Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Rolul ,importanta si eficienta managementului
Rolul ,importanta si eficienta managementului

a) Rolul factorului uman este acela caci managementul unitatilor sociale, ca teorie si pragmatica, a devenit mult mai complex in perioada actuala de profunde transformari sociale, marcata de tranzitia de la un sistem social – politic si economic de tip dictatorial, hipercentralizat, etatizat si politizat la cel inspirat de valorile democratiei si economiei de piata.

Controlul acestor schimbari, integrarea activa a resurselor umane in mediul social caracteristic noii lumi de valori presupune a deplina si corecta cunoastere a diverselor campuri manageriale si in principal, a managementului resurselor umane.
Cunoasterea unui om constituie un proces care conduce la formarea unei imagini de a carui realitatea inca trebuie sa ne indoim deoarece acest proces sufera influenta diferitilor factori situationali atat pentru subiectul in cauza cat si pentru manager. Managerii trebuie sa tina cont ca starea emotionala poate influenta modul de evaluare a muncii subalternilor putand conduce la sub sau supraevaluare a calitatii prestatiei, indeplinirii rolurilor profesionale.

De asemenea starea de tensiune psihica in care se afla un subaltern face ca rezultatele obtinute sa nu fie caracteristice, iar necunoasterea acestor stari de tensiune va deforma aprecierile evaluatorului (managerul), determinand o imagine (perceptie) cu totul falsa despre personalitatea subalternului. Evitarea unor astfel de situatii se poate realiza numai cu conditia cunoasterii persoanelor din subordine si observarii atente a propriului comportament (autocontrolul).

Intrucat “ managementu este eficienta in urcusul pe scara succesului “ , un vector de baza al cresterii economice , in prezent el reprezinta un concept frecvent utilizat atat in Romania, cat si pe plan mondial , ce a constituit obiectul de studiu pentru o serie de specialisti din tara si din strainatate, aspect reliefat si de numeroasele cercetari interprinse in domeniu , cat si de multiplele articole si publicitati aparute in ultimile decenii. .


b) Inportanta factorului menegerial este generat de un interes profund si continuu in randul cercetarilor, in literatura de specialitate se intalnesc numeroase puncte de vedere referitoare la definirea menegementului, cele mai cunoscute fiind :-managementul este stiinte tehnicilor de conducere si gestiune a intreprindrerii

-managementul este procesul de coordonare a resurselor umane informationale, fizice si financiare in vederea realizarii scopurilor de organizatii

-managementul reprezinta atingerea unor obiective prin intermediul altor oameni

-managementul este stiinta si arta de a conduce eficient, de a optimiza valorificarea tuturor resurselor in vederea obtinerii succesului

-managementul este ‘arta de a determina realizarea unor lucruri cu ajutorul oamenilor” sau, altfel spus , “managementul inseamna a pune pe altii sa faca o anumita treaba”

-managementul inseamna organizarea resurselor in vederea atingerii unnor performante satisfacatoare si a indeplinirii unor activitati economice pe baza resurselor materiale si umane

-managemantul rezida in studierea proceselor si relatiilor de management, in vederea descoperirii legalitatilor si principiilor care le guverneaza si a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatii

-managementul este procesul in care managerul opereaza cu trei elemente fundamantale – ideii, lucruri si oamnei, realizand obiectivul prin altii

-managementul reprezinta “ un ansamblu sistematic de concepte, teorii , legi, tehnici, metode si reguli care privesc organizarea si conducerea pe baze stiintifice a unei unitati.

Din analiza definitiilor prezentate, se deprinde concluzia ca managementul este abordat din doua puncte de vedere ca stiinta si arta.Ca stiinta managementul este un ansamblu organizat si cooerent de cunostinte, principii, metode, tehnici si instrumente prin care se explica in mod sistematic fenomenele si procesele care se produc in conducerea organizatiilor.

Ca arta managementul pune in valoare cea mai importanta resursa, singura cu caracter creator , adica omul.

Cele doua abordari sau ipostaze ale managementului sunt complementare.Astfel,arta de a conduce se bazeaza,in primul rand,pe cunoasterea stiintei managerial,a realitatii concrete si ulterior pe talentul si aptitudinile managerului de a aplica principiile,regulile si metodele de stiinta managerial.

c) Eficienta factorului uman in practica managerial desi din punct de vedere cantitativ procesele de management au o pondera mai redusa in ansamblu proceselor de munca, cele mai importante sunt procesele de management, deoarece prin continutul si implicatiile lor multiple orienteaza buna desfasurare a tuturor proceselor de munca, asigurand noi valorii proceselor de executie si indeplinirea obiectivelor.

Sfera de cuprindere si intensitatea proceselor manageriale depind de nivelul sau esalonul managerial la care se exercita , inregistrand maxim de extindere la nivelul esaloanelkor superioare de conducere .

La nivelul procesului de management se exercita functiile sau atributele manageriale previziunea, organizarea,antrenarea, control-evaluarea-care pot fii considerate “zone specifice in care interventia decizionala a managerului este diferentiata ca intensitate si amploare”.Cele cinci functii manageriale alcatuiesc continutul procesului tipic de management, care se exercita in toate sistemele social-economice, indiferent de caracteristicile acestuia. Daca se are in vedere caracterul ciclic ala procesului managerial, precum si modul in care sunt concepute si exercitate atributele managementului, procesul de management se poate stuctura in trei faze principale, si anume :

-faza provizionala

-faza de operationalizare

-faza de evaluare si interpretare a rezultatelor (faza finala)

Trebuie precizat faptul ca cele trei faze ale procesului de management se afla intr-o stransa interdependenta, fiind dificil de disociat, datorita unitatii si complexitatii procesului managerial.

Relatiile de management constituie ce-a de-a doua latura a obiectivului de studiu a managementului si reprezinta raporturile care se stabilesc intre componentii unei organizatii si intre acestie si componentii altor sisteme sociale-economice in procesuol exercitarii functiilor manageriale.

In functie de factrii care le influienteaza, se pot aprecia ca relatiile de management prezinta o tripla determinare :

-determinarea social-economica

-determinarea tehnico-materiala

-determinarea umana


Document Info


Accesari: 3849
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )