Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Roman Melodul si poezia sa imnografica

literatura romana
Sabin Preda & Cristina Rogobete


Roman Melodul si poezia sa imnografica
Fecioara astazi, pagina de manuscris, sec. XIX1. Viata si opera Sfântului Roman Melodul

2. Expresia poetica a imnelor Sfântului Roman Melodul

3. Concluzii1.VIAŢA sI OPERA SFÂNTULUI ROMAN MELODUL


Aparitia si dezvoltarea poeziei imnografice constituie una din etapele prin care spatiul ecclesial rasaritean îsi adânceste lucrarea doxologica fata de maretia iconomiei divine. Arhimandritul Benedict Ghius afirma în acest sens: "Cartile de slujba reprezinta învatatura de fiecare zi a Bisericii. Ele sunt, ca structura, expresia autorizata si mereu vie a întregii predanii patristice, contemporana cu toate veacurile; [ . ] s-ar putea stabili un adevarat paralelism din acest punct de vedere, între imnografie si iconografie: imnografia reprezentând poezia pusa în slujba dogmei, dupa cum icoana reprezinta arta plastica în slujba dogmei (misterul credintei)." [1]

Pe lânga faptul ca reprezinta o veritabila sinteza dogmatica patristica, poezia imnografica se caracterizeaza prin dinamismul unei permanente actualizari a cuvântului revelat în contextul liturgic. Dezvoltarea imnografiei e oarecum paralela cu cea Bisericii primare crestine. Cu timpul, aceasta manifestare poetica se dovedeste a fi modul ideal de preamarire a nenumaratilor sfinti marturisitori, al caror sânge sta la temelia Bisericii triumfatoare dupa o lunga perioada de prigonire.

Imnul reuseste deopotriva sa expuna mai pe larg si, în acelasi timp, poetic, evenimentele scripturistice cele mai importante, astfel ca, treptat, se va realiza o trecere deliberata de la simplul tropar la forma unui poem amplu, care sa se constituie ca o însiru 21121o145v ire de tropare înlantuite în aceeasi actiune. "In acest nou gen de poezie, troparul nu mai era o simpla strofa izolata de proza cadentata [ . ] ca în prima perioada a Bisericii, ci facea parte dintr-un tot arhitectonic îmbracat într-o veritabila haina poetica." .


Cartile de slujba pastreaza putine nume ale autorilor de tropare. Pitra aminteste câteva astfel de nume: Andrei Pyrrus, Vizantie, Vasile Calugarul, Ciprian Mavroleon, stefan etc.

Singurul nume mai cunoscut care e legat si de apogeul dezvoltarii troparului este cel al lui Roman Melodul. Desi înregistreaza triumful imnului bisericesc, din opera sa nu transpare nici o informatie în legatura cu viata poetului. Acrostihul obisnuit - tou tapeinou Rwmanou, sub care Melodul îsi prezinta alcatuirile, ar justifica întrucâtva discretia autorului asupra perioadei în care si-a manifestat geniul poetic.

Sinaxarul Mineiului pe octombrie ne da marturie despre praznuirea lui Roman ca sfânt la data de întâi a lunii. În afara stihirilor compuse în cinstea lui de Gherman, Teofan si Iosif, nu mai beneficiem de nici un alt amanunt în legatura cu viata Melodului.

Lexicograful Suidas din veacul al XI-lea nu-l citeaza decât în treacat într-o scolie asupra cuvântului 'anaklwmenon

Cercetarile recente au opinii diverse în privinta obârsiei lui Roman. Sinaxarul ne informeaza ca s-a nascut în Emesa Siriei, din parinti necunoscuti. Aceasta incertitudine asupra identitatii parintilor a dat nastere la mai multe ipoteze potrivit carora Roman ar fi fost fie iudeu , fie sirian , fie grec . Studiile si le va face în propria tara si, ulterior, e hirotonit diacon la biserica Învierii din Berit, în nordul Feniciei. De aici vine la Constantinopol si se stabileste în manastirea Nascatoarei de Dumnezeu din cartierul Chir. Majoritatea cercetatorilor au întâmpinat dificultatea precizarii perioadei în care poetul se afla la Constantinopol, unii înclinând sa o încadreze în timpul domniei Împaratului Anastasie I (491 - 518), altii în timpul lui Anastasie al II-lea (713-719).

W. Christ spre exemplu, justifica plasarea activitatii Melodului în timpul lui Anastasie al II-lea, prin imposibilitatea unei evolutii bruste a troparelor, aparute în veacul al V-lea, pâna la gradul reprezentat de Roman, daca acesta ar fi compus în vremea lui Anastasie I. De asemenea, referirile la erezia monotelita din unele imne ar fi necorespunzatoare epocii lui Anastasie I.

Pitra însa, care îl socoteste pe Roman contemporan al Imparatului Anastasie I, considera ca erezia despre cele doua vointe în Hristos deriva din teologia Întruparii, si cunoaste o dezvoltare treptata pâna în secolul al VII-lea. Cât despre imposibilitatea evolutiei bruste a troparului, din moment ce lipseste o informatie exacta, conform careia poetul si-ar fi manifestat talentul deplin la începutul domniei lui Anastasie I se poate ca Melodul sa fi sosit la Constantinopol la jumatatea veacului al VI-lea, deci spre sfârsitul domniei împaratului. Aceasta ar presupune si existenta unui sfert de veac de poezie anterioara momentului reprezentat de Roman.

Ipoteza plasarii activitatii lui în vremea lui Anastasie I e sustinuta si de o mai recenta descoperire a lui Papadopulos Kerameus care, prin intermediul unui manuscris grecesc, confirma faptul ca imnele lui Roman erau cântate în biserica pe vremea lui Heraclius (611-641), iar Melodul era deja venerat ca sfânt

Reprezentantii scolii germane înscriu epoca activitatii poetice a lui Roman între anii 536 si 556, bazându-se pe referirile imnului 62 la restaurarea bisericii Sfânta Sofia, ruinata în urma rascoalei Nika (532), si cele ale imnului 14 la cutremurul din 15 august 555


În continuare, sinaxarul ne relateaza despre obiceiul tânarului diacon de a merge la biserica Vlachernelor, de unde se înapoia la biserica din Chir. Probabil la aceasta perioada se refera si istorisirea minunii savârsite de Nascatoarea de Dumnezeu în noaptea dinspre sarbatoarea Craciunului, prin care poetul a primit darul alcatuirii imnelor . Traditia imnografica pune pe seama acestei minuni manifestarea deplina a vocatiei poetice, ceea ce i-a si creat Melodului o situatie privilegiata la curtea de la Constantinopol în timpul lui Iustinian. În acest sens, e foarte probabil ca poetul sa fie identificat cu un cleric cu acelasi nume care a fost rânduit preot si defensor bisericesc (ekklhsiekdikoV) în anul 536 la biserica Sfânta Sofia. Acest preot primeste ordin sa aduca la sinodul local de la Constantinopol pe Antim, împotriva caruia se organizase aceasta adunare . De altfel, rapoartele alcatuite de preotul respectiv în legatura cu acest sinod depasesc ca întindere pe celelalte, ceea ce ar constitui un motiv în plus ca autorul lor sa fie Roman, mai ales ca ele se disting prin tonul si figurile poetice specifice.

Cercetarile întreprinse de P. Maas si C. A. Trypanis considera autentice numai 59 din cele 85 de condace pastrate sub numele Melodului

Cartile noastre de ritual pastreaza, de regula, numai primele doua strofe din aceste poeme, sub denumirea de "condac" si "icos", ele reprezentând ramasitele unor cântari mai întinse ale lui Roman, disparute însa în cea mai mare parte.

Încercarea de a lamuri pe scurt terminologia imnografica întâmpina unele greutati datorate orginii obscure a majoritatii termenilor. S-a presupus ca substantivul "kontakion"ar fi un diminuitiv derivat al lui "kontax", care, popular, înseamna "aruncare" sau "sulita de aruncat"; astfel, prin analogie, s-au numit "condace" proodele lansate sau aruncate de poet în fruntea alcaturilor sale. O explicatie mai plauzibila ar fi aceea potrivit careia, substantivul "o kontoV" (prajina, baston, tepusa) e asociat semantic substantivului tomoV- tom, sul de papirus sau pergament. Astfel, imnele erau scrise pe membrane înfasurate în jurul unui bastonas de lemn; când membranele erau scrise pe ambele parti, ele deveneau "kontakia". În acest caz, e foarte probabil ca imnele însesi sa fi preluat denumirea de la aceste membrane înfasurate pe suluri.

Literatura bizantina cultiva vreme îndelungata genul poetic reprezentat de condac, cu toate ca, se pare, aceasta denumire caracteristica nu apare în texte mai devreme de secolul al IX-lea. Condacul se prezinta ca un imn alcatuit din 18 pâna la 30 de strofe (foarte rar depasesc numarul de 30) cu aceeasi structura metrica. Fiecare strofa, cunoscuta sub numele de "tropar" sau "icos", e alcatuita dupa modelul primei strofe, intitulata "irmos", încât toate celelalte strofe corespund ca numar de silabe, accente tonice si din punct de vedere melodic cu irmosul.

Începutul condacului e constituit de prooimion sau cuculion, independent metric si melodic fata de irmos. Prooimionul anunta, în linii mari, subiectul imnului, cuprinzând si o rugaciune sau o invocatie cu functie doxologica. Acestea din urma pot constitui chiar refrenul "efumnion", care se si repeta la sfârsitul fiecarei strofe a condacului. Literele initiale ale fiecarei strofe a condacului formeaza un acrostih, indicând de obicei numele autorului

În privinta icosului -oikoV- etimologia este iarasi incerta. Se pare ca ipoteza cea mai acceptabila presupune influenta limbii ebraice, în care cuvântul "casa" însemna si "poezie, cântare în genul strofei".

Irmosul - eirmoV - poate fi pus în relatie cu cuvântul corespunzator, care desemna pe "cel ce leaga", în cazul nostru constituind elementul care da unitate intregului imn , melodia lui si structura metrica stând la baza celorlalte strofe al imnului. Zonaras, în comentariul la canonul Învierii, alcatuit de Sfantul Ioan Damaschinul, defineste irmosul ca fiind o melodie careia i se adapteaza un limbaj ritmat si încarcat de sens, care are drept cadru un text cu numar fix de silabe; el constituie principiul troparelor si al canoanelor, fiind o "înlantuire", adica textul si melodia sunt legate unele de altele dupa reguli (kanwn[15]Critica recenta e derutata de aparitia brusca a condacului în literatura bizantina si, în acelasi timp, de lipsa unui tip de poezie de tranzitie. Se pare ca elemente izolate asemanatoare acestui gen, anterioare lui Roman, s-au manifestat în literatura crestina siriaca a secolului IV si V ("madrasha" si "sogitha"); de la acestea Melodul a preluat nota dramatica mai ales sub forma dialogului folosit în imnele sale . O productie premergatoare condacului ar constitui-o si predica bizantina a veacurilor IV-V, caracterizata de o puternica tendinta poetica si retorica (Sfântul Chiril al Ierusalimului, Vasile de Seleucia si Omiliile Sfântului Proclu).

În dezacord cu parerile criticii moderne, care, accentuând aceste influente, urmareste desfiintarea originalitatii si autenticitatii poetului, traditia imnografica confera Melodului locul cuvenit. Ea îsi explica cu mult mai simplu înflorirea brusca a acestui gen poetic, justificând inspiratia si talentul lui Roman prin prisma minunii care i-a harazit vocatia de melod.

Consacrarea lui e demonstrata si de aparitia ulterioara a unei adevarate scoli de cântareti, asupra carora opera lui Roman a exercitat influente covârsitoare. Dintre acestia se remarca Grigorie, Chiriac, Dometius, Anastasie si Helias. Poetul nu a fost scutit, din pacate, nici de atitudinea necugetata a unor asa-zisi imnografi, care au încercat sa-si consacre talentul prin nenumarate contrafaceri, prin care îsi atribuiau în mod fals poemele Melodului.

Originalitatea autorului nostru ramâne însa inconfundabila nu numai în privinta universului poetic ales, ci si a metrului folosit, a limbajului, dar mai ales a formei dialogate, prin care Roman reuseste cu atâta maiestrie sa integreze Scriptura spatiului ecclesial, într-o maniera extrem de vie.


2. EXPRESIA POETICĂ A IMNELOR SFÂNTULUI ROMAN MELODUL


"Dumnezeu este atât de mare ca singura poezia poate încerca sa-L exprime. Nu avem limbaj pentru maretia lui Dumnezeu. Bogatia poeziei, mai complexa decât limbajul logic, distinctiv, limitativ, a fost întotdeauna folosita pentru a-L exprima pe Dumnezeu [.] .Poezia utilizeaza limbajul simbolic, analogic. Dumnezeu este ca un munte înalt. Este ca un foc: îl încalzeste pe om, si omul trebuie sa se pazeasca ca sa se încalzeasca, fara sa fie mistuit. Dumnezeu este apa vie: apa datatoare de viata. Dumnezeu este vin: El da betia spirituala, entuziasmul. Nu ne putem lipsi de acest limbaj în teologie."

Alcatuirile lui Roman se înscriu si ele în acest demers general al imnografiei, care gaseste în limbajul poetic forma optima de a-I sluji lui Dumnezeu. În acelasi timp, imnele se încadreaza în sfera doxologica, iar aceasta functie a lor este anuntata foarte clar.

O constanta evidenta a poemelor lui Roman este forta dramatica; acest aspect, predominant în imnele lui, este si unul gradat, asa cum reiese din însasi structura poemelor. Dramatismul este asigurat de întâlnirea a doua sau mai multe personaje de o importanta majora, care îsi lamuresc identitatea si rolul în cadrul unui dialog impresionant. Se pare ca poetul n-ar fi gasit o solutie mai buna de a interpreta actul de la Iordan, decât slujindu-se de atitudinea extrem de insistenta si libera prin care Ioan Botezatorul vrea sa-si explice siesi si lumii întregi importanta acestui moment. Sau, în cazul Condacului despre Sfântul Ilie, motivatia întruparii lui Dumnezeu este prezentata cu atâta delicatete: un om, oricât ar fi de drept, nu poate sa poarte toate neputintele si pacatele lumii. Abordarea foarte umana îi permite pastrarea unui cadru firesc si posibilitatea de a releva îngaduinta si pogoramântul cu care Dumnezeu da raspuns acestor nedumeriri. De aceea, de exemplu, autorul recurge la aproape 12 strofe, necesare lui Ioan pentru a se hotarî sa-L boteze pe Hristos, în timp ce Botezul propriu-zis e descris în câteva versuri ale ultimei strofe, sau la 16 strofe pentru a-l convinge pe Ilie sa se milostiveasca de oameni, pe când scopul întregii lucrari a lui Dumnezeu e prezentat foarte succint, în penultima stofa, în câteva versuri.

Imperfectiunea unor segmente poetice denota clar ca scopul Melodului e, în primul rând, unul teologic si, în plan secund, unul literar. Asa cum îl caracterizeaza J.G. de Matons, el e un ierokhrux - «crainic sfânt», si harisma sa poetica a fost considerata ca fiind strâns legata de misiunea sa de predicator. Oricare a fost opinia personala despre poezie, asupra careia nu ne-a facut nici o marturisire, el a trebuit sa adopte, cel putin în aparenta, acele procedee care au constituit întotdeauna liniile directoare ale comunitatii eclesiale: un limbaj - si nimic mai mult decât un limbaj - menit în mod special sa adune poporul în biserici.

Ceea ce impresioneaza la Roman nu tine neaparat de un vocabular teologic elevat sau de o expresie poetica deliberat slefuita. Temele dogmatice alese de autor sunt locuri comune în întreaga literatura patristica si liturgica anterioara lui. Originalitatea lui rezida din naturaletea cu care se raporteaza la Scriptura, transformând-o într-o înlantuire logica de evenimente foarte vii; de aici Roman obtine nu numai forta dramatica, dar si o implicare activa a cititorilor sai.

Limbajul simplu folosit nu denota nicidecum o abordare superficiala a problemelor religioase, ci mai degraba una general umana si, mai ales, foarte smerita. Poezia imnografica a lui Roman nu se adreseaza elitelor, ci unei mase largi de credinciosi, care are nevoie sa probeze crestinismul, nu sub forma "literei, care omoara", ci sub forma unei asumari foarte dinamice a Revelatiei, care sa constituie totodata si un veritabil mod de viata. Asa se explica abilitatea corelativa a poetului, prin care orice eveniment scripturistic se lumineaza printr-unul anterior lui sau are rolul de a pune în valoare momentul urmator. Unitatea alcatuirilor nu e atât una literala, poetica, cât mai degraba una întrinseca, de care poetul se slujeste, pentru a sublinia coerenta planului iconomic divin; în acest scop, poemele sale abunda în profetii si fragmente vechi-testamentare, pe care le încarca de sensuri noi în contextul Revelatiei crestine.

Imnele lui Roman si, în general, poezia religioasa, sunt predominate de prezenta unei vaste serii simbolice si analogice, care permite un mod optim de exprimare a divinului, în sensul în care ofera o posibilitate scazuta a epuizarii lui. În cazul Melodului, acest procedeu are o dubla valenta; întâi ne descopera un riguros cunoscator al Scripturii, cea care inspira aceasta serie simbolica; în al doilea rând un poet abil, care fructifica Scriptura în spatiul Traditiei, încât fiecare simbol biblic acumuleaza la rându-i o serie sinonimica. Astfel, de exemplu, pe lânga motivul central, care îl înfatiseaza pe Hristos ca "lumina cea adevarata", cele doua imne ale Epifaniei înregistreaza o sfera larga similara, influentata fie de Vechiul si Noul Testament, fie de Traditie. Hristos este "lumina cea neapropiata" , "lumina cea neapusa" , "raza cea luminoasa" , "Soarele dreptatii" , "ziua cea de-a pururi" , "dimineata diminetilor" , "raza cea neumbrita a luminii nemateriale" ; mai mult, Roman reuseste sa coreleze aceste simboluri cu deosebit talent. Lumina lui Hristos aduce cu sine incandescenta focului dumnezeirii, de care Botezatorul se teme sa nu fie mistuit. Focul dumnezeiesc devine "roua în cuptorul Babilonului", dar în apa Iordanului ramâne foc curatitor de patimi.

Un alt simbol folosit pentru a evidentia forta regeneratoare a dumnezeirii ni-l înfatiseaza pe Hristos ca apa cea vie; si în acest caz, cele doua imne epifanice însumeaza numeroase expresii din aceeasi sfera semantica: ploaia cea binevoitoare , izvorul desfatarii , marea cea mare , adâncul , vâna cea de-a pururi vie , izvorul vietii.

Folosirea acestor termeni, extrasi din vocabularul comun, evita orice deviere abstracta sau speculativa, venita din partea autorului. El e adeptul crestinismului biblic simplu, unitar, care gaseste prin împartasirea de Hristos resursele vietii vesnice, care transcende cu mult biologicul. De aceea, Hristos e lumina cea adevarata, apa cea vie, mâncarea cea nestricacioasa, sarea care s-a dat spre hrana celor credinciosi.[35]

Unele imagini poetice sunt foarte plastice. Mila provocata de caderea creaturii Sale îl tine pe Hristos într-o suferinta adânca, care Îi rascoleste cele dinlauntru ale Sale si-L face sa iasa în întâmpinarea lui Adam si sa-l îmbratiseze. Din aceeasi iubire spala în Iordan ochii încetosati de pacat ai lui Adam. Poetul însusi îsi striga "foamea de duhovnicie".

O tehnica frecventa folosita de Roman este cea a antitezei, fie pentru a sublinia superioritatea Legii noi fata de cea Veche, în sensul în care cea din urma se lumineaza si se împlineste prin Întruparea lui Hristos, fie pentru a marca aparente paradoxuri ale planului de mântuire: "atunci catre rob/ Stapânul îngerilor a venit, vrând a Se boteza," , "Cel neîncaput încape" etc.Forta dialogului, de exemplu în condacul Epifaniei, e mentinuta de întrebarile directe adresate de Ioan: "Ce cauti , Tu, la om, Iubitorule de oameni ? Pentru ce Îti inclini capul Tau sub mâna mea?" "Pentru ce ai stat în repejuni ? Ce vrând sa speli sau ce faradelege ?"

Remarcabila este si maiestria asamblarii citatelor, astfel ca exclamatia lui Isaia e completata de sensul nou pe care îl aduce întruparea lui Hristos: "Sfânt, Sfânt, Sfânt, Cel ce S-a intrupat, Sfânt este Dumnezeu". Acelasi lucru se întampla în cazul versetului din Avacum , intrerupt si continuat de profetia lui Isaia : "Vedea-Te-vor popoarele si vor avea dureri de nastere", pentru ca imediat sa intervina erminia poetului, care pune aceste "dureri" pe seama unei îndelungate suferinte a neamurilor, care asteptau zamislirea unui Mântuitor.

Un exemplu al sinonimiei variate ar fi cei patru termeni, prin care Roman descrie uimirea lui Ioan în fata puterii cu care l-a investit Dumnezeu: "eneurwse, eniscusw, hdunamhn, eutonoun", toti apartinând aceleasi strofe. Apar chiar si unele ebraisme de genul: "înalta-voi cornul meu ."

Ca o concluzie, am putea spune ca succesul lui Roman consta în talentul lui de a înfatisa realitatile divine ca fiind foarte ancorate în concretul istoriei umane si în strânsa legatura cu aceasta. Am putea afirma ca imnele sale unesc pe cele ceresti cu cele pamântesti, ca "viziunea poetica si cea crestina, a celor vizibile si a celor invizibile se identifica într-o maniera care face sa transpara în erminia data cuvântului dumnezeiesc, o coerenta - religio - o armonie care demonstreaza personalitatea profunda a poetului."


3. CONCLUZII


Ca o prima concluzie, am putea spune ca succesul lui Roman consta în talentul lui de a înfatisa realitatile divine ca fiind foarte ancorate în concretul istoriei umane si în strânsa legatura cu aceasta. Am putea afirma ca imnele sale unesc pe cele ceresti cu cele pamântesti, ca "viziunea poetica si cea crestina, a celor vizibile si a celor invizibile se identifica într-o maniera care face sa transpara în erminia data cuvântului dumnezeiesc, o coerenta - religio - o armonie care demonstreaza personalitatea profunda a poetului."

Sfântul Roman este mai întâi de toate un teolog si un misionar. Teologia sa e canalizata în doua directii majore, interdependente si justificabile una prin cealalta. Prin una dintre ele, poetul se înradacineaza adânc si real în adevarul revelat al Scripturii si al Traditiei de care se slujeste si în mentinerea dreptei credinte (orto-doxia); teologia de inspiratie scripturistica are la Sfântul Roman un pronuntat caracter iconomic. Erminia poetului e cu atat mai originala, cu cât abordarea perspectivei iconomice e una foarte dinamica. Dumnezeu lucreaza în istorie la modul cel mai viabil cu putinta. Întreg universul poetic al Melodului e strabatut de la un capat la celalalt de sentimentul unei foarte strânse sinergii între Hristos si cei ce cred în El. Totul functioneaza în baza unei autentice relatii cu Dumnezeu, care orienteaza întreaga Sa lucrare în folosul creaturilor Sale. Din acest punct de vedere, Imnele epifanice ilustreaza concret aplicarea iconomiei divine în istorie, prin Întruparea lui Hristos, care pune început îndumnezeirii omului.

Fiind un bun cunoscator al Scripturii, Roman îsi întemeiaza biblic cea de-a doua carasteristica a teologiei sale - cea apologetica - înscriind-o în misiunea speciala a Bisericii, în epoca lui Iustinian, de pastrare nealterata a formularilor dogmatice ale Sinoadelor ecumenice anterioare.

Desi s-ar parea ca nu are o abordare exclusiv dogmatica el e foarte sigur pe adevarurile propovaduite, pe care le marturiseste cu simplitatea si obiectivitatea sub care le gasim în Sfânta Scriptura.

Unitatea de fond a operei Sfântului Roman e sustinuta si de surprinzatoarea îngemanare dintre aceasta teologie vie si un limbaj la fel de viu, care o slujeste. Expresia poetica nu e una savanta, nici superficiala, ci una de mare forta, în acelasi timp nobila si foarte plastica, palpabila, în masura sa antreneze cititorul în febra textului. Tehnica de constructie, prin care Roman reuseste sa surprinda, în mod optim, caracterul dinamic al iconomiei divine, este, în majoritatea cazurilor, dialogul. Totodata, folosirea acestuia confirma si o traditie rasariteana îndelungata, care traieste deplin comuniunea cu Dumnezeu în cadrul unei relatii dialogice, personale. Simplitatea limbajului e orientata spre realizarea unei adeziuni cât mai largi a numerosilor credinciosi la adevarurile Bisericii.

Maretia alcatuirilor sale e constituita de discretia prin care autorul le propune pe acestea, în primul rând ca pe o "hrana duhovniceasca", râvnita de fiecare crestin în parte, si abia în plan secund ca pe o opera poetica.
Sabin Preda este asistent la Facultatea de teologie din Bucuresti, doctorand a Facultatii de Teologie din Thesalonic, a tradus din sfintii parinti si are în pregatire o iucrare cu imnografia lui Roman Melodul.


Cristina Rogobete este clasicist, doctorand a Facultatii de Teologie din Thesalonic cu o teza despre cultArhim. B. Ghius, Taina Rascumpararii în imnografia ortodoxa, Ed. Instit. Biblic si de Misiune al B.O.R., Bucuresti, 1998, p. 10.

Pr. P. Vintilescu, Poezia imnografica, Bucuresti, 1937, p. 71.

Dintr-un imn în cinstea lui Roman, publicat în parte de Pitra (Anal. prol., pag. 29), se pare ca el era iudeu de origine. (Vezi acest imn publicat si în traducere româneasca în lucrarea noastra - « Sfântul Roman Melodul, Condacul Întâmpinarii Domnului », în Altarul Banatului Nr. 1-3/2000). Faptul apare confirmat si de atitudinea neagresiva a lui Roman Melodul fata de iudei în polemica imnelor sale. Subiectul frumosului condac 46, în care este vorba de botezul oamenilor în vârsta (pagâni, iudei si eretici), ar fi pâna la un punct o confirmare ca Roman s-ar fi convertit si botezat la o vârsta adulta. (v. P. Maas, «Die Chronologie des Hymnen des Romanos », Byzantinische Zeitschrift, febr. 1906, p. 31 si Giuseppe Cammelli, Romano il Melode, 1930, pag.19, apud. Pr. P. Vintilescu, op. cit., p. 73.

The Oxford Dictionary of Byzantium, vol. III, N.Y., 1991; Dictionnaire de theologie catholique, Tome treizieme, deuxieme partie, Paris 1937, col. 2895 ; Dictionaire pratique des connaisances religieuses, Tome sixieme, Paris, 1928.

Qrhskeutikh kai hqikh egkuklopaideia, 10 oV TomoV, Aqhnai, 1960, p. 915.

J. B. Pitra , Analecta sacra spicilegio Solesmensi parata, Paris, 1876, I, p. 31, apud Pr. P. Vintilescu, op. cit., 1937, p. 74.

Publicat în Nea Hmera, nr. 1604 din 27-29 septembrie 1905.

În minunea a 18-a descrisa de un manuscris aghiograf este vorba de o minune a Sfântului Artemie în favoarea unui tânar care petrecea noptile în veghe cântând imnele "smeritului Roman" (Cf. G. Cammelli, Romano il Melode, 1930, pag.17-18); apud Pr. P. Vintilescu, op. cit., p. 75.

P. Maas, Die Chronologie des Hymnes des Romanos , Byz. Zeitsch., 1909, pp.1-7.

Pr. P. Vintilescu, op.cit., p. 77:"..precum ne relateaza Marcu din Efes , Roman avu un vis, în care îi aparu Sfânta Fecioara, înmânându-i un sul de hartie (tomoV) si, poruncindu-i sa-l înghita, el se supuse. Dar, desteptându-se îndata, se simti inspirat si, suindu-se pe amvon, intona frumosul condac al Craciunului: "Fecioara astazi..".

Mansi, VIII, 934 E, 935 B.

Sancti Romani Melodi Cantica. Cantica Gemina, Oxford, 1943. Cei doi autori împart imnele în 5 grupe: a) închinate lui Hristos - 34; b) inspirate de alte episoade din Noul Testament - 5 ;c) dedicate unor personaje din Vechiul Testament - 7; d) 10 cu subiecte diferite; e) trei închinate sfintilor: 1 - închinat celor 40 de mucenici din Sevastia, 2 - închinate tuturor sfintilor.Acrostihul este un element caracteristic poezei semite, având dubla origine - biblica si siriaca. Cea mai veche forma este probabil acrostihul alfabetic, de unde melozii puteau afla modelul - cel putin în ebraica - în anumiti psalmi si Plângerile lui Ieremia.

Dupa acrostihul alfabetic, cele mai simple forme sunt cele care cuprind numai numele autorului, sau care se reduc la un cuvânt desemnând poemul, ca, de exemplu, wdh, asma, ainoV etc. Acestea sunt foarte frecvente în perioada de dinaintea condacului si destul de rare în perioada de dupa.

La Sfântul Roman acrostihul capata forme din cele mai variate. Cea care este preferata însa, e aceea în care acrostihul cuprinde numai numele autorului precedat de un articol si de un epitet de umilinta, care e de fiecare data tapeinou - smeritul (o singura data la 1 sept. se întâlneste elacistou - cel mai mic), scris câteodata si tapinou (se gaseste sub aceasta forma în 16 condace). Astfel, acrostihul obisnuit este Tou tapeinou Rwmanou ainoV.

Un al doilea tip de acrostih, mai putin frecvent (11 imne), e cel format din numele sau fara epitet, dar precedat de numele poemului, adesea însotit de un pronume si, câteodata, de verbul a fi , ceea ce da o fraza completa. De exemplu: wdh Rwmanou, proseuch Rwmanou, o umnoV Rwmanou, o ainoV

Rwmanou, dehsiV kai tauth Rwmanou, touto Rwmanou to epoV, touto epoV estin Rwmanou

(oda a lui Roman, rugaciune a lui Roman, cântare a lui Roman, lauda a lui Roman, si aceasta rugaciune a lui Roman, povestire a lui Roman, aceasta povestire este a lui Roman). Nici unul din aceste acrostihuri însa, nu se regaseste în mai mult de o piesa.

Pr. Prof. E. Braniste, Liturgica generala, Ed. I. B. M. B.O.R., Bucuresti, 1993, p. 721.

ExhghsiV twn anastasimwn kanwn twn tou Damaskinou, P.G. 135, 421 B, 428 D, apud J.Grosdidier de Matons, Romanos le Melode et les origines de l'hymnographie byzantine, Lille, 1974, p.

Cf. A. Baumstark, Les textes liturgiques , Irenikon, nr. 5, 1934, p. 370, apud Pr. P. Vintilescu, op. cit., p. 83.

Pr. Prof. D. Staniloae, Mica dogmatica vorbita, Ed. Deisis, Sibiu, 1995, p. 143.

Condacul I al Epifaniei, prooimion I, v. 3-4 si Condacul II al Epifaniei, prooimion I, v. 10. (mai departe Epifanie I si Epifanie II).

J.G. de Matons, op.cit., p. 247.

Epifanie I, prooimion I,v. 4.

Epifanie II, strofa 1,v. 4.

Epifanie I, strofa 1,v. 3.

Ibidem,v. 6.

Epifanie II,strofa 1,v. 5.

Ibidem,v. 6.

Ibidem, strofa 8,v. 2.

Epifanie I,strofa 12,v. 10.

Ibidem,strofa 14,v. 9.

Ibidem, strofa 15v. 3.

Ibidem,strofa 15,v. 5.

Ibidem,strofa 15,v. 6.

Ibidem,strofa 16,v. 5.

Ibidem,strofa 16,v. 6.

Ibidem,strofa 16,v. 9.

Epifanie II, strofa 14, v. 5-6.

Epifanie I, strofa 3, v. 1-2.

Epifanie II, strofa 9, v. 1-2; Imn II,strofa 18,v. 3-4; Imn II,strofa 4, v. 5-6.

Întâmpinare, prooimion II, v. 4.

Epifanie I, strofa 6, v. 5-6 ; Imn I,strofa 7, v. 1-2.

Isaia 6, 3.

Epifanie II,strofa 7, v. 7.

Avacum 3,16.

Isaia 26,18.

Epifanie II,strofa 11,v. 3-6.

Epifanie I, strofa 16.

Epifanie I,strofa 16 ; Epifanie I ,strofa 5, v. 1 ; Epifanie II, strofa 11, v. 1.

J. G. de Matons, op.cit., p. 248.

J. G. de Matons, op.cit., p. 248.

Document Info


Accesari: 7311
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )