Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


























De la instabilitate la crize in statele socialiste




De la instabilitate la crize in statele socialiste


In toamna anului 1964, Nichita Hrusciov a fost inlaturat de la conducere printr-o lovitura organizata de fortele neostaliniste birocratice nemultumite de metodele sale de conducere, etichetate ca „scheme nechibzuite“. Noii lideri de la Kremlin in frunte cu L. Brejnev au luat decizia de a restaura uniformitatea ideologica. Aceasta a fost primita de toti conducatorii comunisti est-europeni, cu exceptia Romaniei, cu simpatie si interes.

Intensificarea conflictului chino-sovietic si interventia americana in Vietnam au fost folosite de propaganda sovietica pentru strangerea legaturilor dintre partidele comuniste. Uniunea Sovietica nu intelegea sa renunte cu nimic la dominarea acestor tari europene „interesata fiind, cu intaietate, in patratul Varsovia, Berlin, Praga, Budapesta, care era si un poligon militar cu divizii sovietice in plin centrul Europei“. Devenise clar ca Uniunea Sovietica nu va mai permite nici un experiment cu subversiva idee a „socialismului cu fata umana“. Liderii sovietici si-au mentinut monopolul interpretarii marxism-leninismului si au condamnat orice forma de deviatie de la viziunea lor.




URSS a intrat intr-o perioada de stagnare numita in istoriografie si „brejnevista“ care a durat aproape 20 de ani. Sistemul institutional instaurat prin Constitutia din 1977 a pus accent pe unitatea URSS. Repartizarea puterii care era prevazuta a fi gestionata intre popor, stat si partidul comunist era de fapt un monopol al partidului comunist dominat de nomenklatura. Leonid Brejnev s-a impus progresiv in fruntea partidului pastrand un delicat echilibru intre diferite clanuri ale aparatului de partid. In acest rastimp economia a continuat sa fie hipercentralizata si neperformanta, cu exceptia complexului militar industrial. Aparatul birocratic a devenit foarte numeros si neeficient. Acesta s-a transformat intr-o casta privilegiata in timp ce nivelul de trai se deteriora tot mai mult. 

Economia sovietica prezenta un bilant extrem de deceptionant. In industrie cresterea economica regreseaza de la 7, 4% in 1971 la 3, 4% in 1979, in domeniul agricol URSS a trebuit sa importe grau din SUA (pana la 25 milioane tone/an intre 1973-1980), iar aprovizionarea populatiei se facea anevoie. Raportat la indicatorii statistici, ca nivel de trai sau asistenta medicala, URSS ocupa locul 60 in lume si in multe privinte „se afla pe aceeasi treapta cu Burkina Faso, stat in Africa de Vest“ .

Fiecare lider sovietic, de dupa Stalin, a cautat sa gaseasca o formula viabila pentru a mentine URSS in conditia de superputere nu numai militara ci si economica. Toti au esuat. L. Brejnev a elaborat o doctrina care statua principiile colaborarii cu tarile socialiste, in principal cele din blocul rasaritean. Aceasta justifica, in absenta unei baze juridice internationale, introducerea de trupe pe teritoriul altui stat suveran impotriva vointei conducerii legitime a statului respectiv. Argumentul era simplist: responsabilitatea colectiva a tarilor socialiste pentru soarta comunismului. Suveranitatea statelor in conceptia lui Brejnev si ai adeptilor sai trecea pe planul doi.

Dupa inabusirea „Primaverii de la Praga“, Moscova a dezlantuit o campanie acerba de suprimare a tendintelor reformiste atat in URSS cat si in tarile est-europene. Diversitatea devenise din nou o erezie, iar inghetul politic si economic reprezenta semnul distinctiv al culturii politice neostaliniste.

In raport cu evolutiile politice si economice din URSS, conducatorii statelor socialiste si-au definit teoretic „noua etapa“ in care tarile lor au intrat dupa anii ’70. Au fost elaborate planuri de construire, intr-o perioada scurta, a „socialismului dezvoltat“ sau „multilateral dezvoltat“ si de trecere la comunism. Viata a demonstat ca atingerea acestor obiective in conditiile pastrarii sistemului existent era o utopie.

Monopolul puterii partidelor comuniste a fost legiferat prin constitutie. Contopirea aparatului de partid cu cel de Stat, libertatea de actiune a politiei politice impotriva oricarei forme de opozitie politica, rezolvarea problemelor sociale pe calea violentei etc., erau elemente ce caracterizau „societatile socialiste“.

Totusi au fost si unele particularitati. Reformele incepute la sfarsitul anilor ’60 in Iugoslavia au fost oficializate intr-o noua constitutie promulgata la 21 februarie 1974. Prin aceasta s-a realizat o stabilitate institutionala, insa n-a vindecat tara de cele doua boli ale sale inrudite si recalcitrante: inegalitatea interregionala si tensiunile interetnice. Dupa moartea lui Tito, problema musulmana din Bosnia-Hertegovina si mai ales a albanezilor din Kosovo au inlocuit beligeranta croata in calitate de cea mai fierbinte expresie a bolii cronice etno-nationale a Iugoslaviei. Intre anii ’40 si ’80 proportia musulmana a populatiei din Bosnia-Hertegovina a crescut de la aproximativ 30% la peste 40% restul fiind sarbi si croati intr-un raport de 2/1 dar ce a fost mai important, musulmanii au inceput sa constientizeze faptul ca reprezinta o entitate separata care are nevoie de un statut aparte.



Provocarea cea mai serioasa la adresa politicii nationale iugoslave a fost ridicata de noua emancipare a albanezilor din Kosovo care nu numai ca au clatinat delicata balanta interrepublicana a sistemului federal, ci au pus sub semnul intrebarii sloganul comunist potrivit caruia progresul economic calmeaza nemultumirile etno-nationale. In urma gravelor rebeliuni din noiembrie 1968, Belgradul a actionat cu toata fermitatea pentru a imbunatati situatia economica din Kosovo si a-i promova in pozitii de autoritate pe albanezi. Aceste masuri au potolit tensiunile pentru aproximativ un deceniu pentru a izbucni si mai violent in primavara anului 1981 cand a fost necesara interventia armatei federale pentru a stapani situatia.

Albanezii nu cereau secesiunea, ci doar provincia sa devina republica si nu provincie autonoma. S-a ajuns la o intelegere care a rezolvat doar aparent problema, datorita schimbarilor in raportul demografic unde albanezii aveau o rata a natalitatii mult superioara sarbilor care, in declin, isi paraseau gospodariile din Kosovo pentru a migra in centrul Serbiei „unde povestirile lor starneau valuri de furie“. (5; 273). Aceasta problema nerezolvata va fi „fitilul“ gravelor incidente interetnice de mai tarziu.

Polonia, in timpul „domniei“ lui E. Gierek va declansa o sarabanda a imprumuturilor externe din Vest si Est, fara consecinte in evolutia economica a tarii. Practic, masivele imprumuturi sovietice si occidentale care s-au revarsat in Polonia de-a lungul anilor ’70 au fost in mare parte irosite, ele subventionand „doar o orgie de consumatorism, coruptie si investitii hiperoptimiste, grandioase, necoordonate si in consecinta, aberante“(5; 283). Intre 1975 si 1980 datoria publica s-a triplat de la 7, 4 miliarde dolari la peste 21 miliarde, rata de credit a Poloniei se apropia de epuizare. Efortul tardiv de retransare interna a provocat confuzie si frustrare, directorii unitatilor productive pomenindu-se prinsi intre obiectivele de la centru si nemultumirile populatiei. Intregul sistem tindea spre anarhie.

Comitetul pentru Apararea Muncitorilor (K. O. R) a devenit varful de lance al nemultumirilor sociale sprijinit si de biserica catolica. Valul de greve din vara anului 1980 a adus nu numai o victorie istorica a societatii civile asupra partidului comunist, prin semnarea, la 31 august a unui acord intre muncitori si guvern, ci anunta si sfarsitul erei comuniste in Europa.

Lech Walesa, liderul grevistilor de la Gdansk, a obtinut din partea conducerii nu numai cresteri salariale ci si dreptul legal la greva, dreptul de a organiza sindicate independente, scutite de controlul partidului, eliberarea detinutilor politici etc. La 6 septembrie partidul l-a inlocuit pe Gerek cu S. Kania care n-a reusit nici el sa amelioreze situatia. Solutia pentru cativa ani a fost o dictatura militara mascata, cu generalul Jaruzelski in fruntea statului si a partidului.

Daca marasmul economic al Poloniei din anii ’70 ajutase la sfidarea regimului comunist de catre populatie, in Ungaria aceluiasi deceniu progresul si refacerea economiei au servit la stabilizarea si marirea acceptibilitatii regimului comunist. Kadar a cautat sa obtina acceptarea pragmatica a guvernului lui de catre societatea ungara, pe calea progresului economic si stiintific, abtinandu-se sa insiste pentru legitimarea ideologica a sistemului comunist. Logica lui Kadar a dus la o serie de reforme care n-au afectat rolul de conducator al partidului si locul si rolul tarii in blocul comunist. A luat masuri decentralizatoare, inovatii orientate spre piata, adaptari ale intreprinderilor in spiritul privatizarii si concesii in domeniul libertatilor civile care au adus Ungariei aprecieri pe plan international.



Cehoslovacia, sub Gustav Husak, contrasta cu energica Ungarie a lui Kadar. Desi cei doi lideri aveau acreditari initiale similare – amandoi comunisti din „ilegalitatea locala care cazusera victime ale terorii staliniste din anii ’50 si ulterior amandoi au accedat la putere sub auspicii sovietice – atitudinile si politicile lor s-au caracterizat printr-o acuta divergenta. Rigid unde Kadar se arata flexibil, G. Husak a preferat cu consecventa retetele dogmatice in locul riscurilor experimentale.

Astfel ca in anii ’70 societatea cehoslovaca a intrat intr-o perioada de stagnare. Regimului Husak ii lipsea atat „vigoarea adevaratului totalitarism, cat si elanul reformismului real“. Din acest motiv, s-a simtit foarte amenintat de efervescenta Solidaritatii din Polonia invecinata in anii 1980-1981, cand, inversand rolurile din 1968, Praga a indemnat Moscova sa inabuse asa zisa „Contrare­volutie de la Varsovia“(5; 299).

Strategia interna a regimului Husak a fost caracterizata printr-un inalt grad de stabilitate. Cu exceptia catorva decese naturale, echipa care a preluat puterea in 1968, sub egida Moscovei, a ramas aceeasi pana la sfarsitul anilor optzeci, devenind o oligarhie osificata. Totusi, pe la sfarsitul anilor’70 apare in societatea civila o reactie la conservatorismul politic: Carta ’77 (fondata in ianuarie 1977) si Comisia pentru Apararea celor Persecutati pe Nedrept (intemeiata in 1978). Acestea cereau respectarea drepturilor omului si cele civile, si rezolvarea unor grave probleme economice etc.

Bulgaria a fost singura tara comunista din blocul sovietic al carei regim n-a cazut niciodata in ispita de a sfida hegemonia sovietica sau de a devia de la dogmele marxiste. In 1971 liderul comunist bulgar T. Jivkov s-a simtit indeajuns de increzator si sigur pe sine pentru a inlocui asa-zisa Constitutie Dimitrov din decembrie 1947 cu una noua care a ridicat statutul ideologic al tarii la acela de „stat socialist“, identifica explicit partidul comunist ca autoritate de guvernare si cita prietenia cu URSS ca principiu calauzitor. Cu acest prilej T. Jivkov a devenit si sef al statului. In 1979 liderul bulgar a introdus o imitatie a noului mecanism economic unguresc favorizand loturile taranesti private si invitand investitiile apusene, anterior refuzate cu dispret. Bulgaria a obtinut o rata buna de dezvoltare, insa acestea n-au putut sa atenueze racilele de sistem ale comunismului.

Marele paradox al evolutiei regimului de la Bucuresti dupa anii ’70 a fost ca proasta adminis­trare a treburilor interne ale Romaniei contrasta foarte puternic cu modul in care a dus politica externa. La inceputul anilor ’70 N. Ceausescu se bucura de respectul pe care comunitatea interna­tionala i le acordase in 1967, iar el le-a exploatat la maximum. Faptul ca Romania era folositoare Occidentului din punct de vedere politic ca „ghimpe“ in „coasta Moscovei“ l-a determinat pe acesta sa-i faca liderului roman tot mai insistent curte. Edificator este gestul politic al presedintelui Nixon de a vizita Romania in august 1969, iar presedintele Ceausescu a vizitat SUA in octombrie 1970. Anterior, in 1968, presedintele Frantei, De Gaulle, vizitase si el Romania. Au urmat o serie de favoruri economice. In 1971, Romania a fost primita in Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT), iar in 1972 a fost acceptata in FMI si BIRD.



Deziluzia romanilor in politica interna a fost legata de „minirevolutia culturala“ declansata dupa vizita liderului comunist in Coreea de Nord si China (1971) si esecul economiei romanesti prinsa pe picior gresit din punct de vedere al strategiilor de dezvoltare de socurile petroliere de la mijlocul anilor ’70 si inceputul deceniului noua. Interventia directa a liderului roman in organizarea si condu­cerea economiei prin „vizitele de lucru“ periodice a dus la perpetue ajustari ale politicii si practicii economice care-i nauceau pe conducatorii de intreprinderi si pe muncitori, avand un efect opus celui dorit si a sfarsit prin ineficienta. La acesta s-a adaugat si hotararea presedintelui roman de a „sfida Occidentul in decembrie 1982 prin declaratia ca va plati datoria externa pana in 1990“ (6; 151).

Pentru a realiza acest lucru a introdus un regim de austeritate fara egal in istoria regimurilor comuniste est-europene, cu cartelarea si rationalizarea produselor alimentare si a energiei electrice. Opozitia fata de masurile si ineficienta regimului au condus la o serie de greve la inceputul anilor ’80. Minerii din sapte mine metalifere din zona Maramuresului au declansat o greva in septembrie 1983, in semn de protest fata de noua lege a salarizarii. Trei ani mai tarziu o greva au facut si muncitorii de la Fabrica de masini grele din Cluj-Napoca.

La 16 februarie 1987 o mie de angajati de la uzinele „Nicolina“ din Iasi au protestat impotriva scaderii salariale. Tulburari semnificative au fost semnalate si in alte zone ale tarii. Regimul comunist intrase si in Romania in faza sa finala.

Sfarsitul „erei maoiste“ in China a fost marcat de o lupta acerba pentru putere intre o tehnocratie incarnata de Zhou Enlai si apoi de Deng Xiaoping si o tendinta extremista reprezentata de „banda celor patru“. Impotriva lui Zhou Enlai si a curentului reformator care domnea al X-lea Congres al partidului din august 1973, radicalii maoisti au decis sa lupte impotriva „curentului“. Victoria lui Zhou Enlai este concretizata la cea de-a patra Adunare Nationala Populara reunita in 1975 care decide sa ia masuri pentru „modernizarea atat a agriculturii, industriei si apararii nationale cat si a stiintei si tehnicii de o maniera care sa duca economia chineza pe primul loc in lume“. (9; 205)

Lupta pentru putere s-a reluat, in China, dupa moartea lui Zhou Enlai in ianuarie 1976. In anul 1978 linia pragmaticului Deng Xiaoping a castigat definitiv, iar China s-a lansat intr-o era de profunde reforme economice care vor conduce tara la schimbari fundamentale. Au fost abandonate o serie de principii marxiste si s-a operat o deschidere treptata catre capitalurile si tehnicile Occidentale.

Aceste reforme pragmatice – cum a fost de exemplu decolectivizarea agriculturii – au pus in mare masura chestiunea fundamentala a caracterului socialist al economiei. Aceasta societate chineza, mai preocupata de modernizare si de imbunatatiri de ordin material decat de ideologie, a ramas oficial socialista. Reformele politice ale erei Deng Xiaoping au fost moderate si s-au limitat la o restructurare a aparatului administrativ al tarii cu scopul de a-l face mai eficient (1980) si la o reechilibrare a raporturilor partid-stat in 1982. Relativa liberalizare a regimului nu va merge pana la acceptarea unei veritabile schimbari: democratizarea.











Document Info


Accesari: 2194
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )