupa.

b)     o nava cu capacitate de manevra redusa ,alta decat o nava cere efectuiaza operatiuni de deminare ,trebuie sa poarte:

in locul cel mai vizibil ,trei lumini pe linie verticala ,vizibile pe intreg orizontul ,lumina de sus si lumina de jos fiind rosie iar lumina de mijloc alba;

in locul cel mai vizibil 3 semne pe linie verticala,semnele superior si cel inferior fiind cate o bula ,iar cel din mijloc fiind un bicon;

cand nava se afla in mars in afara de regulile prescrise de prezentul paragraf ,trebuie sa poarte luminile din borduri si lumin din pupa.

c)     o nava cu propulsie mecanica,in curs de a executa operatiuni de remorcare ,care prin natura lor permit cu greutate remorcherului si remorcii sale sa-si modifice drumul,trebuie sa poarte in afara luminilor prescrise de regula 24,luminile prescrise de aliniatele b/1 si 2 ale prezentei reguli.

d)     o nava in curs de a draga sau a efectua lucrari sub apa si avand capacitate de manevra redusa,trebuie sa poarte cand exista un obstacol:

2 lumini rosii vizibile pe intreg orizontul sau 2 bule pe aceiasi verticala pentru a indica partea in care se afla pericolul;

2 lumini verzi vizibile pe intreg orizontul sau 2 biconuri pe verticala,pentru a arata bordul prin care poate trece o alta nava;

cand se afla la ancora luminile prescrise de prezentul paragraf in locul luminilor sau semnelor prescrise de regula 30.

e)     ori de cate ori marimea unei nave angajate in lucrari cu scafandri,face imposibila expunerea tuturor luminilor sau semnelor prescrise de paragraful d) al acestei reguli,aceasta nava va trebui sa poarte:

3 lumini vizibile pe intreg orizontul dispuse pe verticala,in locul cel mai vizibil.lumina superioara si cea inferioara fiind rosie iar cea de mijloc fiind alba;

o reproducere de cel putin un metru inaltime a literei "A".Trebuie sa se ia masuri ca aceasta reproduceresa fie vizibila pe intregul orizont.

f)       o nava angajata in operatiuni de deminare trebuie sa poarte,pe langa luminile prescrise de regula 23 pentru o nava cu propulsie mecanica ,sau luminile si semnele prescrise pentru o nava ancorata in regula 30 ,dupa caz,trei lumini verzi vizibile pe intreg orizontul sau trei bule.Una din aceste lumini sau semne ,trebuie arborat langa marul catargului prova si cate una din aceste lumini sau semne la fiecare capat al verigii catargului prova.Aceste lumini si semne indica faptul ca este periculoasa aprapierea unei alte nave la o distanta mai mica de 1000 m de nava ocupata cu deminarea.

g)     navele cu lungime mai mica de 12 m ,cu exceptia celor angajate in operatiuni cu scafandri,nu sunt obligate sa expuna luminile si semnele prescrise in aceasta regula.

h)     semnalele prescrise in prezenta regula nu sunt semnale de nave in pericol si care cer ajutor.Semnalele acestei ultime categorii fac obiectul anexei IV al prezentului regulament.

Regula 28


NAVE CU PROPULSIE MECANICA STANJENITE DE PESCAJUL LOR


Onava cu propulsie mecanica stanjenita de pescajul sau, in afara de luminile presxrise pentru navele cu propulsie mecanica prin regula 23, poate sa poarte in locul cel mai vizibil trei lumini rosii pe linie verticala vizibile pe intreg orizontul sau un semn cilindric.


Regula 29


NAVE DE PILOTAJ


a)     o nava de pilotaj aflata in serviciul de pilotaj trebuie sa poarte:

la marul catargului sau aproape de acesta, doua lumini pe verticala, vizibile pe intreg orizontul, lumina superioara fiind alba iar cea inferioara rosie;

in plus cand este in mars, luminile din borduri si lumins de pupa;

cand se afla la ancora, in plus fata de luminile prescrise la aliniatul 1), lumina, luminile sau semnul prescrise in regula 30 pentru navele aflate la ancora.

b)     o nava de pilotaj care nu este in serviciul de pilotaj trebuie sa poarte luminile sau semnele prescrise pentru o nava de lungimea sa.


Regula 30


NAVE ANCORATE SI NAVE ESUATE


a)     o nava ancorata trebuie sa poarte in locul cel mai vizbil:

la parteadin prova o lumina alba vizibila pe intreg orizontul sau o bula;

la pupa sau aproape de pupa, mai jos decat lumina prescrisa la aliniatul 1) o lumina alba vizibila pe intreg orizontul.

b)     o nava ancorata, avand o lungime mai mica de 50m poate purta, in locul cel mai vizibil, olumina alba vizibila pe intreg orizontul in locul luminilor prescrise la paragraful a).

c)     o nava ancorata poate folosi in plus luminile sale de lucru disponibile sau lumini echivalente pentru iluminarea puntilor sale.Aceasta dispozitie este obligatorie pentru navele a caror lungime este egala cu 100m sau mai mare.

d)     o nava esuata trebuie sa poarte luminile prescrise la paragraful a) sau b) din prezenta regula si in plus, la locul cel mai vizibil:

doua lumini rosii, vizibile pe intreg orizontul, dispuse pe verticala;

trei bule dispuse pe verticala.

e)     o nava cu o lungime mai mica de 7m, cand este la ancora dar nu in interiorul sau in apropierea unei treceri inguste, senal sau loc de ancoraj, sau acolo unde alte nave naviga in mod obisnuit, nu este obligata sa arate luminile sau semnele prescrise in paragrafele a) si b) din prezenta regula.

f)       o nava cu lungime mai mica de 12m, atunci cand este esuata, nu este obligata sa poarte luminile sau semnele prescrise in subparagrafele d) 1) si 2) ale prezentei reguli.


Regula 31


HIDROAVIOANE


Un hidroavion care este in imposibilitatea de a purta luminile si semnele cu caracteristicile si amplasarea prescrise in regulile din aceasta parte, trebuie sa poarte lumini sau semne apropiindu-se cat mai mult posibil de acelea prescrise de aceste reguli.


PARTEA D


SEMNALE SONORE SI LUMINOASE


Regula 32


DEFINITII


a)     termenul "fluier" inseamna orice aparat de semnalizare sonora capabil de a emite sunetele prescrise si conforme specificatiilor din Anexa III a prezentului regulament.

b)     expresia "sunet acut" inseamna un sunet a carui durata este aproximativ o secunda.

c)     expresia "sunet lung" inseamna un sunet a carui durata este de patru pana la sase secunde.


Regula 33


ECHIPAMENTE DE SEMNALIZARE SONORA


a)     o nava avand o lungime de 12m sau mai mare trebuie sa fie prevazuta cu un fluier si cu un clopot, iar o nava a carei lungime este de 100m sau mai mare trebuie sa aiba in plus un gong al carui sunet sau timbru nu trebuie sa poata fi confundat cu acelea ale clopotului.Fluierul, clopotul si gongul trebuie sa satisfaca specificatiile din Anexa a III-a a prezentului regulament.Clopotul sau gongul, sau amandoua, pot fi inlocuite cu un alt echipament avand respectiv aceleasi caracteristici sonore, cu conditia ca sa fie posibila intotdeauna actionarea manuala pentru producerea semnalelor prescrise.

b)     o nava cu o lungime mai mica de 12m nu este obligata sa aiba la bord echipamentele de semnalizare sonora prescrise la paragraful a) din prezenta regula, dar trebuie, in lipsa acestora, sa fie dotata cu un alt mijloc de emitere a unui semnal sonor eficace.


Regula 34


SEMNALE DE MANEVRA SI SEMNALE DE AVERTIZARE


a)     atunci cand navele se vad unele pe altele, o nava co propulsie mecanica in mars, manevrand asa cum este autorizat sau prescris de prezentele Reguli, trebuie sa indice aceste manevre prin urmatoarele semnale, emise cu fluierul:

- un sunet scurt pentru a spune: "Vin la tribord";

- doua sunete scurte pentru a spune: "Vin la babord";

- trei sunete scurte pentru a spune: "Am masina inapoi";

b)     toate navele pot completa semnalele cu fluierul prescise la paragraful a) cu semnale luminoase repetate, daca este necesar, pe toata durata manevrei;

aceste semnale luminoase au urmaotarea semnificatie:

- o sclipire pentru a spune "Vin la tribord";

- doua sclipiri pentru a spune "Vin la babord";

- trei sclipiri pentru a spune "Am masina inapoi".

fiecare sclipire trebuie sa dureze aproximativ o secunda intervalul intre sclipiri sa fie aproximativ 1sec. si intervalul intre semnalele succesive trebuie sa fie cel putin 10sec.;

lumina folosita pentru acest semnal, daca exista, trebuie sa fie o lumina alba vizibila pe intreg orizontul la o distanta d ecel putin 5 mile marine si trebuie sa fie conforma dispozitiilor din Anexa I a acestor reguli.

c)     cand navele sunt in vedere intr-un senal sau pe o cale de acces ingusta:

o nava care intentioneaza sa depaseasca o alta nava, conform dispozitiilor de la Regula 9 a) 1), trebuie sa indice intentia sa emitand cu fluierul semnalele urmatoare:

nava care urmeaza a fi depasita trebuie, manevrand conform dispozitiilor din regula 9 e) 1), sa-si dea acordul sau emitand cu fluierul urmatorul semnal:

d)     cand doua nave sunt in vedere si se apropie una de alta dar dintr-o cauza oarecare una din ele nu intelege intentiile sau actiunile celeilalte, sau nu stie daca cealalta nava ia masuri suficiente pentu a evita coliziunea, nava care are indoieli le va exprima imediat emitand cu fluierul o serie rapida de cel putin cinci sunete scurte.Acest semnal poate fi completat cu un semnal luminos alcatuit din cel putin cinci sclipiri scurte si rapide.

e)     o nava care se apropie de un cot sau de o parte a unui senal ori de o cale de acces unde alte nave ar putea fi mascate de un obstacol, trebuie sa emita un sunet lung. Orice nava care vine in directia sa si care aude semnalul din cealalta parte a cotului sau inapoia obstacolului trebuie sa raspunda la acest semnal emitand un sunet lung.

f)       cand la bordul navei sunt instalate fluiere la o distanta mai mare de 100 metri unul de altul, nu trebuie sa se foloseasca pentru emiterea semnalelor de manevra si a semnalelor de avertizare decat un singur fluier.


Regula 35


SEMNALE SONORE PE VIZIBILITATE REDUSA


Atat ziua cat si noaptea inauntrul sau in apropierea unei zone in care vizibilitatea este redusa, semnalele prescrise de prezenta regula trebuie sa fie folosite dupa cum urmeaza:

a)     o nava cu propulsie mecanicacare se deplaseaza prin apa trebuie sa emita un sunet lung la intervale care nu vor depasi doua minute;

b)     o nava in mars, dar stopata si care nu se mai deplaseaza prin apa, trebuie sa emita la intervale care nu vor depasi doua minute, doua sunete lungi separate printr-un interval de aproximativ doua secunde.

c)     o nava care nu este stapana pe manevra este redusa, o nava a carei capacitate de manevra este redusa, o nava stanjenita de pescajul sau, o nava cu vele, o nava care pescuieste si o nava care remorcheaza sau impinge o alta nava trebuie sa emita, in locul semnalelor prescrise la paragrafele a) si b) trei sunete consecutive, si anume: un sunet lung urmat de doua sunete scurte, la intervale ce nu vor fi mai mari de doua minute.

d)     o nava in curs de pescuit, cand se afla la ancora si o nava cu capacitate de manevra redusa cand isi desfasoara activitatea la ancora, trebuie sa emita in locul semnalalor prescrise in paragraful g) si prezentei reguli semnalul sonor prescris in paragraful c) al prezentei reguli.

e)     o nava remorcata sau in cazul in care se remorcheaza mai multe nave, ultima nava din convoi, daca are echipaj la bord, trebuie sa emita la intervale nu mai mari de 2 minute patru sunete consecutive si anume, un sunet lung urmat de trei sunete scurte.Cand este posibil, acest semnal trebuie emis imediat dupa semnalul emis de nava care remorcheaza.

f)       atunci cand un remorcher impingator si o nava impinsa inainte sunt legate rigid, formand o unitate compusa, ele trebuie considerate ca o nava cu propulsie mecanica si trebuie sa emita semnalele prescrise in paragrafele a) sau b) ale prezentei reguli.

g)     o nava aflata la ancora trebuie sa bata clopotul rapid, timp de aproximativ 5 secunde, la intervale de cel mult un minut.La o nava cu lungime de 100 metri sau mai mult se va bate clopotul la prova navei si imediat dupa aceea se va bate rapid gongul timp de aproximativ 5 secunde la pupa navei.O nava aflata la ancora poate, in plus, sa emita trei sunete consecutive si anume, un sunet scurt, unul lung si unul scurt pentru avertizarea unei nave care se apropie de pozitia sa si posibilitatea unei coliziuni.

h)     o nava cu lungime mai mica de 12m nu este obligata sa emita semnalele mai sus mentionate, dar in cazul in care nu le emite trebuie sa emita un alt semnal sonor, eficient, la intervale care sa nu depaseasca doua minute.

i)       o nava de pilotaj atunci cand se afla angajata in serviciul de pilotaj, poate sa emita, pe langa semnalele prescrise in paragrafele a), b) sau g) ale prezentei reguli, un semnal de identificare costand din patru sunete scurte.

j)       o nava esuata trebuie sa bata clopotul si daca este nevoie sa bata gongul prescris la paragraful g).In plus, imediat iainte si dupa bataile rapide de clopot va emite 3 lovituri de clopot separate si distincte.In plus, o nava esuata poate emite cu fluierul un semnal cuprinzator.


Regula 36


SEMNALE PENTRU A ATRAGE ATENTIA


Orice nava, daca socoteste ca este necesar sa atraga atentia unei alte nave, poate emite semnale luminoase sau sonore care sa nu poata fi confundate cu nici unul din semnalele prescrise de oricare din prezentele reguli ,sau sa indrepte lumina proiectorului sau,in directia pericolului care ameninta nava,in asa fel incat lumina proiectorului sa nu stanjeneasca alte nave.


Regula 37


SEMNALE DE PERICOL


Nava care este in pericol si cere ajutor trebuie sa foloseasca sau sa arate semnalele prescrise in anexa IV a prezentului regulament.


Regula 38


SCUTIRI


Orice nava (sau categorie de nava) care indeplineste prescriptiile Regulilor Internationale din 1960 pentru prevenirea coliziunilor pe mare si a carei chila a fost pusa inainte de intrarea in vigoare a prezentului regulament,poate beneficia de urmatoarele scutiri:

a)      instalarea luminilor a caror distanta de vizibilitate este prescrisa de regula 22: 4 ani ,incepand de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament;

b)      instalarea luminilor a caror culoare este prescrisa la sectiunea 7 din anexa I : 4 ani socotiti de la data intrarii in vioare a prezentului regulament;

c)      schimbarea locului luminilor ca rezultat al trecerii de la sistemul de masurare britanic la sistemul metric si rotunjirea cifrelor masuratorilor : scutire permanenta.

d)      1.schimbarea locului luminilor de catarg la bordul navelor a caror lungime este mai mica de 150 m .

2.schimbarea locului luminilor de catarg la bordul navelor avand o lungime de 150 m sau mai mare.

e)     schibarea locului luminilor de catarg : noua ani de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.

f)       schimbarea locului luminilor din borduri: noua ani socotiti de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.

g)     specificatiile pentru echipamentul de semnalizare sonora : noua ani socotiti de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.

h)     reamplasarea luminilor vizibile pe intreg orizontul : scutire permanenta.

Document Info


Accesari: 4350
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )