Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Activitati umane cu functie turistica in Judetul Cluj
Activitati umane cu functie turistica in Judetul ClujDesi au o durata scurta (cateva zile) ele se adauga obiectivelor turistice materializate in teren, diversificand o oferta de ansamblu a unui teritoriu. Adesea, practicarea este conditionata si facilitata de prezenta edificiilorturistice propriu-zise, cum ar fi hramurile si pelerinajele religioase desfasurate sub egida unor manastiri.

Din grupa de manifestari antropice cu atributii turistice amintim: nedeile, targurile, hramurile si pelerinajele religioase, festivalurile artistice etc.

Nedeile au avut o larga raspandire in spatiul carpatic, prilejuind, intr-o etapa anterioara a dezvoltarii societatii, intalnirea si comunicarea dintre locuitorii asezarilor situate de-o parte si de alta a culmilor muntoase. Odata cu restrangerea pastoritului si a transhumantei, numarul lor s-a redus, primind adesea alte semnificatii.
Targurile aduna saptamanal sau lunar (uneori o data pe an) locuitorii unor sate invecinate. Ele devin sursa a atractiei turistice prin atmosfera create, varietatea produselor expuse (unele cu scop artisanal), manifestarile folclorice ce le insotesc. Se bucura de o mare cautare targurile olarilor din Cluj-Napoca. Cunoscute sunt: Targul de vara (a doua saptamana din iunie) si Targul de toamna (a doua saptamana din octombrie) din Negreni.

Hramurile si pelerinajele religioase, concentreaza, pentru 1-3 zile, un mare numar de credinciosi veniti din toata tara, uneori chiar turisti straini aflati in sejur sau in tranzit in Romania. Majoritatea se desfasoara in timpul verii. In judetul Cluj, dintre hramurile cu larga audienta sunt cele ale manastirii Nicula la 15 august (Adormirea Maicii Domnului) care determina un flux turistic de circa 300.000 de pelerini veniti din toate colturile tarii.Festivalurile artistice (musicale, folclorice, teatrale) reunesc un public numeros, iubitor de muzica si arta. Numeroase sunt festivalurile folclorice desfasurate in special in Cluj-Napoca sau in localitati cu o zestre etnografica aparte (Sancraiu). Cautate de public sunt si festivalurile artei studentesti din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai mari centre universitare din tara.
Document Info


Accesari: 2596
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )