Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CUM SE SCOT DIFERITE PETE DE PE MATERIALELE TEXTILE

Chimie
CUM SE SCOT DIFERITE PETE DE PE MATERIALELE TEXTILE

Se recomanda ca īnainte de a aplica substantele chimice pe portiunea patata a materialului textil sa se īncerce asupra unui esantion din acesta, pentru a evita pericolul degradarii tesaturii. In cele ce urmeaza, īn functie de provenienta di­feritelor pete, prezentata īn ordine alfabetica, se analizeaza cīteva metode de īndepartare a aces­tora, īn conditii casnice.PETELE DE...

Acizi

Un material textil, indiferent de natura fibrei, atins cu un acid (clorhidric, sulfuric, fluorhidric, azotic etc.) trebuie imediat supus unui tratament si anume locul respectiv va fi tamponat (neutralizat) cu o solutie slab alcalina de 5-10% amo­niac, bicarbonat de sodiu sau borax. Dupa ope­ratia de neutralizare, se clateste intens cu apa rece, apoi cu apa calduta si din nou cu apa rece.

De asemenea, se poate presara pe pata umeda praf de soda de rufe (carbonat de sodiu) sau bicarbonat de sodiu, care se lasa atīta timp cīt se mai produc basicute cu gaz. Cīnd producerea lor s-a terminat, se spala intens cu apa. Cīnd acizii sīnt tari sau concentrati, distrug pe loc materialul si atunci nu mai este nimic de facut.

Daca o pata de acid nu a fost observata la timp, se poate īntīmpla ca la prima spalare a materia­lului, locul respectiv sa se gaureasca sau sa se rareasca tesatura, deoarece īn zona atinsa de acid, fibrele au fost foarte mult slabite.

Albus

Petele proaspete de albus se īnlatura spālind repede locul respectiv cu apa rece. Petele mai vechi se trateaza cu o solutie diluata de 5% amoniac sau cu o solutie calduta de 10% borax, dupa care se spala cu apa curata.

Alcalii (lesii)

Petele de pe tesaturile de in sau bumbac (care nu-si schimba culoarea) se elimina prin simpla spalare cu apa.

Pentru īndepartarea petelor de pe matase si lina se foloseste o solutie diluata de acid acetic sau acid citric (10 ml otet sau zeama de lamīie la 100 ml apa), apoi se spala obisnuit cu apa.

Amoniac

Ţesatura patata cu amoniac se spala cu apa cu otet (10 ml otet la 100 ml apa), dupa care se clateste cu multa apa calda.

Apa

Petele de apa de pe tesaturile de matase se īnlatura prin tamponare cu apa de ploaie sau cu o solutie diluata de acid acetic (20 ml acid acetic la 1 litru apa). Petele de pe tesaturile de līnā se pot scoate prin calcarea materialului cu un fier usor īncins peste o pīnza umezita īn apa de ploaie.

Apret

Petele de apret se prezinta sub forma unor su­prafete mate, cu marginile de culoare mai īn­chisa. La eliminarea lor este necesar sa se lu­creze cu multa atentie, deoarece apretul se poate dizolva neuniform si apar deosebiri de culoare. In acest sens, tesatura patata, exceptīnd līna si matasea, se asaza deasupra unei oale cu apa aburinda si se freaca usor cu o perie mica, pīna cīnd se curata pata.

Petele de pe tesaturile de lina sau matase se pot elimina prin umezirea locului respectiv, cu ajutorul unui burete īmbibat īn apa curata cu care se tamponeaza pe directii radiale. Se usuca, dupa care se mai poate trece peste locul petei cu un burete īmbibat cu putin alcool. In caz ca locul apare mai mat decīt restul tesaturii, se asaza o pīnza umezita cu apa peste toata suprafata tesaturii si se calca cu fierul de calcat usor īncins.

A r s u r i (pā r l i re)

La operatia de calcat sau la atingerea cu obiecte fierbinti, se pot produce pe materiale textile ar­suri sau pīrliri locale, care apar ca pete galbui pīna la maro. Daca fibra nu este complet distrusa, ele pot fi decolorate.

Pentru tesaturile albe de in si bumbac se poate folosi o solutie de apa oxigenata 10% sau o solutie apoasa de clorura de var 2°/o, care se aplica pe locul īn prealabil umezit, dupa care se spala intens cu apa si apoi se expune la soare si caldura. Operatia se repeta de mai multe ori pīnā la disparitia petei.

Petele de pe tesaturile albe de lina se sterg bine cu o pīnza curata īnmuiata īntr-un amestec for­mat din 85 ml apa oxigenata 3% si 50 ml amo­niac 5%, dupa care se spala bine cu apa. La tesaturile colorate, exista pericolul distrugerii colorantului si de aceea se folosesc solutii foarte diluate (1%) de apa oxigenata. Ţesaturile de lina colorate se tamponeaza cu o solutie de acid citric 5% sau cu zeama de lamīie, dupa care se spala cu apa.

In cazul matasii de viscoza, Iocul patat se trateaza cu o solutie de alcool etilic īn apa 50%, apoi se spala bine cu apa.

Asfalt

Petele de asfalt se recunosc dupa culoarea lor neagra pīna la maro-īnchis. Portiunea patata se trateaza cu solventi ca : benzen, sulfura de car­bon, cloroform. Deoarece asfaltul dizolvat se īm­prastie foarte usor īn tesatura, determinīnd ex­tinderea marginilor petei, este necesar sa se schim­be frecvent solventul pentru a se lucra mereu cu o solutie curata.

La tesaturile albe sau īn culori pastel va rāmīne de obicei o pata galbuie care se poate īnlatura prin tratare cu o solutie de 3% amoniac, urmata de o spalare energica cu apa curata. Ţesaturile din matase acetat sau fibre din policlorura de vinii trebuie tratate numai cu benzina.

Azotat de argint

Petele provocate de azotatul de argint folosit uzual īn medicina pentru diferite tratamente ("creioane pentru negi", solutii de diferite concentratii etc.) sīnt initial de culoare galben-maro, iar mai tīr-ziu devin negre.

Īnlaturarea petelor de azotat de argint se poate realiza prin tratare cu iodura de potasiu si tio-sulfat de sodiu. Initial se tamponeaza cu o solu­tie diluata de iodurā de potasiu 10% si pentru īndepartarea petei galbene produse se aplica o solutie de 10% tiosulfat de sodiu (sare de fixat fotografiile). Se clateste apoi bine cu apa. Rezultate bune se obtin si prin aplicarea unei solutii calde de 10-20% tiosulfat de sodiu, dupa care se spala bine cu apa si sapun si se clateste. In caz ca pata este produsa de o alifie grasa īn care a fost īncorporat azotat de argint, atunci aceasta se trateaza īntīi cu neofalina, iar dupa uscare cu iodura de potasiu si tiosulfat de sodiu, la fel ca īn cazul de mai sus.

Bauturi racoritoare

Petele provocate de bauturi racoritoare (limonada etc.) se īndeparteaza prin spalare cu apa si o solutie de amoniac 10%. In cazul tesaturilor albe, daca mai ramīne o pata colorata, aceasta se poate īndeparta usor, prinir-o albire locala cu apa oxigenata.

Petele de pepsi-cola, coca-cola, quik-cola etc se tamponeaza cu benzina, se spala apoi cu apa si un detergent si 242c28c se clatesc cu apa.

Bere

Petele de bere proaspete, de pe tesaturile de once natura, se pot īnlatura cu apa calda sau cu apa sarata (20 g sare de bucatarie la 1 litru de apa).

Petele vechi, cu exceptia celor de pe tesaturile ae lina si matase, se umezesc cu apa curata apoi se trateaza cu o solutie de amoniac 1%! Se freaca bine cu un tampon, apoi se spala cu apa.

Petele de pe tesaturile de lina se tamponeaza cu glicerina, apoi locul respectiv se sterge usor cu o tesatura flanelata īnmuiata īn apa. Ţesaturile de matase se curata cu alcool (20 ml alcool etilic 70% la 100 ml apa). Daca tesatura este alba, se poate īncerca si cu apa oxigenata 10 ml/l.

Pentru īndepartarea petelor de bere vechi de pe tesaturile de orice natura se poate folosi un amestec format din glicerina, amoniac 10% si alcool etilic 70% īn cantitati egale (3 parti dizol­vate īn 8 parti īn greutate apa). De exemplu, un amestec obtinut din 20 ml glicerina, 25 ml amo­niac 10%, 30 ml alcool etilic 70% si 200 ml apa.

Bomboane

Petele de bomboane se recunosc usor, locui pa­tat fiind mult mai aspru decīt restul tesaturii. Aceste pete apar mai ales pe vesmintele copiilor. Petele de bomboane cu crema se trateaza mai īntīi cu benzina, pentru īnlaturarea grasimilor, iar dupa evaporarea benzinei se tamponeaza cu o solutie de amoniac 5%.

Daca pata este proaspata sau bomboanele nu sīnt cu crema, este suficienta spalarea locului respectiv cu apa calda. Petele de pe tesaturile colorate de matase se trateaza cu o solutie de 10% borax, prin tamponare, urmīnd apoi o clatire cu apa. Petele colorate provenite de la bomboanele īn a caror compozitie este inclus si un colorant alimentar, pot fi curatate cu apa oxigenata 3% sau cu glicerina, dupa care se spala cu apa. La te­saturile colorate cīnd se foloseste apa oxigenata, se face īntīi o verificare, pentru a nu le deco­lora.

Cacao

Petele proaspete de cacao de pe tesaturile de orice natura se umezesc cu apa, apoi se freaca usor locul respectiv cu sare fina de bucatarie si putina glicerina, dupa care se sterge sau se spala cu multa apa.

De pe tesaturile albe (in, bumbac), petele proas­pete se pot īnlatura printr-o spalare cu apa si detergenti adecvati, iar īn cazul cīnd mai ramīn urme galbui, atunci acestea se albesc cu apa oxigenata. In cele mai multe cazuri, petele proas­pete se īnlatura cu solutii diluate de amoniac 5%.

Petele de pe tesaturile de līna si semilīna se curata īntīi cu benzina, prin tamponare, apoi se spala cu o solutie de 1-2% amoniac, dupa care se limpezesc bine cu apa rece, īn care s-a adau­gat putin otet (20 ml otet la un litru de apa).

Petele mai persistente de pe matasurile colorate, matasuri artificiale sau acetat, se pot īnlatura prin tratarea lor cu acid oleic, apoi cu benzina. Acestea sa mai pot īndeparta si prin tamponarea fiu glicerina, dupa care se spala, cu multa apa.

Cafea

Petele de cafea au o culoare caracteristica maro-gālbuie pīna la maro-īnchis.

Petele proaspete se īnlatura cu apa calda si detergenti.

Petele vechi se tamponeaza cu glicerina, apoi cu apa calda si īn final cu apa oxigenata. Se poate īncerca si presararea de sare de bucata­rie peste pata umezita.

Īn cazul matasii colorate, se poate īncerca īnde­partarea petelor cu o solutie de acid lactic 5%, dupa care se spala bine cu apa. Petele de pe tesaturile de in, bumbac sau ma­tase artificiala se curata cu hipoclorit de sodiu. Daca solutia decoloreaza tesatura, seu daca pata se afla pe līna sau matase naturala, se clateste bine portiunea patata cu apa rece si apoi se aplica o solutie de apa oxigenata 3%. dupa care se spala cu multa apa.

Catran, smoala

Īnlaturarea petelor de catran se face prin freca­rea locului cu benzina usoara (neofalina) sau terebentina.

Ceai

Se tamponeaza portiunea patata cu o solutie di­luata de amoniac sau cu glicerina, apoi cu acid acetic diluat (20 ml otet la un litru de apa), dupa care se spala cu apa calduta.

De asemenea, petele de ceai se pot umezi cu o solutie de acid oxalic 5%, se lasa timp de 6-10 minute, dupa care se spala cu multa apa.

Ceara

Ceara ajunge īn stare topita pe tesaturi si pro­duce pe locul de contact depuneri de culoare alba, galbuie sau chiar colorate. Aceste depu­neri se īnlatura īntīi cu ajutorul unui cutit. Apoi se pun pe ambele fete ale materialului cīteva straturi de hīrtie de filtru sau sugativa si se calca cu fierul cald. Dupa aceasta operatie se freaca locul petei cu putin alcool.

De asemenea, aceste p«te se īnlatura cu ben­zen sau benzina, aplicate cu ajutorul unui tampon bine īmbibat. Sub materialul textil se va pune o tesatura curata de bumbac, care va ab­sorbi ceara si murdaria dizolvate. In caz ca, dupa uscare, rāmīne o urma alba se aplica din nou un solvent pīnā la disparitia totala a petei.

Ceara rosie

Ceara rosie de pe tesaturi se īnlatura usor cu ajutorul unui cutit īncalzit, care topeste ceara, Apoi, portiunea respectiva se trateaza cu ben­zina sau sulfura de carbon. Dupa ce pata a fost dizolvata complet, se lasa sa se usuce si se ster­ge locul cu un tampon īmbibat cu benzina, īn caz ca mai ramīne o urma vizibila, aceasta se poate trata cu glicerina calda, dupa care se spala cu apa.

Cerneala

Petele proaspete de cerneala de pe tesaturile albe se pot īndeparta cu zeama de lamāie (acid ci­tric), cu lapte cald sau cu lapte acru. Daca sīnt mai vechi se lasa locul patat timp de citeva ore īn lapte apoi se sterge cu o cīrpa curata īnmu­iata tot īn lapte. Dupa ce pata dispare, se cla­teste imediat locul respectiv cu apa calda, apoi cu apa rece. in timpul tratamentului trebuie acor­data o deosebita atentie, astfel īncīt laptele sa nu se usuce nici un moment pe tesatura. Petele de cerneala de pe tesaturile albe de bum­bac se pot trata prin tamponare cu o solutie de amoniac 10% calda, urmata de o solutie de 10% acid oxalic si care se repeta pīna la dis­paritia petei, dupa care se spala cu multa apa. Ţesaturile albe de bumbac se mai pot albi cu hipoclorit de sodiu, dupa care se trateaza cu ditionit de sodiu.

De asemenea, petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot umezi la īnceput cu apa, apoi cu un amestec īncalzit de apa oxigenata 3% si acid oxalic 10%, dupa care se clatesc intens cu apa.

Pentru toate tesaturile si īn special pentru cele colorate se poate folosi alcoolul etilic sau un amestec format din cantitati egale īn greutate alcool etilic 96%, solutie de amoniac 10% si apa. (Ex. : 50 ml alcool etilic 96%, 40 ml amo­niac, 10% si 40 ml apa). Dar, trebuie sa se tina seama de faptul ca amoniacul poate sa schimbe uneori culoarea tesaturii, deci, amestecul trebuie verificat īnainte de a fi folosit.

Pentru tesaturile colorate, indiferent de natura fibrei, se mai poate folosi si un amestec format din 10 parti alcool etilic, 4 parti glicerina si o parte acid oxalic (parti īn greutate). De exemplu un amestec din : 10 g acid oxalic, 30 ml glice­rina si 125 ml alcool etilic. Dupa tratament se spala bine cu multa apa.

Ţesaturile de līna se pot trata prin tamponarea locului patat cu glicerina, dupa care se sterge cu multa apa.

Petele de cerneala se mai pot elimina utilizīnd produsul din comert denumit "Pic". Se umezeste pata de cerneala cu apa, apoi se presara praful "Pic", īn strat subtire. Se lasa cīteva minute du­pa care se spala bine locul respectiv cu apa.

Ţesaturile colorate se spala īn continuare cu apa calduta si sapun. Ţesaturile albe de bumbac se fierb.

Petele de cerneala antracenica, cerneala pe baza de fier si acid galic (denumita si cerneala "pen­tru documente"), se trateaza cu o solutie de 10% acid oxalic, sau cu o solutie de 10% oxalat de potasiu (atentie, ambele sīnt toxice!) sau cu acid citric 10% īn amestec cu putina glice­rina (20 ml zeama de lamīie si 5 picaturi de glicerina).

Ciocolata

Petele de ciocolata se īndeparteaza īntīi cu un cutit, prin raderea stratului de deasupra, apoi se degreseaza cu ajutorul unui tampon īmbibat cu benzina, dupa care se curata cu o periuta. In cazul cīnd īn locul petei ramīne o aureola galbuie, aceasta se trateaza cu glicerina calda, se freaca usor cu un tampon, apoi se spala cu apa calda.

Daca petele s-au format pe tesaturi albe, ele se pot freca cu o solutie de 10% acid tartric si apoi cu o solutie de 20% piatra acra (alaun de po­tasiu), dupa care se spala cu multa apa.

Clei insecticid (clei pentru muste)

Ţesatura patata, indiferent de natura fibrei, se tamponeaza cu terebentina si apoi se sterge cu benzina.

Compot

Petele de compot sau de siropuri din fructe se pot īnlatura īn mod asemanator celor de fructe (vezi la "Fructe").Creion chimic

Petele de creion chimic se recunosc dupa cu­loarea lor albastra-violeta. Petele de pe matase si līna se tamponeaza cu zeama de lāmīie si se freaca apoi cu o cīrpa moale, dupa care se spala bine cu apa. De asemenea, aceste pete se trateaza cu alcool etilic 70% si se freaca locul respectiv, pīna cīnd pata devine mai deschisa. Apoi se spala obis­nuit cu apa calduta si se īncepe tratamentul din nou. Pe tesaturile albe se poate īncerca si un tratament cu peroxid de sodiu.

Creion cosmetic pentru pleoape

Petele de creion cosmetic se īnlatura īn mod ase­manator celor de ruj de buze (vezi la "Ruj de buze").

Crema de ghete

Petele de crema de ghete se trateaza cu sol­venti organici pentru grasimi (benzina usoara, terebentina, acetona, alcool etilic) dupa care se trece la eliminarea colorantului de pe locul petei. De obicei, acest lucru se poate face cu alcool etilic īncalzit care dizolva colorantul bazic. Se mai poate trata cu acid acetic concentrat (60%), tratament urmat de o spalare cu multa apa. Petele de crema de ghete neagra sau galbena de pe tesaturile albe se umezesc cu neofalina, se spala cu o solutie de amoniac 10%, apoi cu alcool, dupa care se spala cu apa multa. Petele provocate de crema de ghete de culori deschise se pot elimina cu tetradorura de carbon.

Cupru

Petele de cupru se formeaza de obicei, atunci cīnd lenjeria alba de pat sau de corp se fierbe īn cazane de arama. Aceste pete au culoarea brun-roscata.

Locul patat se trateaza cu acid formic 10% sau acid oxalic 10%. Daca pata se dizolva si rāmīne o tenta verzuie, materialul se trateaza īn conti­nuare cu o solutie fierbinte de amoniac 15%.

Dupa disparitia petelor, materialul se spala bine cu apa calda, se stoarce si se usuca la soare, īn aer liber.

Excremente de muste

Aceste pete se pot īnlatura usor cu amoniac di­luat 5% sau cu alcool etilic cald (alcoolul se īncalzeste introducīnd sticla īntr-un vas cu apa calda, luat de pe foc). Se freaca usor locul res­pectiv cu un tampon īnmuiat īn amoniac sau alcool cald.

De pe tesaturile de lina aceste pete se pot scoa­te cu neofalina sau cu tetraclorura de carbon, tamponīnd si frecīnd usor locul patat.

De pe tesaturile albe, asemenea pete se pot īn­latura cu o solutie de apa oxigenata (o lingu­rita apa oxigenata la 50 ml apa calda) ; se lasa sa stea timp de 15 minute, dupa care se spala bine cu apa.

Excremente de pasari

Aceste pete se recunosc usor, avīnd o culoare albicioasa pīna la gri. La īnceput, crusta uscata se va īndeparta cu un cutit, apoi cu ajutorul unei perii se vor elimina toate resturile ramase pe tesatura, dupa care se uda cu apa calda si se freaca. De obicei, dupa acest tratament, pata dispare.

Petele vechi se tamponeaza cu glicerina calda sau cu otet diluat (20 ml otet la 100 ml apa), se freaca cu unghia locul petei, dupa care se spala intens cu apa calda.

Fixator foto

Petele de pe tesaturile albe, cu exceptia celor din policlorura de vinii, se pot trata cu o solutie diluata de amoniac 3%, apoi se spala usor, dupa care se trece la o albire cu apa oxigenata 3%. Īn final se spala cu multa apa si se usuca la soare.

Aceste pete se mai pot scoate cu iodura de po­tasiu 10% care se lasa sa actioneze putin, apoi se trateaza cu o solutie de 10% tiosulfat de sodiu, dupa care se clatesc cu multa apa.

Fructe si legume

Petele proaspete de visine, ciresi, capsuni, zme­ura, mere, fragi, rosii etc., se pot īnlatura uneori prin simpla spalare cu multa apa calda. " In acelasi scop, daca pata este pregnanta, se poate folosi o solutie diluata de amoniac 5%, o solutie de acid citric (80 g acid la 1 litru de apa) sau o solutie de permanganat de potasiu (2 g de permanganat de potasiu la 1 litru de apa).

Ţesaturile albe de in si bumbac patate se īn­moaie īn lapte acru sau dulce, dupa care se spala cu multa apa.

Pentru tesaturile albe se mai poate folosi o so­lutie de apa oxigenata 3%, usor alcalinizata cu amoniac (70 ml solutie apa oxigenata 3%, 20 ml solutie amoniac 10% la un litru de apa), cu care se tamponeaza pata, dupa care se freaca locul respectiv cu o pinza curata. Dupa tratament, te­satura se spala bine cu apa si se pune la uscat. Pentru eliminarea petelor vechi este necesara o cantitate mai mare de amoniac. In acest scop, se prepara o solutie din apa oxigenata 3% (o parte in greutate), amoniac 10% (4 parti īn gre­utate) si apa (45 parti īn greutate). Ex. : 10 ml apa oxigenata 3%, 40 ml amoniac 10% si 450 ml apa.

Petele de pe tesaturile colorate, indiferent de na­tura fibrei, se pot elīmina cu un amestec de gli­cerina pura si galbenus sub forma de emulsie (se amesteca bine un galbenus cu 40 ml glice­rina, ca la maioneza), care se aplica pe locul respectiv, se lasa timp de cīteva ore, dupā care se spala cu multa apa calda.

Pentru eliminarea petelor de pe matasea colo­rata se poate folosi si o solutie de borax 10% cu care se tamponeaza bine locul respectiv, dupa care' se spala cu apa. Se poate īncerca si cu o solutie de amoniac 5%, facīndu-se īn preala­bil o verificare pe o portiune ascunsa a mate­rialului.

Petele de pe tesaturile de lina albe si colorate se tamponeaza cu o solutie de apa si sapun sau apa si detergent, se sterge cu apa, apoi se picura pe locul respectiv amoniac sau apa oxi­genata 3%. La sfīrsit se spala foarte bine cu apa.

Gelatina

Petele de gelatina se īndeparteaza īn general destul de usor cu apa calda.

Daca petele provin de la gelatina colorata, atunci ele se trateaza cu o solutie obtinuta din 10 ml amoniac, 20 ml alcool etilic 70% si 70 ml apa, frecīndu-se usor locul respectiv cu un tam­pon sau cu un burete. Dupa dizolvarea petei se spala bine cu apa.

Grasimi

Petele de grasimi se pot elimina prin diferite metode, īn functie de natura grasimilor si de proprietatile materialului textil.

Grasimile se dizolva usor īn solventi puri ca : benzina, tetraclorura de carbon, neofalina, clo­roform, terebentina, benzen etc. Folosirea acestor solventi sau a amestecurilor lor se face cu foarte rnulta atentie, deoarece toti solventii sīnt usor inflamabili, prezentīnd chiar pericol de ex­plozii.

Petele proaspete se pot īndeparta presārīnd un strat gros de talc, care se acopera cu o hīrtie curata si se preseaza cu o greutate. Dedesubtul tesaturii se asaza o foaie de sugativa curata. Dupa 24 de ore se īndeparteaza praful care a absorbit grasimea, apoi se perie bine. La īndepartarea petelor cu ajutorul unuia din solventii mentionati se pune sub pata un mate­rial absorbant curat, iar zona īnconjuratoare a petei se uda cu apa, pentru ca solutia de gra­sime sa nu se raspīndeasca īmprejur, marind si mai mult pata, dupa care se freaca locul patat cu o perie, tampon sau un burete īnmuiat īn solvent, īn functie de finetea tesaturii. Frecarea se face prin miscari circulare, la īnceput mai slabe, apoi mai accentuate de la margini spre centru. Dupa īnlaturarea petelor, īn unele cazuri materialul se spala cu apa calduta cu sapun sau cu detergentul adecvat tesaturii (īn special in cazul tesaturilor albe sau vopsite cu coloranti rezistenti).

In general, este bine sa se cunoasca faptul ca eterul etilic si sulfura de carbon nu prea sīnt potrivite pentru scoaterea petelor de grasime, īn conditiile existente in gospodarie, aceste sub­stante sint solventi foarte buni, dar au dezavan­tajul ca se evapora mult prea repede, se aprind toarte usor si emana vapori ce pot exploda. Se pot folosi si amestecuri de solventi, formate din sapte parti neofalina, doua parti tereben­tina, o parte eter etilic (parti īn greutate) sau parti egale īn greutate de neofalina si tetraclorura de carbon. De exemplu, un amestec obtinut din 100 ml neofalina, 25 ml terebentina, 15 ml eter etilic sau un amestec din 70 ml neofalina si 30 ml tetraclorura de carbon. Petele de pe tesa­turile fine de matase se pot elimina utilizīnd un amestec format din 75 parti īn greutate alcool etilic, 20 parti īn greutate sapun alb superior, doua parti īn greutate terebentina si un galbenus. Amestecul se agita īnainte de folosire.

Pentru īndepartarea petelor de pe tesaturile de matase si līna tricotate, se pot folosi radacini de ciuin, planta care contine saponina si se poate procura de la farmacii sau de la magazinele specializate īn plante medicinale (PLAFAR). Ra­dacinile de ciuin (30 g - circa 20 lingurite) se fierb īn apa (300 ml) circa o jumatate de ora, sa strecoara, se amesteca cu amoniac 10% (100 ml), apoi se adauga apa (700 ml). Lichidul obtinut se foloseste pentru īndepartarea petelor prin tamponarea si frecarea usoara a locului res­pectiv.

Petele de grasimi de pe gulere si mansete se scot cu un amestec format din 4 parti in greu­tate amoniac 5% si o parte īn greutate sare de bucatarie (clorura de sodiu). De exemplu, 80 ml amoniac 5% si o lingura de sare. In acelasi scop, se poate folosi produsul din comert "Stela", sub forma de pasta. Pe locul murdar se pun 1-2 cm de pasta si se freaca bine. Se Iasa sa actioneze 2-3 minute dupa care se spala materialul īn mod obisnuit cu detergen­tul preferat. . La tesaturile foarte groase, ca plusul sau cati­feaua, este bine sa se īntrebuinteze o pasta de consistenta smīntīnii obtinuta din magnezie (oxid de magneziu) si benzina sau magnezie si tetraclorura de carbon. Se unge locul cu aceasta pasta, se lasa sa se usuce, apoi se indeparteaza praful uscat prin periere.

Pentru materiale textile artificiale (acetat), se pot īntrebuinta doar benzenul, sulfura de carbon, benzina usoara (neofalina). Ceilalti solventi nu sīnt permisi.

Iarba

Petele de iarba se datoresc clorofilei plantelor (pigment vegetal de culoare verde) si ou o cu­loare verde, cu nuante spre galben.

Petele proaspete se pot īndeparta prin tamponare cu alcool etilic, eter etilic sau tetraclorura de carbon sau cu o solutie formata din 2 parti clorura de sodiu (sare de bucatarie) si 10 parti apa (parti īn greutate). De exemplu, o lingura de sare la 100 ml apa.

Petele proaspete dispar uneori dupa spalare cu apa calda sau cu o solutie de sapun īn care se adauga si amoniac (100 ml amoniac 10% la un litru de apa). Daca tesatura nu-si modifica cu­loarea din cauza amoniacului, se īnmoaie locul patat īn amoniac si apoi se spala cu apa si sapun.

Petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot elimina astfel : se freaca bine pata cu sapun si apoi se introduce materialul textil sau zona pa­tata īntr-un vas emailat īn care se gaseste o so­lutie fierbinte de soda calcinata 10 g/l si se fierbe timp de 10-20 minute. Procedeul se repeta pīna la disparitia petei.

Pe tesaturi colorate se face un tratament cu o solutie calda de acid lactic 5% pīna la dispa­ritia petei, dupa care se spala cu multa apa. Petele proaspete de pe tesaturile de līna se scot cu alcool etilic. La petele mai vechi se poate īncerca o solutie formata din 10 g/l acid oxalic si 10 ml/l acid acetic (se dizolva intīi acidul oxa­lic si se adauga acidul acetic) dupa care se cla­teste intens cu apa calda si rece.

Iod sau tinctura de iod

Tinctura de iod, solutie alcoolica īn care sint dizolvate cristale de iod, utilizata īn medicina la dezinfectarea ranilor, provoaca pe tesaturi pete de culoare maro-deschis sau maro-īnchis. Petele proaspete se recunosc usor, intrucit au miros spe­cific de iod si trebuie imediat īndepartate. Petele de pe tesaturile albe se pot trata cu o solutie calda de tiosulfat de sodiu 15-20% sau cu o solutie de amoniac 15%, dupa care se cla­tesc cu multa apa. Daca mai ramīn urme, se trateaza locul respectiv cu o solutie de 10 ml/l apa oxigenata. Acest tratament se poate aplica si la tesaturile colorate, facīndu-se īn prealabil o verificare.

Pentru scoaterea petelor de pe tesaturile vop­site se poate īntrebuinta o pasta formata din amidon si apa care se aplica pe locul patat si se lasa circa 20 minute pentru ca amidonul sa absoarba iodul din materialul textil. Pasta da amidon in contact cu iodul se coloreaza in al­bastru si dupa 20 minute se transforma īntr-o crusta care se desprinde foarte usor de pe tesa­tura, dupa care aceasta se spala bine cu apa si sapun.

De asemenea, se poate folosi si alcool etilic 96%, dupa care se spala cu apa si sapun.

Īnghetata

Aceste pete se tamponeaza initial cu benzina, benzen sau sulfura de carbon pentru a curata pata de grasime. Dupa uscare, petele ramase se tamponeaza cu o solutie de amoniac 5%. Se neutralizeaza cu acid acetic diluat (10 ml otet la 100 ml apa) si se clatesc cu multa apa. Daca pata nu dispare, īn functie de culoarea īnghe­tatei si de ingredientul de baza, se trateaza ca si petele de cacao sau de fructe.

Lacuri

Pentru a putea proceda corect la īnlaturarea pe­tei, trebuie sa se cunoasca natura lacului care a provocat-o.

Lacul de unghii se dizolva usor īn acetona sau īn eter etilic, cu care se īndeparteaza petele de pe tesaturile din fibre naturale, vegetale sau ani­male.

Matasea acetat sau tesaturile care contin fibre din policlorurā de vinii nu se trateaza cu ase­menea substante deoarece pigmenti! ramasi si fi­xati pe fibra, de obicei, nu se mai pot īnlatura. In unele cazuri, lacul de unghii picat pe matase acetat sau pe fibre din policlorura de vinii poate provoca degradarea tesaturii (chiar gaurirea ei). Lacurile avīnd la baza nitro sau acetil celuloza se dizolva usor īn cloroform sau benzen. Petele provocate de lacurile de rasina pot fi īn­laturate cu benzina, terebentina, sulfura de car­bon. Lacul de asfalt se īnlatura cu benzen.

Lacurile cu fier se pot scoate cu un amestec din 10% terebentina, 20% acetona, 30% benzina si 40% dicloretilena (parti īn greutate). De exem­plu, un amestec din 10 ml terebentina 25 ml ace­tona, 40 ml benzina si 30 ml dicloretilena.

Lapte

Petele de lapte se recunosc usor dupa culoarea transparent-albicioasa si dupa contururile mai īn­tarite ale acestora.

Materialele textile patate cu lapte nu se calca īnainte de scoaterea petei, deoarece prin īncalzire pata se fixeaza si mai puternic. Datorita conti­nutului de grasimi, aceste pete se vor trata mai īntii cu solventi organici, cu benzen sau benzina. Dupa tratament, locul petei apare albicios, mat. In continuare, pata se trateaza cu o solutie cal­duta de 50 ml/l amoniac 25%, dupa care se face o neutralizare cu o solutie diluata de acid acetic (3 ml/l acid acetic 80% sau 50 ml/l otet de 9°) si apoi se spala cu multa apa calduta. Se poate īncerca īnlaturarea petei de lapte si prin tamponarea acesteia cu un amestec de alcool etilic si eter etilic (50 ml alcool etilic si 20 ml eter etilic).

In cazul tesaturilor groase de stofa, plus, catifea, pata se acopera cu o pasta formata din magnezie sau talc si alcool. Dupa uscare se perie locul.

Lichior

Petele de lichior au aspecte diferite, dupa felul lichiorului, dar se recunosc usor din cauza zaha­rului care da locului patat un aspect de material apretat.

Petele proaspete se umezesc cu apa calduta, dupā care se freaca usor cu un tampon īnmuiat īntr-o solutie de 10 ml/l amoniac 25% īn care se adauga 50 ml alcool. La sfīrsit se clatesc cu apa. Petele vechi se īndeparteaza cu un amestec de amoniac, apa oxigenata si apa (50 ml amoniac 20% si 100 ml apa oxigenata 3% la un litru de apa) dupa care zona respectiva se clateste cu apa.Maioneza

Petele de maioneza contin grasimi si de aceea se trateaza cu un solvent organic (benzina, neofalina etc.), dupa care se spala bine cu apa calduta.

Marmelada

Petele proaspete se pot elimina cu apa calduta, prin simpla īnmuiere a petei īn apa.

Pentru īndepartarea petelor mai vechi se utilizeaza o solutie calda de 1% amoniac, dupa care se spala bine cu apa.

Miere de albine

Mierea de albine mai īntīi se īndeparteaza cu un cutit, de pe pata si apoi se sterge locul res­pectiv cu apa calduta īn care se poate intro­duce si putin detergent adecvat tesaturii respec­tive, iar la sfīrsit se clateste cu apa curata. Petele de miere se pot īnlatura perfect cu o so­lutie de amoniac 10%. La tesaturile colorate īnsa trebuie facuta īntīi o verificare pe un esantion.

Miniu de plumb

Miniul de plumb este o substanta solida de cu­loare oranj-rosie, care se amesteca cu firnis si se īntrebuinteaza la protejarea obiectelor de fier con­tra ruginii.

Petele proaspete de miniu de plumb se pot trata cu un amestec de 50% cloroform si 50% sulfura de carbon (de exemplu, un amestec obtinut din 35 ml cloroform si 40 ml sulfura de carbon), frecīndu-se bine locul respectiv cu o perie tare, īn continuare, trecīndu-se la o curatire cu benzina.

Mucegai

Petele de mucegai se recunosc usor, avīnd o culoare gri-deschis daca sīnt proaspete si gri-īnchis pīna la negru daca sīnt vechi. Pe tesaturile albe de bumbac, petele proaspete se scot daca se īnmoaie tesatura cīteva ore īn otet (acid acetic diluat) dupa care se spala cu apa. De asemenea, se poate aplica o albire blinda cu o solutie de 1% apa oxigenata si amoniac la 50°C (100 ml apa oxigenata si 20 ml amo­niac), dupa care se spala si se clateste bine, lasīnd tesatura sa se usuce la soare. Petele de mucegai vechi de pe tesaturile albe de bumbac se pot īndeparta prin spalarea aces­tora cu apa fierbinte si sapun. Daca materialul permite o fierbere cu soda calcinata 5 g/l apa si hidroxid de sodiu 2-3 g/l apa, urmata de o albire la rece, cu hipoclorit de sodiu 3-5 g/l, acest tratament asigura scoaterea petelor de mu­cegai īn totalitate. In continuare, tesatura se cla­teste bine īn 2-3 ape si apoi īntr-o solutie diluate de acid acetic. De asemenea, petele se pot trata cu o solutie diluata de amoniac 2%, apoi se spala cu apa multa.

Petele de pe tesaturile de lina si matase se pot īndeparta prin tamponare cu terebentina, urmata de o spalare cu un detergent adecvat si o clatire intensa cu apa. De asemenea, petele de pe aceste tesaturi se pot īnlatura prin spalarea tesaturii cu un detergent, dupa care aceasta se introduce īntr-o solutie diluata de acid formic 5%. Dupa aceasta se clateste cu apa calda si se usuca.

Mustar

Cu ajutorul unui cutit se īnlatura usor crusta de mustar, apoi se uda pata cu apa calda si se freaca cu o pīnza curata. Daca pata nu dispare complet, se spala zona respectiva cu detergentul adecvat tesaturii.

Negru de fum si funingine

Petele de negru de fum si funingine, proaspete, se umezesc cu terebentina, se sterg usor cu o pīnza curata, se freaca cu sapun si apoi cu o perie, dupa care se spala cu apa calda.

Pentru petele mai vechi se aplica acelasi trata­ment, dar in loc de sapun se foloseste galbenus. Daca pe tesaturile albe, indiferent de natura lor. mai rāmīn pete, acestea se trateaza cu o solutie de acid citric sau acid tartric 10%, dupa care se spala intens cu apa.

Nicotina (tutun)

Petele de nicotina au o culoare galbuie pina la maro, cu contur pronuntat si miros de tutun. Petele proaspete de tutun se tamponeaza cu o solutie fierbinte de alcool, de mai multe ori, pina la disparitia acestora. Se clateste apoi materialul cu apa calda si se usuca.

Petele de pe tesaturile albe se īndeparteaza cu urmatorul amestec : 18 parti īn greutate apa oxi­genata 3%, 4 parti īn greutate alcool etilic 96% si o parte īn greutate amoniac 10%. De exemplu, un amestec obtinut din 180 ml apa oxigenata 3%, 50 ml alcool etilic si 10 ml amoniac. Dupa aceasta se spala cu multa apa. Petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot scoate cu permanganat de potasiu (2 g la litru de apa) dupa care locul (patat acum de permanganat) se decoloreaza perfect cu apa oxi­genata 10%.

Petele de tutun de pe toate tesaturile se pot elimina si prin frecare usoara cu galbenus, dupa care se spala cu alcool etilic si apoi cu apa calda. Urmele de galbenus se īnlatura cu gli­cerina calda si se spala cu apa si sapun. Petele mai vechi de pe tesaturile de bumbac se tamponeaza cu alcool fierbinte, apoi cu o solutie de 20-50 ml/l amoniac 25% dupa care se clatesc cu apa calda si rece. Daca pata nu dispare se continua tratamentul cu apa oxigenata 10-20 ml/L si hidroxid de sodiu 2-5 g/l apa. Dupa dispa­ritia petei se spala intens cu apa si se usuca.

Noroi

Aceste pete se īnlatura prin frecare sau periere, iar pata eventual ramasa se elimina printr-o spa­lare cu apa calda si cu sapun moale sau cu un detergent adecvat tesaturii, apoi se clateste bine cu apa.

Otet

Petele de otet se neutralizeaza cu o solutie de 10 ml/l amoniac, dupa care se spala bine cu apa.

Oua

Petele de oua de pe tesaturile de bumbac se pot elimina usor printr-o spalare cu apa calduta (35°C) si sapun sau cu detergentul adecvat ma­terialului respectiv. Nu se recomanda sa se spele la o temperatura ridicata, deoarece la peste 60°C olbuminele se coaguleaza, iar īndepartarea se face mai greu.

De pe tesaturile de līna, petele se īndeparteaza mai īntīi cu un dizolvant (benzina, tetraclorura de carbon etc.), iar apoi se tamponeaza cu glicerina īncalzita pīna la 35°C. Se lasa sa actioneze 15 minute, apoi se freaca cu o perie, dupa care se clateste sau se spala cu un detergent. Se mai poate folosi un amestec care contine 50 ml amoniac 10% si 80 ml glicerina.

Pentru tesaturile sintetice se poate īncerca neofalina. De pe tesaturile de matase naturala, petele se elimina folosind un amestec format din 20 parti glicerina, o parte amoniac 10% si 20 parti apa (parti īn greutate). De exemplu, 160 ml glicerina, 10 ml amoniac 10% si 200 ml apa.

Parfum

Petele de pe tesaturile albe se pot trata cu apa oxigenata 3% si amoniac 5%, apoi se spala in­tens cu apa.

Pentru īndepartarea petelor de pe tesaturile co­lorate, este mai indicata glicerina īncalzita sau eterul etilic.

Petele mai vechi, care s-au mai īnchis la culoare, se tamponeaza alternativ cu acid acetic diluat (otet) si alcool, dupa care se spala cu multa apa calda.

Pacura

Petele de pacura la īnceput se trateaza cu un dizolvant puternic (benzen, cloroform etc.), dupa care se spala intens cu detergentul adecvat tesa­turii. La sfīrsitul operatiei, se spala bine cu apa, dar, de obicei, pata ramīne sub forma unei urme de culoare maro-deschis sau galbui. De aceea, pata se va supune unei albiri cu o solutie de apa oxigenata de 10 ml/l apa oxigenata 25% timp de 15 minute.

Permanganat de potasiu

Petele de pe tesaturile albe se pot īnlatura udānd locul respectiv cu apa si apoi presarīnd deasupra sare de bisulfit de sodiu 10%. Pata dispare com­plet daca este proaspata. Dupa aceea se cla­teste bine cu apa calda. Daca pata este veche se recomanda ca reactia sa se faca la cald si anume se presara sarea deasupra si se calca cu masina calda.

Pe tesaturile colorate, metoda de mai sus poate fi aplicata numai dupa ce se va verifica ca nu iese colorantul. In caz contrar, se īncearca cu o solutie de bisulfura de amoniu 5%. Petele proaspete se īnlatura prin cufundarea te­saturii īntr-o solutie de iodura de potasiu 10% īn apa, īncalzita la 25°C si mentinerea ei īn aceasta solutie pīnā la decolorate completa, apoi se spala cu apa rece.

De asemenea, petele de pe tesaturile albe pot fi īnlaturate prin tamponare cu solutie de acid oxalic 10%, dupa care se spala bine cu apa. Cel mai simplu este sa se tamponeze pata cu o solutie de apa oxigenata 1%, īn care se adauga cīteva picaturi de acid acetic (otet). De exemplu, o solutie obtinuta din 100 ml apa oxigenata si 5 picaturi de otet. Se clateste dupa aceea cu multa apa.

Pix

De pe haine sau obiecte se curata foarte usor daca pulverizati pe locurile murdare, fixativ de par. Petele dispar imediat.

Peste

Petele de peste proaspat de pe tesaturile albe si colorate se supun mai īntīi unei spalari obisnuite cu apa la 40°C. In caz ca pata nu iese, se ume­zeste cu glicerina pura si se freaca locul res­pectiv cu o periuta, dupa care se lasa sa stea circa 15 minute, apoi se spala cu apa calda.

Pete de provenienta necunoscuta

Pentru tesaturile albe, indiferent de natura fibrei, se poate folosi o solutie care consta din :

amoniac 10% ...........4 parti

alcool etilic 96%............4 parti

sapun alb superior...........2 parti

soda de rufe (carbonat de sodiu)..... 1 parte

borax................. 1 parte

apa..................100 parti

Se iau parti īn greutate, de exemplu, o solutie obtinuta din 40 ml amoniac 10%, 50 ml alcool etilic 96%, 20 g sapun, 10 g soda de rufe, 10 g borax si 1 000 ml apa. Pata se umezeste cu so­lutia respectiva, apoi se freaca cu ajutorul unui tampon, iar la sfīrsit se spala cu multa apa. Solutia trebuie agitata bine īnainte de a fi folo­sita.

Pentru scoaterea petelor de pe tesaturile colo­rate, cu exceptia matasii acetat, se poate īncerca urmatoarea solutie :

amoniac 10%..........5 parti

acetona ..............3 parti

solutie alcoolica de sapun..... 20 parti

Se iau parti īn greutate, de exemplu, o solutie obtinuta din 50 ml amoniac 10%, 40 ml acetona, 40 ml alcool etilic 96%, 20 g sapun si 150 ml apa. Aceasta solutie se verifica īntīi pe o portiune ascunsa a materialului.

De asemenea, se poate folosi (tot cu o verificare prealabila) un amestec format din o parte īn greu­tate alcool etilic 96%, o parte īn greutate eter sulfuric (eter etilic), 8 parti īn greutate tereben­tina. De exemplu, un amestec obtinut din 50 ml alcool etilic 96%, 55 ml eter etilic si 350 ml tere­bentina.

In toate cazurile, dupa tratament, materialul se sterge cu neofalina.

Petrol (brut si lampant)

Petele de petrol se trateaza cu dizolvanti ca ben­zen, cloroform, tetraclorura de carbon etc. De pe tesaturile groase se pot scoate prin apli­carea pe locul respectiv a unei paste consistente obtinute din benzina si magnezie (oxid de mag­neziu), se lasa cīteva zile, apoi praful se īnde­parteaza prin periere sau scuturare.

Praf

Petele de praf se formeaza pe suprafata tesa­turilor albe sau de culori deschise, din līna sau bumbac, pe locurile unde au fost stropite si unde adera si se fixeaza praful. Aceste materiale se spala obisnuit cu detergenti adecvati sau se cu­rata cu neofalina.

P r o t a r g o l si a r g i r o l

Protargolul si argirolul, solutii utilizate īn medi­cina ca dezinfectant, produc pe tesaturi pete de culoare īnchisa, īntrucāt īn compozitia lor intra nitratul de argint, care trebuie tratate imediat cu un solvent organic pentru grasimi (benzina, neofalina, tetraclorura de carbon etc.) prin frecare cu un tampon curat. Petele de culoare maro, ramase pe material, se vor elimina, ca si cele de azotat de argint, cu īodura de potasiu.

Pulberea de bronz

Petele proaspete produse de pulberea de bronz utilizata īn vopsitorie se tamponeaza cu alcool etilic. Daca pata nu dispare, atunci se trateaza cu tetraclorurā de carbon, dupa care se tampo­neaza bins cu benzina usoara.

Puroi

De pe tesaturile albe din bumbac, in, cānepa, aceste pete se īnlatura, de obicei, prin spalarea obisnuita cu detergenti uzuali.

De pe tesaturile de lina se pot scoate cu ben­zina.

Pentru matase acetat, se va folosi o solutie di­luata de carbonat de amoniu, la care se va adauga putina apa oxigenata. De exemplu, o solutie obtinuta din 100 ml carbonat de amoniu 5% si 10 picaturi apa oxigenata.

Rasina

Pe tesaturi, petele de rasina au aspectul unor pete de apret. Cele proaspete sīnt lipicioase, iar cele vechi se recunosc prin apasare cu degetul (se observa amprenta acestuia ramasa pe ele), īnlaturarea petelor de rasina cere multa rabdare. La īnceput se efectueaza o frecare a portiunii respective pentru īndepartarea stratului care adera superficial si apoi se trateaza cu un solvent (tetraclorura de carbon, benzen, cloroform etc.) care va dizolva pata. Apoi, urmeaza un tratament cu benzina usoara (neofalina) pentru evitarea au­reolelor. Se freaca locul respectiv dinspre mar­gini spre centru cu un tampon curat. Pe tesa­turile de matase nu se va freca pata, ci se va bate usor cu o perie, dupā care se va aplica tratamentul susmentionat.

La stofele albe, petele se pot elimina prin īn­muierea lor cu glicerina, urmata de tratarea cu acid oxalic 5%,, tamponīndu-se Ia sfirsit cu o solutie de amoniac 2%.

La stofele colorate, se īnmoaie pata īn glicerina calda sl se spala apoi cu alcool, care este un dizolvant al rasinii.

Revelatori fotografici

Pentru īndepartarea petelor de revelatori foto­grafici atīt de pe tesaturile albe, cāt si de pe cele colorate, se poate folosi o solutie de acid citric 10% sau zeama de lamīie.

Rugina

Petele de rugina de pe tesaturile de bumbac albe si colorate pot sa dispara daca se freaca imediat locul patat cu un tampon īmbibat īn apa sarata, dupa care se clateste cu apa rece. Ţesatura se calca cīnd este īnca umeda.Petele de rugina proaspete de pe suprafete mici se īndeparteaza prin tamponare cu zeama de la­mīie atunci stoarsa si prin frecare cu o cīrpa alba, dupa care se spala cu apa calda si se clateste cu apa rece. In prealabil, trebuie sa se faca o īncercare pe o portiune ascunsa a mate­rialului pentru a vedea daca nu se modifica culoarea tesaturii.

Petele de rugina vechi de pe tesaturile albe se pot īndeparta folosind acid oxalic sau acid citric sub forma de solutii de 5-10%. Solutiile se īn­calzesc pīna ia fierbere dupa care se introduce, pentru putin timp, portiunea patata ; uneori tra­tamentul trebuie aplicat de doua sau de trei ori, Dupa dizolvarea petelor de rugina, se spala bine tesatura cu apa calda, apoi se clateste cu apa rece. O spalare insuficienta ar putea avea o in­fluenta daunatoare asupra tesaturilor de in sau bumbac īn sensul ca prin contactul prelungit cu acizii scade rezistenta fibrelor.

Petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot trata cu o solutie de ditionit de sodiu 10-20 g/l si hidroxid de sodiu 5 g/l la temperatura de 75-85°C, dupa care se spala cu apa rece. Tra­tamentul se repeta de cīteva ori, pīna la com­pleta disparitie a petei.

De asemenea, se poate folosi o solutie de acid oxalic si alaun de potasiu obtinuta din : 50 g/l acid oxalic, 50 g/l alaun de potasiu si 10 ml/l acid acetic 60%. Īntīi se amesteca primele doua componente, dupa care se adauga acidul acetic. Petele de rugina de pe tesaturile de bumbac se pot īnlatura si cu acid clorhidric 2%. Portiunea patata se umezeste, dupa care se tampo­neaza cu acid clorhidric, care dizolva pata. Apoi se clateste cu multa apa calda in care se adauga hidroxid de amoniu sau soda calcinata pentru completa īnlaturare a acizilor. In final, se efec­tueaza o limpezire cu apa rece.

R u j d e b u z e

Petele de ruj de buze contin grasimi, de aceea se trateaza īntīi cu un dizolvant pentru grasimi : neofalina, cloroform sau tetraclorurā de carbon, dupa care se supun unei spalari cu apa si de­tergent. Daca pata nu dispare, se tamponeaza locul respectiv cu alcool etilic concentrat, pentru a dizolva colorantul ramas pe fibra. Pe tesaturile albe se poate efectua o albire cu 10-30 ml apa oxigenata si 5 g hidroxid de sodiu la un litru de apa.

Sapun

Petele de sapun se produc de obicei, atunci cind acesta nu este bine dizolvat īnaintea procesului de spalare a rufelor. Se īndeparteaza printr-o spalare a materialelor care prezinta aceste pete. De pe haine, pata se poate elimina frecīnd locul respectiv cu, apa calda, dupa care se clateste si se usuca.

La tesaturile vopsite, uneori se poate observa o schimbare de nuanta īn locurile patate, de aceea, dupa completa īndepartare a sapunului, tesāturile de lina se trateaza cu o solutie de acid formic 5%, iar cele de bumbac cu o solutie diluata de acid acetic 5%, dupa care se clatesc cu apa calda si se usuca.

Saruri de crom (Cromat de potasiu, cromat de zinc, cromat de plumb etc.)

Aceste pete se īnlatura cu o solutie de tiosulfat de sodiu, 20 g tiosulfat de sodiu la un pahar de apa (200 ml apa), apoi se spala cu apa.

S i n g e

In cazul petelor proaspete, tesatura se va īnmuia īn apa rece si apoi se va spala cu apa si sapun. Temperatura apei de spalare nu trebuie sa depaseasca 35°C.

Petele de sānge proaspete de pe tesaturile de lina se lasa sa se usuce, apoi se īncearca īnlaturarea lor prin periere sau se poate utiliza si amoniac 2% daca nu decoloreaza stofa. Petele vechi de sīnge se īndeparteaza prin frecare cu o solutie care contine 100 ml amoniac 25% si 50 g borax la un litru de apa, dupa care se spala cu apa curata.

Ţesaturile albe patate se cufunda īntr-o solutie calda (35°C) de 20% tiosulfat de sodiu, mate­rialul se lasa pīna la disparitia petelor, dupa care se clateste cu apa.

De asemenea, pentru īndepartarea petelor vechi de pe tesaturile albe de bumbac se foloseste ur­matorul procedeu : tesaturile se īnmoaie īntr-o solutie de soda calcinata 5% sau amoniac 10% si se lasa circa 12 ore, apoi pata se īmbiba cu o solutie de clorura de var de 2%, dupa care se spala bine cu apa. Īn caz ca dupa spalare mai ramīne o aureola galbena sau maro se va trece la o albire cu apa oxigenata sau cu hipoclorit de sodiu, urmata de spalare si o clatire cu apa rece,

De pe tesaturile colorate vopsite cu coloranti rezistenti, petele pot fi scoase cu o solutie alcalina de 5 g hidroxid de sodiu si 20 g ditionit de sodiu |a un litru de apa īn care materialul patat se tine timp de 1/2-1 ora la 60°C. Se spala apoi cu apa calduta, īn care se adauga o mica can­titate de borax (20 g borax la un litru de apa) si sapun.

Pentru tesaturile din matase colorata si fina se prepara o pasta din amidon si apa, care se aplica pe pata si se lasa pīna se usuca. Dupa uscare se perie bine locul, se spala cu apa si sapun, apoi cu apa curata si la sfīrsit cu apa ce con­tine otet (o lingurita de otet la un litru apa).

Smāntāna, frisca

Petele proaspete de smīntīna se tamponeaza cu glicerina, apoi se spala cu apa multa. Petele mai vechi se pot elimina prin tamponare cu benzina, benzen sau tetraclorura de carbon, dupa care se trateaza cu o solutie de 10 ml/l amoniac, apoi se spala cu apa multa, cu sau fara adaos de detergent,

S u p e, c i o r b e, s o s u r i si alte mān c a r u r i

Petele proaspete de pe tesaturile albe de in si bumbac se pot elimina printr-o spalare obisnuita cu sapun si apa calda, urmata de o clatire cu apa rece.

Petele proaspete de pe tesaturile de lāna si ma­tase se īndeparteaza printr-o spalare cu deter­gentul adecvat tesaturii. In cazul cīnd petele pro­vin de la mīncaruri cu grasimi, albumine coagu­late etc. se trateaza initial cu neofalina, apoi cu solutie slaba amoniacalā (25-50 ml/l amoniac 25%) prin frecare cu o perie sau cu o pānza curata (īn cazul lānei) sau cu un burete (in cazul ma­tasii).

sampanie

Se īncearca cu apa calda si daca pata nu iese, se trateaza cu un amestec de alcool 96% si acid acetic 3% īn parti egale īn greutate (de exem­plu, un amestec obtinut din 60 ml alcool etilic 96%, si 50 ml acid acetic 3%), apoi se clateste bine cu apa. La tesaturile colorate se face īntāi o verificare pe o mica portiune ascunsa, īn scopul evitarii decolorarii tesaturilor.

Transpiratie

Petele de pe captuselile albe de matase se pot elimina cu ajutorul unei solutii de 30 ml/l apa oxigenata, īncalzita usor. Cu ajutorul unui tampon sau al unei cīrpe curate īmbibate īn aceasta so­lutie se freaca cīt mai uniform si cīt mai repede portiunea patata, dupa care se spala cu apa calda.

De pe captuselile de matase colorate, petele se īndeparteaza folosind un amestec format din parti egale de amoniac 10% si alcool. Dupa aceasta se spala cu apa.

Petele de pe tesaturile albe de lina, motase si bumbac se pot īndeparta cu o solutie de tiosulfat de sodiu (5 parti īn greutate tiosulfat la 100 parti īn greutate apa), dupa care se spala cu apo. La tesaturile colorate din matase naturala sau viscoza, locurile patate se īnmoaie īntr-o solutie concentrata de clorura de sodiu (sare de bucatarie), apoi se freaca cu un tampon sau cu o pānza curata, dupa care se spala cu apa. Pentru tesaturile de matase colorate cu coloranti rezistenti se poate folosi un amestec format din parti egale īn greutate de alcool etilic si amoniac 10%. De exemplu, un amestec obtinut din 60 ml alcool etilic 70% si 50 ml amoniac 10%. Petele de pe tesaturile de līna se scot cu neofa­lina prin stergere cu o cīrpa curata, moale.

Tus

Petele de tus se īnlatura destul de greu. Pentru īndepartarea lor de pe tesaturile albe se poate īncerca o spalare cu detergentul adecvat naturii tesaturii dupa care se clateste bine cu apa. Apoi se trateaza cu o solutie de 10% amoniac, se spala din nou cu apa calda si se poate trece la un tratament cu alcool cald. Daca mai ramīn urme se face o albire locala cu apa oxigenata 1%.

Ulei comestibil

Petele de ulei de floarea-soarelui, soia, masline etc., se tamponeaza dinspre margini spre interior cu o cīrpā curata īnmuiata īn neofalina, apoi se freaca bine.

De asemenea, se pot folosi si alti solventi organici (benzen, tetraclorura de carbon, acetona etc.), sau un amestec 2:2:6 de benzen, acetona si tetraclo­rura de carbon (parti īn greutate). De exemplu, un amestec obtinut din : 45 ml benzen, 50 ml acetona si 75 ml tetraclorura de carbon. In final se trateaza cu o solutie ce contine 10 ml/l amoniac 25% cu sau fara adaos de detergenti. Pentru tesaturi colorate de matase se īntrebuin­teaza o solutie de 10% borax. Matasea acetat nu se trateaza cu acetona.

Urina

Cīnd sīnt proaspete se pot elimina printr-o spa­lare obisnuita cu detergentul adecvat fibrei. Pe tesaturile albe de bumbac, petele mai vechi lasa o aureola galbena dupa spalare si de aceea se supun unei albiri cu hipoclorit de sodiu, dupa care se spala cu apa.

De asemenea, pentru tesaturile albe se poate fo­losi o solutie de acid citric īn apa (o parte in greutate acid la 10 parti īn greutate apa) cu care se tamponeaza locul respectiv, iar dupa o ora se spala cu apa.

Petele de pe tesaturile colorate se pot elimina cu o solutie de otet (10 ml otet la 50 ml apa), tamponīnd locul respectiv si lāsīnd īn contact cu ma­terialul 15-30 minute, dupa care se spala cu apa multa.

Petele de pe tesaturile de matase artificiala se recomanda a fi eliminate printr-o spalare obisnuita cu detergentul adecvat.

Petele de pe tesaturile de lāna se elimina ane­voios. Se trateaza mai īntii cu o solutie de amo­niac 5%, apoi se spala bine, se clatesc si se picura pe pata o solutie de 10% acid acetic. La petele noi exista pericolul ca acestea sa reapara. Pentru a evita acest lucru se va repeta tratamen­tul la soare.

Petele vechi de urina lasa cīteodata urme greu de eliminat.

Varsaturi (vomari)

Petele de varsaturi se sterg cu neofalina apoi cu o solutie de amoniac 5%, dupa care se spala cu multa apa.

De asemenea, se poate folosi urmatorul tratament: se umezesc petele cu o solutie de amoniac -1.0%, apoi se freaca locul respectiv cu un tampon curat īnmuiat īntr-o solutie alcoolica de sapun (10 g sapun de ras dizolvat īn 100 ml apa fierbinte īn care se adauga 10 m! alcool), iar la sfīrsit se spala cu apa.

Vin alb

Petele de vin alb se pot īnlatura cu ajutorul unui amestec format din 5 g sapun de ras introdus īn 100 rnl apa fierbinte, īn care, dupa racire, se adauga 10 ml amoniac 25%. Dupa tratament se spala cu apa.

De asemenea, se poate īncerca un amestec for­mat din 10 parti īn greutate sapun de ras, 2 parti īn greutate terebentina si o parte īn greutate amoniac 10%. Se freaca bine pata dupa care se spala cu apa calda si sapun, apoi cu apa rece. Se pot scoate si prin tamponare cu o solutie for­mata din parti egale īn greutate alcool etilic 70% si glicerina. Dupa tratament, tesatura se cla­teste cu apa. De exemplu, un amestec obtinut din 60 ml alcool etilic 70% si 40 ml glicerina.

Vin r os u

Petele proaspete se presara cu sare de bucālārie, apoi se spala cu apa si sapun, iar la sfīrsit se clatesc din abundenta cu apa curata. De asemenea, petele proaspete se pot īndeparta tinīnd materialul patat deasupra chiuvetei si turnīnd apa fierbinte pīna dispare pata. Pentru tesaturile albe de in si bumbac se folo­seste un amestec 1:10 de acid citric (sau sare de lamīie) si alcool etilic (parti īn greutate). De exemplu 10 g sare de lamīie si 125 ml alcool etilic. Dupa tratament locul respectiv se spala bine cu apa multa.

Petele mai vechi de pe tesaturile albe se trateaza cu apa oxigenata diluata 5%, apoi se tamponeaza cu amoniac 10% si se usuca cu o cīrpa. De asemenea, pentru eliminarea acestor pele este foarte indicat si urmatorul tratament ; se īnmoaie pata īntr-un amestec obtinut din 10 g acid citric (īn absenta acidului citric se poate utiliza sare de lamīie - citrat de sodiu) dizolvat īn 20 ml apa + 100 ml alcool etific 70%, se freaca usor, iar la sfīrsit se spala intens cu apa.

Vopsea de par

Scoaterea acestor pete de pe tesaturile colorate este dificila. Se poate īncerca o solutie de acid tartric 10%, dar fara nici o garantie. Petele de pe tesaturile albe se pot īnlatura prin aplicarea pe ele a unui amestec: 1:5:5 de amo­niac 10%, apa oxigenata 3% si apa (parti īn greutate). De exemplu, un amestec obtinut din 10 ml amoniac 10%, 50 ml apa oxigenata 3% si 50 ml apa. Se lasa materialul umezit timp de 15 minute, dupa care se spala intens cu apa calda de 35°C.

Vopsea de uIei pe baza de firnisuri si ulei de in

Petele proaspete, observate la timp, īnainte de a se usca se pot elimina usor prin umezire sau frecare cu un tampon īnmuiat īn terebentina. Dupa tratament este necesara spalarea materialului īn benzina sau neofalina. In cazul materialelor albe dupa curatirea cu solvent pot fi spalate īn apa.

Daca pata s-a uscat, atunci locul patat se freaca cu o periuta aspra pentru a desprinde vopseaua aderenta nepatrunsa īn tesatura, fara. a slabi, sau rupe tesatura. Apoi se trateaza cu un amestec 1:1 de sulfura de carbon si cloroform (parti egale īn greutate) pīna la dizolvarea petei. De exemplu, un amestec obtinut din 80 ml sulfura de carbon si 70 ml cloroform. Se poate folosi si un amestec 1 :1 :1 de alcool etilic 70%, neofalina si tereben­tina (parti egale īn greutate). De exemplu, un amestec obtinut din : 30 ml alcool etilic 70%, 35 ml neofalina si 30 ml terebentina.

Petele mai vechi se pot unge cu margarina sau cu unt, dupa care se sterg cu terebentina sau neofalina ; se spala apoi cu amoniac 10% pen­tru īndepartarea completa a petei. Solutia de amoniac poate sa modifice culoarea unor tesa­turi si de aceea trebuie verificata īn prealabil. Petele de pe tesaturile de lina si matase naturala se pot īndeparta cu un amestec : 1:1 de eter etilic si tetraclorura de carbon (parti egale īn greutate). De exemplu un amestec obtinut din 70 ml eter. etilic si 30 ml tetraclorura, de carbon. Pentru evitarea formarii unor contururi inestetice, (halouri), petele se umezesc la īnceput, cu apa sau cu ames­tecul indicat.

Petele de pe tesaturile albe de in sau bumbac se pot īndeparta cu clorura de var sau cu un amestec de clorura de var si soda de rufe. Se re­comanda ca aceasta operatie sa aiba loc īn aer liber sau īn īncaperi aerisite.

Matasea artificiala se poate trata cu terebentina sau cu sulfura de carbon, iar la sfīrsit cu benzina. De asemenea, se poete folosi un amestec 3:8 de tetraclorura de carbon si alcool etilic 95% (parti īn greutate). De exemplu, un amestec obtinut din 20 ml tetraclorura de carbon si 100 ml alcool etilic.

Pentru a evita formarea unor margini mai mult sau mai putin decolorate īn jurul petei īnainte de a trece la īnlaturarea celor provocate de vopseaua de ulei, se tamponeaza cu apa (de jur īmprejurul petei).

Zahar

Petele de zahar se pot īndeparta printr-o simpla spalare a tesaturii, deoarece zaharul se dizolva īn apa, eliminīndu-se astfel din tesatura. Daca materialul nu permite spalarea cu apa, se freaca locul respectiv cu o pīnza curata īnmuiata īn neofalinā, se lasa sa se usuce si apoi se tra­teaza cu amoniac, 1-5%.


Document Info


Accesari: 275421
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )