Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Recomandari pentru parinti
Recomandari pentru parinti

„Iti doresti ce este mai bun pentru copilul tau? Atunci intra in scoala in care invata si conecteaza-te!“

Melanie Moore, parintele anului 2004

Aceste recomandari se adreseaza ambilor parinti, mamei si tatalui deopotriva, pentru a le fi utile atat in relatia cu copilul, cat si in relatia cu profesorii copilului. Studiile din ultimii ani dovedesc ca atunci cand un copil isi vede ambii parinti interesati de el si se implica in viata sa scolara, rezultatele lui sunt mult mai bune si beneficiile lui sunt mai evidente.


in relatia cu copilul

■ Explicati-i cu rabdare copilului despre asteptarile ridicate pe care trebuie sa le aiba in legatura cu scoala. Fa-l sa inteleaga ca scoala reprezinta prima prioritate pentru el.

■ Dedicati-i minim 15 minute pe zi in care sa vorbiti despre scoala, despre cum se simte, despre ce-i place si ce nu, despre nevoile lui etc. In orice caz, aceste minute sa le petreceti facand ceva placut impreuna.

■ Aratati-i copilului ca va intereseaza ce face la scoala. Atunci cand se intoarce de la scoala si-l veti intreba „Cum a fost azi la scoala?“, cel mai probabil, la fel ca in fiecare zi, va va oferi un raspuns de tipul „Bine“. Iar daca pentru dumneavoastra aceasta intrebare este una automata, de ce raspunsul copilului nu ar fi la fel? Asa ca, daca va veti dori alt raspuns incepeti cu o alta intrebare. Mai trebuie sa stim ca si momentul si tonul vocii sunt la fel de importante.

■ Oferiti copilului un loc linistit unde sa poata invata. Asigurati-i conditii minime pentru invatat: amenajati-i un spatiu personal si implicati-l in aranjarea lui.

■ Ajutati-va copilul la teme. Asta inseamna nu sa i le faceti dumneavoastra, ci sa fiti acolo pentru a-i raspunde la intrebari, sa-i oferiti exemple.

■ Atunci cand nu agreati metodele de predare sau deciziile vreunui profesor, asigurati-va ca nu va exprimati nemultumirea in termeni duri, in prezenta copilului. Sunt multe exemple cand copilul adopta aceeasi atitudine fata de respectivul profesor, iar acest lucru poate perpetua o situatie dificila, nicidecum nu o rezolva. Este mai eficient sa abordati cu tact profesorul respectiv.

■ Incurajati-va copilul sa participe la activitati scolare sau extrascolare inedite: concursuri, spectacole, cercuri etc. si sa colaboreze cu ceilalti copii/adulti atat la scoala, acasa sau in comunitate.
■ Stabiliti regulile de comportament in casa, explicati-le copiilor, asigurati-va ca ei le-au inteles si, mai ales, negociati-le cu ei. Limitati-i accesul la televizor si dicutati ceea ce a vazut si a inteles.Acelasi lucru este necesar si cu accesul la alte jocuri video sau computer.

■ Incurajati orice efort al copilului, laudati-l si gasiti motive pentru care sa-i oferiti feedback pozitiv. Nu-l faceti sa se simta vinovat. Cand greseste sau nu poate rezolva un tip de problema, ii puteti explica cu rabdare si dragoste care sunt piedicile si ajutati-l sa gaseasca solutii. Nu rezolvati dumneavoastra problemele in locul lui!

■ Aratati-va interesul pentru orice se intampla cu copilul. Dezvoltati-va o relatie de incredere, grija si dragoste cu copilul.

■ Tineti legatura cu profesorii copilului. Daca aveti de intrebat ceva sau aveti sugestii, solicitati o intalnire in care sa vorbiti deschis. Este inca o cale prin care copilul stie ca este important pentru dumneavoastra. In plus, atitudinea dumneavoastra fata de scoala va fi imitata de copil.

in relatia cu profesorii

■ Prezentati-va profesorilor. Aflati modul cum doresc acestia sa fie contactati (direct, telefon, anuntati dinainte) si discutati despre cum percep activitatea copilului dumneavoastra in clasa.

■ Vorbiti cu profesorii despre progresul copilului la diferite materii si intrebati cum il puteti ajuta acasa.

■ Interesati-va de eforturile scolii:

Care sunt prioritatile stabilite pentru sprijinirea procesului de invatare in acest an scolar?

Si-a propus echipa manageriala derularea unor campanii de prevenire a abandonului scolar, a violentei, a consumului de tutun / alcool / droguri?

Cum este implicata scoala in dezvoltarea unui angajament cu comunitatea?

Are scoala o oferta pentru educatia adultilor? Scolile pot organiza cursuri de scurta durata pentru parinti sau pentru alti adulti din comunitate (limbi straine, computere, consilierea carierei etc.)

■ Organizati sesiuni, intalniri cu invitati. Comitetele de parinti sunt incurajate sa identifice experti in cadrul comunitatii care sa vina si sa le vorbeasca parintilor si profesorilor pe diverse subiecte de interes pentru aceste grupuri tinta.

■ Implicati-va! Considerati voluntariatul pentru scoala necesar pentru implementarea unui program de dezvoltare a parteneriatului dintre scoala si parintii elevilor.

■ Organizati impreuna cu alti parinti evenimente si programe (de exemplu, pentru valorizarea diferitelor culturi existente in scoala sau pentru implicarea ambilor parinti in educatia copiilor sau pentru promovarea unui stil de viata sanatos).

■ Initiati discutia, daca scoala nu are nici o intentie de a dezvolta programe de implicare a parintilor.


Document Info


Accesari: 3031
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )