Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Constructii agroturistice - etapele realizarii unei constructii


CONSTRUCTII AGROTURISTICE ETAPELE REALIZARII UNEI CONSTRUCTII


Abordarea unei constructii are loc in urmatoarele etape: proiectare, executie, receptie, dare in functiune si postutilizare.

Proiectarea este un proces complex prin care specialisti de diferite profesii cauta solutii optime pentru aspectul functional, constructiv, estetic si economic al unei constructii.

Pe langa proiectul constructiei propriu-zise se intocmeste si proiectul de organizare a santierului care urmareste sa asigure desfasurarea optima a lucrarilor, necesitatile santierului,, lucrarile provizorii etc.
Executia unei constructii inseamna transpunerea in practica a proiectului intocmit in faza de proiectare. Lucrarile de executie ale constructiei sunt precedate de o serie de lucrari pregatitoare , cum ar fi: amenajarea terenului si a platformei de lucru, fixarea pozitiei constructiilor, alimentarea cu apa, lumina si forta de munca a santierului,protectia constructiilor vecine si a instalatiilor existente etc.

Receptia lucratorilor este efectuata de catre comisii de specialisti formate din reprezentanti ai beneficiarului, proiectantului si constructorului.Practic se urmareste daca lucrarea corespunde din punct de vedere al proiectului si prescriptiilor tehnice, daca se incadreaza in indicatorii tehnico-economici aprobati etc.

Postutilizarea unei constructii incepe odata cu initierea actiunii pentru desfiitarea acelei constructii.

1.     AVIZAREA LUCRARILOR PUBLICE

O lucrare publica, fiind o investitie, nu se poate realiza fara:

-documentatie esecutata, verificata si aprobata de catre un personal atestat professional;

-respectarea legalitati cu privire la teren si amplasarea in teren(certificate de urbanism cu incadrarea amplasamentului in plan urbanistic avizat si aprobat) ;

-respectarea normelor PSI, de igiena si de protectia mediului;

-avizarea utilizarii surselor de ape, combustibil si energie (electrica si termica);

-respectarea normelor cu privire la calitatea constructiilor ;

-avizarea si autorizarea functionarii investitiei de catre organele in drept .

FAZELE PROIECTARII UNUI OBIECTIV DE INVESTITII SUNT:

Studiul de fezabilitate;

Proiectul tehnic si caietul de sarcini ;

Detalii de executie;

Trecerea de la o faza la alta de proiectare se face numai dupa elaborarea si aprobarea fazei anterioare.

Continutul documentatiei, pe faze, este fixat prin Ordinul Comun al Ministerului Finantelor si al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarea teritoriului (MLPAT) nr.792/13N/1984.

Documentatia impreuna cu avizele, se prezinta la Ministerul Finantelor si la Consiliul Interministerial pentru Avizarea Lucrarilor Publice de Interes National si Locuinte Socile .

Continutul-cadru al studiului de fezabilitate :

Parti Scrise

1.     Date generale:

-denumirea obiectivului de investitii;

-elaborator;-ordonatorul principal de credit;

-amplasamentul(Judet, Localitate,Strada,Numar);

-tema cu fundamentarea necesitati si oportunitati investiei;

-descrierea functionala si tehnologica;

-membrii (pe specialitati) echipei care a intocmit studiul de fezabilitate.

b.Date tehnice ale investitiei :

- o suprafata, caracteristicile geofizice si situatia juridica a terenului ;

-caracteristicile principale ale constructiilor :

Cladiri : deschideri, travei, aria construita, aria desfasurata, niveluri si inaltimi, volumul construit;

Retele : lungimi, diametre. latimi, materiale, conditi de pozare, principalele utilaje pentru dotarea obiectivului.

-instalatii aferente constructiilor.

c. Date privind forta de munca pentru realizarea investitiei:

-total personal din care personal de executie;

-locuri de munca noi create.

d. Devizul general al investitiei .

e. Principali indicatori tehnico-economici ai investitiei:

-valoarea totala a investitiei ;

-esalonarea pe ani a investitiei ;

-durata de realizare a investitiei;

-capacitati;

f. Finantarea investitiei .

Se prezinta in procente sursele de finantare: surse proprii, credite bancare, fondurile bugetului de stat , fonduri speciale constituite prin lege, credite externe garantate sau contractate direct de stat.

g. Avize si acorduri (emise de organelle in drept conform legislatiei in vigoare): avizul ordonatorului principal de credit, certificatul de urbanism, asigurarea utilitatilor, masuri pentru protectia mediului, alte avize de specialitate(PSI, aviz sanitari, militari).

PARTI DESENATE

1.Plan de amplasare in zona (1: 25000-1: 5000)

2.     Plan general (1: 5000-1: 500)

3.     Planuri si sectiuni de arhitectura pentru principalele obiecte ale investitiei.

Devizul general este documentatia tehnico-economica prin care se stabileste valoarea totala estimativa a obiectelor de investitii la faza de proiectare-studiul de fezabilitate si proiectul tehnic.

Structura sa este urmatoarea:

PARTEA Ia)     Cheltuieli pentru obtinerea si amenajarea terenului (organizarea de santier si protectia mediului) :

b)    Cheltuieli pentru realizarea infrastructurii obiectivului.

c)     Cheltuieli pentru proiectare si asistenta tehnica (studii de teren, obtinere de avize ,proiectare si engineering,organizarea licitatiilor pentru executia lucrarilor).

d)    Cheltuieli pentru investitia de baza (cladiri si constructii speciale, instalatii aferente constructiilor, montaj utilaje tehnologice, utilaje, echipamente de transport, achizitionare si montaj de utilaje si echipamente tehnologice.

e)     Alte cheltuieli:

-organizare de santier, comisioane si taxe;

-cheltuieli diverse si neprevazute.

f)      Cheltuieli pentru darea in exploatare (pregatirea personalului de exploatare;probe tehnologice, incercari, rodaje).

PARTEA A II-A

Valoarea ramasa, actualizata, a mijloacelor fixe existente, care vor fi incluse in cadrul obiectivului care se construieste .

PARTEA A III-A

Fondul de rulment necesar realizarii productiei din prima luna de functionare: cheltuieli pentru asigurarea stocurilor de materiale si materii prime, energie, trasporturi, salariile personalului direct productiv, piese de schimb de mare uzura.

Devizul pe obiect este sintetic si se obtine prin insumarea cheltielilor tuturor categoriilor de lucrari care compun obiectul de investitii, la care se aduga TVA .

Continutul cadru al proiectului tehnic proiectul tehnic se elaboreaza pe baza Studiului de fezabilitate aprobat, dupa care se verifica de catre specilisti atestati din MLPAT.

Proiectul tehnic cuprinde urmatoarele :

PARTI SCRISE

a.     Descrierea generala a lucrarilor: amplasamentul, topografia, clima si fenomenele naturale specifice zonei, geologia si seismicitattea; prezentarea proiectului pe volume, brosuri, capitole; organizarea de santier, caile de acces provizoriu, sursele de apa, energie(electrica, termica), gaze, telefon; caile de acces, caile de comunicatie, e.t.c.; programul de executie al lucrarilor (grafice); trasarea lucrarilor; protejarea lucrarilor executate si materialelor; masurarea lucrarilor; laboratoare si teste; memoriile tehnice pe specialisti.

b.     Caiete de sarcini care cuprind;b.1. rolul si scopul caietelor de sarcini(reprezinta descrierea scrisa a lucrarilor; contin nivelul de performanta al lucrarilor; elaborarea lor se face pe baza breviarelor de calcul si a planselor; prevad testele, verificate, probele si modul de urmarire a comprimarii in timp a investitiei.)

b.2. Tipuri si forme de caiete de sarcini: caiete de sarcini pentru executia lucrarilor; caiete de sarcini pentru teste, probe, verificari,receptii si puneri in fuctiune, urmarirea comportarii in timp a constructiilor si a continutului cartii tehnice a constructiei.

b.3. Continutul caietelor de sarcini: breviarele de calcul; proprietatile fizice, chimice, de aspect, tolerante, probe, teste pentru materiale; dimensiunea ,forma, aspectul, si descrierea executiei lucrarii; ordinea de executie, probe, teste, verificari etc.; standarde , normative pentru materiale, utilaje, executie, montaj, probe; conditi de receptie;

c. Listele cu cantitatile de lucru, care cuprind: centralizatorul obiectelor pe obiectiv; centralizatorul categoriilor de lucrari pe obiecte; listele cu cantitatile de lucrari pe capitole, cu consumurile de materiale, forta de munca, ore functionare utilaje de constructie si cele privind transporturile, cu utilaje si echipamentele tehnologice, inclusiv dotarile; fisele tehnice( dupa caz, specificatiile tehnice); graficul general de realizare a investitiei.

PARTI DESENATE

a)     Planuri generale, ce cuprind urmatoarele planuri: de amplasare a reperelor de nivelment; topografice principale; de amplasare a forajelor; de amplasare a obiectelor; de sistematizare verticala a terenului; privind constructiile subterane; de amplasare a reperilor ficsi si mobili de trasare.

b)    Plansele principale ale obiectelor

c)     Planuri de arhitectura: plan individual de amplasare; planurile nivelelor subterane si supraterane ale teraselor, acoperiselor e.t.c; sectiuni, fatade, detalii importante etc; confectii metalice, panouri prefabricate; tamplarii si finisaje(interioare si exterioare).

d)    Planuri de structura Planurile infrastructurii/suprastructurii si sectiunile caracteristic; descrierea solutiilor constructive recomandate.

e)     Planuri de instalatii: planurile principale de amplasare a utilajelor; scheme ale instalatiilor; sectiuni,vederi, detalii principale.

f)      Dotari si instalatii tehnologice: desene de ansamblu; schema fluxului tehnologic; scheme cinematice; scheme ale instalatiilor hidraulice, pneumatice, electrice, de automatizare etc.; planuri de montaj; diagrame, monograme, calcule ingineresti; dotari-cu mobilier, invetar gospodaresc, PSI,protectia muncii.


Document Info


Accesari: 2198
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )