Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EDUCATIA ECOLOGICA LA VARSTA PRESCOLARA

gradinita

EDUCATIA ECOLOGICA LA VARSTA PRESCOLARAPamantul n-a fost vazut in toate timpurile si nici de toti oamenii asa cum il vedem noi astazi. mai ales legaturile dintre Om si Pamant n-au fost vazute la fel. Au castigat oamenii de astazi, oamenii moderni, in atitudinea lor fata de Pamantul pe care traim. Sunt ei mai buni cu tarana din care rasar plantele, sunt ei mai intelegatori cu apele, cu fosnetul vantului, cu pasarile si animalele, cu frumusetea si bogatia padurilor, a muntilor si a marilor? Sunt ei , oamenii de astazi, mai buni unii cu altii? Va las pe voi sa va ganditi! Eu consider ca gradul de cu 858e423i ltura mai inalt ori mai scazut, al oamenilor se poate judeca si dupa atitudinea pe care noi o avem fata de Pamantul pe care traim. Sau, poate, in primul rand dupa asta!Natura are nevoie de prieteni. Nu mila de vietuitoare cu respectul este necesar unei adevarate prietenii cu natura. De aceea este nevoie de o practizare cu intreaga natura apoi este necesara integrarea armonioasa a noastra, a oamenilor in natura, fara a provoca daune care de mute ori, sunt ireversibile. Natura trebuie ocrotita ca un tot intreg.

Orice copil poate deveni un prieten al naturii, cu conditia sa respecte natura. Aceasta inseamna azi, mai mult ca oricand sa o priveasca in calitate de adevart ecolog-cetatean, cu gandul refacerii ei. Uneori cuvintele, expresiile copiilor ni se par "trasnite", dar dincolo de partea hazlie, educatorul descopera modul de gandire original alimentat de o curiozitate si o imaginatie iesite din comun. Avalansa de intrebari cum ar fi: "Ce-I luna?", "Ce-i soarele?" , " Cum apar plantele, oamenii?", "Dec e nu se simte cand Pamantul se invarte in jurul Soarelui?" , "De ce sunt razboaiele?", "De ce sunt rai omenii?", "De ce se cearta mama cu tata?", "De ce, de ce, de ce .". Din lipsa de timp sau alte motive, adultii se multumesc sa raspunda in gluma sau sa amane raspunsurile pana cand vor creste mai mari, ignorandu faptul ca acum e terenul fertil pentru a semana samanta cunoasterii pentru ca acum gandirea e mai creativ, memoria mai plastica, mintea mai iscoditoare.

In munca cu prescolarii pentru a te face inteles trebuie sa faci efort, sa vezi ce si cat stiu sau pot intelege copiii.

"Daca vreau sa resusesc in a aduce pe cineva la un anumit punct, in primul rand trebuie sa vad cum pot sa ajung in lumea lui si sa incep de acolo" , spunea, in acest sens filozoful deanez S.Kierkegaard. Explicatiile formulate trebuie sa fie cat mai accesibile cu putinta. In marea lor majoritate parintii, bunicii, nu pot, nu au pregatirea necesara si nici timpul pentru a face acest efort. Sperantele lor se indreapta spre gradinita si scoala unde trebuie sa gasim si imp si rabdare si intelegere pentru o astfel de initiere, dezbatere si comunicare. Prescolarii trebuie sa inteleaga ca oriunde se afla atat omul cat si celelalte vietati au nevoie de conditii esentiale mediului de viata: sol, aer, apa, hrana. La aceasta varsta copiii pot intelege foarte bine ca aceste conditii pot fi benefice sanatatii numai daca sunt respectate norme de igiena.

Educatia ecologica se bazeaza pe cea mai importanta latura "igiena" si este angajata pe drumul transformarii constiintelor pentru a le determina sa stabileasca noi relatii chiar din cele mai bune intre om si natura, pentru a opri asaltul dezeechilibrelor, consecinta poluarii, artficializarii, al suprapopulatiei sau al exploatarilor sociale si economice.

Educatia ecologica trebuie sa ofere perspective reale in restabilirea acelor relatii intre om si natura care sa aiba la baza intelegerea, cunostarea si respectarea normelor si legilor sanogenetice.

Lumea care ne inconjoara a fost si mai este o taina. Existenta umana s-a schimbat in cursul timpului ca rezultat a curiozitatii si gandirii omului precum si ca o consecinta a nevoii de a-si face din natura un prieten.

Pentru a intelege, a explica si a formula niste concluzii cu privire la tainele naturii trebuie mai intai sa observi (privind, auzind, mirosind, pipaind, gustand), fie folosind anumite instrumente (lupa, microscop) fie facand anumite experimemte.

Dupa cum spune un vechi proverb "omul sfinteste locul si omul il darama", noi oamenii suntem considerati factorul principal de stabilire a relatiilor om - natura. De felul cum vom sti sa intervenim si sa protejam natura, la randul ei va fi darnica sau nu cu noi cu exceptia calamitatilor naturale.

Educatia ecologica are o componenta de baza si anume "igiena". Domeniul de cunoastere al educatiei ecologice este vast. O importanta deosebita pentru educatia prescolarului o au urmatoarele domenii de cunoastere:

igiena mediului - atmosfera

igiena mediului - apa

igiena mediului - solul

igiena habitatului - locuinta, institutiile publice

igiena alimentatie - alimente

Pentru a intelege mai bine ce inseamna educatie ecologica voi da cateva definitii.

IGIENA studiaza raporturile necesare si intamplatoare dintre om si multitudinea de factori din mediu pentru definirea capacitatii de adaptare a mediului populational la mediul ambiant in continua schimare.

MEDIUL AMBIANT reprezinta ansamblul factorilor geografici, biologici, sociali, in care se desfasoara viata, munca indivizilor, a colectivitatii umane.

FACTORUL ECOLOGIC delimiteaza acei agenti de mediu care sunt modificati influientati de activitatea umana si care vor actiona diferit in functie de modul in care au fost modificati.

Dupa cum stim, varsta prescolara este varsta intrebarilor. Adesea copii ne intreaba ce este pamantul, soarele, apa, aerul?". Putem concretiza raspunsul intr-un singur cuvant- "viata". Cele mai multe taine despre natura le putem incepe a dezlega de la varsta prescolara. Pornind de la curiozitatea si interesul pe care il manifesta copilul, consider ca educatia ecolgica alaturi de celelalte laturi ale educatiei il pot forma pe copil sa fie un bun protector al vietii proprii, a celor din jurul lui dar si al mediului inconjurator. Pentru aceasta am luat in calcul domeniile de cunoastere cele mai apropiate si mai importante pentru viata copilului.

IGIENA MEDIULUI - atmosfera este un domeniu vast, dar aici m-am axat pe cunoasterea componentelor mediului inconjurator apropiat, ca rezultat al observarii si investigarii elementelor si fenomenelor din natura (temperatura, umiditate, curenti de aer) si intelegerea importantei unor fenomene inportante in viata planetei si a omului.

La aceste domeniu de cunoastere am organizat activitati ca:

exercitii simple de percepere si intelegere a importantei unor fenomene naturale in viata omului;exercitii de observare directa si dirijata a unor fenomene naturale;

experiente practice pentru determinarea importantei unor fenomene naturale in viata omului;

inregistratrea privitoare la producerea si efectele unor fenomene naturale sub forma de colaje cu ilustratii;

exercitii de formare a unor comportamente si atitudini adecvate in raport cu natura, avand la baza sfaturi si imperative de tipul "convinge-te";

joc cu rol "Ce pot face copiii pentru mentinerea aerului curat"

exercitii de tipul "Gandeste-te si raspunde!"- fise de munca individuala;

jocuri: "Baloane de sapun", "Calendarul naturii" - pentru sesizarea proprietatii aerului;

joc cu rol "Ce fac cand sunt singur acasa" - adoptarea unor atitudini si compartamente in cazul unor pericole provocate de fenomene naturale;

convorbiri pe baza de ilustratii pe tema "Cum cresc mare si voinic?";

observarea dirijata a unor ilustratii referitoare la atmosfera, precum si vizionarea unor diapozitive, filme, emisiuni TV, reprezentantive in acest sens;

intalnire cu un specialist in meteorologie, iar daca este posibil efectuarea unei vizite la un observator meteorologic;

Un alt domeniu de cunoastere foarte apropiat de viata copilului este igiena apei. Copilul trebuie sa stie ca apa reprezinta un mediu vital datorita multiplelor roluri pe care le indeplineste: biologic - 60% din greutatera adultului, socio-economic - la dezvoltarea sociala. Ei trebuie sa mai stie ca apa pe care o folosim nu vine asa in starea in care este direct de la sursa, ci ea trece printr-un complex process de purificare.

De aceea pentru a mentine calitatea apei trebuie sa cunoastem si sa respectam norme de prevenire si combatere a poluarii apelor. Trebuie sa-i facem pe copii sa inteleaga ca poluarea apei inseamna alterarea calitatilor fizice, chimice si biologice. In acest sens trebuie organizate o serie de activitati in care copilul sa fie implicat in mod direct :

observarea unor imagini, planse, afise, pliante referitoare la importantei apei in viata omului;

colectionarea unor ilustratii si confectionarea de albume cu titlul "Apa o parte din viata mea"

jocuri cu rol;

lecturi, imagini, diapozitive. filme , emisiuni TV, despre fenomene naturale (ploaia, furtuna, inundatii, incendii naturale etc)

intalniri cu specialisti, prezentare de diapozitive, diafilme, casete video cu fenomene naturale surprinse;

Igiena solului este un alt domeniu al educatiei ecologice unde prescolarii trebuie sa stie ca solul reprezinta un factor de mediu esential in existenta si dezvoltarea colectivitatii umane.

Poluarea solului inseamna toate actiunile ce produc dereglarea functiei normale a solului ca suport si mediu de viata manifestat prin interventia rationala a omului in exploatarea unor elemente sau fenomene din lumea inconjuratoare.

La acest domeniu de cunoastere o importanta deosebita pentru prescolari o are cunoasterea si respectarea regulilor de prevenire a efectelor nedorite, cauzate de unele fenomene naturale asupra unor segmente ale lumii vii si nevii. Exemple in acest sens sunt:lecturarea unor povesti si legende privitoarea la producerea unor fenomene naturale si a ffectelor asupra omului;

selectarea si invatarea unor proverbe, zicatori, texte si poezii referitoare la fenomene naturale (ploaia, ceata, bruma, ninsoarea, etc);

exercitii si activitati practice de justificare a afectiunii si respectului fata de natura, pornind de la situatii concrete: "Arde padurea", "Sa ingrijim parcul de joaca", "Sa ingrijim pasarelele".

Pentru a intelege mai bine importanta educatiei ecologice in stabilirea relatiilor dintre om si natura, relevante sunt urmatoarele intelepciuni ale padurii:

Oricat ar fi de mare crangul, tot are nevoie de o privighetoare care sa-i dea stralucire;

Un nebun face dintr-un stejar intreg o lingura de lemn, un intelept ii seamana ghinda si face o padure;

Copacii nu-si dau sfaturi, unii altora, ci se apara de viscole impreuna;

Nu astepta roade de la pomul pe care nu l-ai sadit!

Parul face singur perele doar omul tamp. le asteapta cu gura cascata;

Daca vrei sa fii om, sapa o fantana ori sadeste un pom;

Coada toporului tot din lemnul padurii se face;

La bine si la rau padurea este cerul pe care-l atingi cu mana;

La umbra copacilor uriasi, multi lenesi se odihnesc;

Pomul creste intr-o suta de ani, nebunul il doboara cu securea intr-un ceas;

Nu plange codrul cand rupi o ramurea, dar suspina copacul;

Cu cat sunt mai adanci radacinile copacului, cu atat mai jalnice par vijeliile ce izbesc in el.

Un alt domeniu de cunoastere al educatiei ecologice este cel al habitatului.

HABITATUL este mediul in care omul isi petrece cea mai mare parte a existentei sale. Malraux spune: "Un om nu este altceva decat suma actelor sale, a ceea ce a facut si a ceea ce poate sa mai faca".

Habitatul, fiind considerat mediul in care isi petrece majoritatea timpului sau, este axat pe locuinta si institutiile publice unde omul isi desfasoara activitatile zilnice.

Pentru a contribui la dezvoltarea si mentinerea sanatatii omului si colectivitatii, atat locuinta cat si institutiile publice trebuie sa indeplineasca niste norme igieno-sanitare. Nerespectarea lor duce la imbolnavirea individului si a colectivitatii. In aceste sens se pot organiza o serie de activitati cum ar fi:

convorbiri cu tema "Casa mea, familia mea";

joc cu rol "Ce fac cand sunt singur acasa?"

selectarea si invatarea unor proverbe , zicatori, texte si poezii referitoare la igiena locuintei "Omul sfinteste locul si omul darama!";

convorbiri cu tema "Camera mea";joc cu rol "De-a familia";

exercitii de formare a unor comportamente si atitudini adecvate spiritului gospodaresc de pastrare a bunurilor.

Ultimul domeniu de cunoastere este cel al igienei alimentatiei.

Copilul trebuie sa stie ca tot ce foloseste pentru alimentatia omului trebuie sa respecte niste norme igieno-sanitare:

igiena produsului respectiv;

termenul de valabilitate al produsului;

locul de comercializare.

Toate aceste norme trebuie respectate pentru evitarea imbolnavirilor individuale si in colectivitate. In aceste sens copiii trebuie educati a nu cumpara din locuri neautorizate, fara termen de valabilitate, fara ambalaje etc.

Pentru aceasta se pot organiza o serie de activitati de unde copilul invata ca igiena alimentelor este o conditie importanta in mentinerea sanatii cum ar fi:

convorbire cu tema "Sanatate cu fructe si legume spalate";

joc cu rol: "La magazinul de alimente";

concurs intre gradinite cu tema "Ce stim despre sanatatea noastra?", "Cum ne ferim de microb?";

joc cu rol: "De unde faci cumparaturile?";

vizionarea de diafilme, diapozitive, casete video cu aspecte din viata oamenilor si sublinierea efectelor negative ale alimentelor pastrate necorespunzator;

intalnire cu specialisti de la Directia sanitar - veterinara, vizita la un centru de directie sanitar - veterinara din piete.

Acatrinei G.: "Poluarea si pritectia mediului ambiant", editura Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi - 1994

Barnea M., Calciu Al.: "Ecologie umana", editura Medicala, Bucuresti - 1979

Martinescu G., Ciuhodaru L.: "Fise medicale de igiena", editura Bit, Iasi - 2001

Revista Invatamantului Prescolar nr. 3-4-2000 "Educatia in anul 2000", Bucuresti

Cucuteanu I., Grunzu M., Rusu T., Luca O. "Indreptari pentru suflet de copil", editura Pim, Iasi - 2003

Revista copiilor isteti "Ariel" editata de Comitetul National Raman UNICEF nr. 1-2, Bucuresti - 1995Document Info


Accesari: 16918
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )