Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
A marhahús részei

Maghiara
A marhahús részei

Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. remélem, nem hagytam ki semmit.A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelnem. Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye ( 16416l1121q 1). Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is. Kiemelnem, a különböző pecsenyéket, és a tatár bifszteket, A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.
Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár (11). Ebből készülhet, leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni) Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka (13), a pacsni, és meg elmegy a puha hátszín (2). Minél több féle húsrészből készül, annál ízletesebb.
Oldalas, szegy (14,15), puha hátszín (2), tarja (17), nyak, rostélyos (3). Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steak-nek kitűnő.

Csontos hátszín:

Ez, a marhánál. az a rész, mint a sertésnél, a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek. (leginkább csontosan árulják)

A lapocka (13) részei:

Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak. Pacsni, ez tulajdonkeppen, másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús, pörköltnek, gulyásnak, és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz (8), vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről mar a lábszárnál szóltam.

A comb részei:

Kereszt-, vagy kereszt- (hivrid-) fartő (9), hivridspitz, gömbölyű- (5), és hosszúfelsál (4), fehérpecsenye (6), valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (7). (talán, ez a legszárazabb része, a marhának), és a nudli, Erről is mar írtam a lábszárnál. Ha a combrészek között lehet válogatni, én, a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas.
Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál (5). Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas. Szép, nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva, még tatabifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül.
A fehérpecsenye (6) habár, sokan szeretik, mert száraz, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő (7), csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti. Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hatra (19). Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi. később, megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve, fantasztikus húsleves.
És el ne felejtsem a lényeget, az "apácák örömét", a marhafarkat (10). Ebből készül a Krúdy által is oly sokat emlegetett, ököruszály leves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.
A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyan úgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyan azokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé. A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes izét. Még itt kiemelnem a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva (sós vízben megabálni, kicsontozni, beparírozni, és forró olajban kirántani. Majonézes krumplival) A Borjúbriz, ez a növendék borjaknak a nyaki mirigye (talán a mandulája). Rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a "Bikatöke". Ezt is sós vízben kell megabálni, a vastag hártyáját le kell szedni (A kutyám imádja) és felszeletelve lehet rántani, és paprikásnak is igazan nagyszerű étek.

Legvégül, de nem utolsósorban megemlítenem a csontokat.

A velős csonttól, csak zsíros lesz a leves, de egy szelet pirítósra kenve a velőt, megsózva, borsozva igazi csemege (vigyázzunk vele, mert a velőre nem szabad inni, mert ha ezt a szabályt megszegjük, a hideg folyadéktól a gyomorban a velő, ráfagy a gyomorfalra, és gyomorrontást kaphatunk. Egy tányérforró leves utána, viszont jót tesz), de az igazi, a cupákos ritkacsont, melytől "ereje" és színe lesz a levesünknek. Felhasználás előtt, jó, ha erős vízsugárral mossuk meg, ezáltal az apró csontszilánkokat eltávolíthatjuk, és nem árt, ha le is forrázzuk. Ez adja meg igazi izét és zamatát levesünknek. Ha egy mód van rá, akkor a pecsenyénket is az ebből főzött lével, locsolgassuk.

Document Info


Accesari: 2661
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )